Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα στην Ελλάδα τις Κυριακές, όπως είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
«Θα λειτουργούν Κυριακή στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σταθερά. Θα αμείβονται με προσαύξηση 75%», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι όσοι εργάζονται Κυριακές θα παίρνουν ρεπό.
Ο πρωθυπουργός, έκανε εκτενείς αναφορές και στις αλλαγές που επέρχονται στις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας πως «τα μπλόκα στους καταπέλτες, μετατρέπονται πλέον σε καταπέλτη της κοινωνίας κατά των εχθρών της».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ώστε όπως είπε απευθυνόμενος προς τους Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά».
«Μπαίνουν κανόνες στη ζούγκλα»
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι ρυθμίσεις, που φέρνει το νομοσχέδιο, είναι απόλυτα απαραίτητες και προς όφελος των εργαζομένων.
Όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τηλεργασία, ούτε και στον ρόλο των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους.
«Την ίδια ώρα, απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, γίνονται και ταλαιπωρούν εργαζόμενους και μη. Από λίγους σε βάρος των πολλών. Γι’ αυτό αι ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον», είπε ο πρωθυπουργός.
«Είναι ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό», είπε.
Αναφερόμενος ειδικά για το οκτάωρο, για το οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το καταργεί, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όποιος το ισχυρίζεται, καταργεί τη λογική: «Η προστασία του οκταώρου αναφέρεται ρητά στο άθρρο 55 του νομοσχεδίου».
Οι δέκα τομές του νέου εργασιακού νομοσχεδίου
«Σε ένα κόσμο που η ίδια η φύση της εργασίας μεταβάλλεται, είναι ανάγκη να την ακολουθεί και το ρυθμιστικό της περιβάλλον», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε τις δέκα τομές του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
Πρόκειται, όπως δήλωσε για τομές «που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές:
- Πρώτη τομή, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά.
- Δεύτερη τομή. Τη μεταρρύθμιση της ψηφιακής κάρτας πλαισιώνει η ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, που αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή. Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;
- Τρίτη τομή, η δυνατότητα κάθε εργαζόμνενος να διευθετεί τον χρόνο εργασίας του αν το επιθυμεί, να εργάζεται έως δύο ώρες περισσότερο, που θα μεταφράζεται ως πρόσθετη άδεια για να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες.
- Τέταρτη τομή, η εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους.
- Πέμπτη τομή, η ειδική φροντίδα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από ψηφιακές πλατφόρμες. Τα παιδιά των κούριερ και των ντιλίβερι θα έχουν κράνη, οχήματα από τις εταιρείες τους, ασφάλιση, προστασία και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
- Έκτη τομή, για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για ένα εξάμηνο. Εισάγεται ειδική άδεια 4 μηνών από απόλυση και για τους δύο γονείς και οι γυναίκες προστατεύονται από περιστατικά βίας ή παρενοχλήσεων
- Έβδομη τομή, οι υπερωρίες, όπου η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως, με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
- Όγδοη τομή, η τηλεργασία. Θα είναι υποχρεωτική μόνο για λόγους υγείας, ενώ η υποδομή θα βαραίνει τον εργοδότη. Παράλληλα, θα υπάρχει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όταν λήγει το ωράριο του εργαζόμενου.
- Ένατη τομή, η δημοκρατική διαφάνεια στον σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού. Μπαίνουν δικλείδες, που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων αλλά και έχει και πρόνοιες έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Όταν μια απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δε θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με την σφραγίδα δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου.
- Δέκατη τομή, στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας. Δε θα πνίγονται στα σκουπίδια οι πολίτες, ούτε θα μένουν χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς όταν ένα σωματείο, διεκδικεί ένα αίτημα.