Το μήνυμά του στον ελληνικό λαό έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους είχαν τον παρακάτω διάλογο:
Κ. Μητσοτάκης: Πολύ χαίρομαι που σε υποδέχομαι Δήμαρχέ μου. Έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε για τη Θεσσαλονίκη καθώς με το καλό η πανδημία τελειώνει πια και θα πρέπει με ταχύτητα να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα. Εξάλλου, το ενδιαφέρον μου για την πόλη είναι γνωστό και νομίζω ότι έχει επιβεβαιωθεί πολλαπλώς με την εξαγγελία αλλά και την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων για τη Θεσσαλονίκη. Τα οποία προφανώς χρειάζονται τη στήριξη και την κατεύθυνση της κεντρικής κυβέρνησης. Αλλά, επειδή, τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μεγάλη χαρά σε υποδέχομαι σήμερα εδώ, για να μου μιλήσεις για τα δικά σου σχέδια για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης.
Κ. Ζέρβας: Και για μένα είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Βγαίνουμε -πιστεύω- από ένα τούνελ όπου ταλαιπωρήθηκε η χώρα μας, ταλαιπωρήθηκε η πόλη μας, δώσαμε νικηφόρα αυτή τη μάχη αλλά όλο αυτό το διάστημα και εσύ και η κυβέρνηση και εμείς δουλέψαμε ούτως ώστε να δρέψουμε κάποιους καρπούς. Δεν ήταν ένα χαμένο διάστημα, ήταν ένα διάστημα δουλειάς, προετοιμασίας, αλλά επειδή γνωρίζω πολύ καλά την αγωνία που έχεις και εσύ και για την πόλη, για να γίνουν κάποια πράγματα, ακριβώς αυτό ήρθα να ανοίξουμε: τα σχέδια, να δούμε τι συμβαίνει, τι πρέπει να συμβεί, πού μπορούμε να τρέξουμε, ούτως ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση, οι φορείς της πόλης, να νιώσουν ακριβώς τα αποτελέσματα αυτής της συλλογικής προσπάθειας και η πόλη μας να φτάσει σε αυτό το επίπεδο που όλοι θέλουμε. ‘Ολοι το ευχόμαστε και σιγά-σιγά πρέπει να το βλέπουμε να υλοποιείται.
Κ. Μητσοτάκης: Εγώ να προσθέσω, μόνο, ότι σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για τη χώρα καθώς πια μετά από πολλούς μήνες είμαστε στην ευχάριστη θέση να μειώσουμε σημαντικά τους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναπάρουν πίσω τον έλεγχο των ζωών τους, να κινηθεί η οικονομική και η κοινωνική ζωή. Όμως, αυτό πρέπει να γίνει με την απαραίτητη προσοχή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματικότητα όπου τα κρούσματα μειώνονται σημαντικά, οι εμβολιασμοί προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, τα self test μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας οι οποίοι γνωρίζοντας πια ότι είναι φορείς της νόσου μπορούν να αυτοπεριορίζονται. Και να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τη διασπορά του COVID-19 με αυτόν τον τρόπο, αλλά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία απαιτείται προσοχή και τήρηση των λίγων -πλην όμως απαραίτητων- μέτρων, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτίσουμε οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας. Και αυτό, βέβαια, ισχύει για όλη την Ελλάδα, ισχύει προφανώς και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση και στην εστίαση αλλά και στο άνοιγμα του τουρισμού. Είχα την ευκαιρία σήμερα να υποδεχθώ την Πρωθυπουργό της Σερβίας. Θα έχω συναντήσεις με όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες. Είναι σημαντικοί μας πελάτες ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα και έχουμε διευκολύνει τις βαλκανικές χώρες ώστε να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να υποστούν τη διαδικασία της καραντίνας από τη στιγμή που θα προσκομίσουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου. Oπότε περιμένουμε μία σημαντική κίνηση προς τη Βόρεια Ελλάδα και προς τη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από αυτό το Σαββατοκύριακο.
Κ. Ζέρβας: Σε μεγάλο βαθμό ο τουρισμός της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας είναι οδικός τουρισμός. Είναι από την ενδοχώρα των Βαλκανίων, άρα και με γνώση κάποιων λαθών που κάναμε πέρυσι, φέτος να κοιτάξουμε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Και βέβαια να μην παραλείψουμε το κομμάτι των εμβολιασμών που, νομίζω, ότι κάθε ένας που έχει την ευλογία να εμβολιάζεται, αντιλαμβάνεται την οργάνωση που έχει γίνει και απολαμβάνει ένα σύστημα το οποίο είναι τόσο φιλικό προς τον πολίτη αλλά και έχει μία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου διαχειριστική επάρκεια.
Κ. Μητσοτάκης: Συνδυάζει την τεχνολογία με το χαμόγελο. Ευχαριστούμε πολύ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέτασαν τρέχοντα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και συζήτησαν για τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης, αλλά και συνολικότερα για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και προγραμματίζονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για την πανδημία
Λάβρος κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντας σημαντικές ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στηλιτεύοντας τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σκέφτεται με τους όρους του χθες και για τον λόγο αυτό χλεύασε την πρόταση για την πατέντα.
Συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Πέτρο Παπακωνσταντίνου.https://t.co/CFBrMCxNa9
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) May 13, 2021
Έκανε λόγο για μια νέα ιστορική συνθήκη που θα αναγκάσει αργά ή γρήγορα τις πολιτικές δυνάμεις να σκεφθούν διαφορετικά και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση και τις ενέργειες που έκανε.
«Το μοντέλο του lockdown που ακολουθήσαμε είναι ένα μοντέλο αποτυχημένο. Το κρίσιμο είναι η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ υπήρχαν οι πόροι. Το λάθος είναι ότι δεν στήσαμε μοντέλο επιτήρησης, ενώ είχαμε και μια λάθος προσέγγιση μόνο στο εμβόλιο και όχι στις φαρμακευτικές αγωγές. Αν δείτε την πορεία της πανδημίας, είχαμε περίπου 500 νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες και σχεδόν 11.000 απώλειες τους τελευταίους μήνες» είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι οι μεγάλες απώλειες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν είχε ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική, δίνοντας το παράδειγμα συνανθρώπων μας που πέθαιναν διασωληνωμένοι για μέρες σε ράντζα.
Χαρακτήρισε, ακόμη, αποτυχημένη την διαχείριση της εμβολιαστικής προσπάθειας από την Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι η Ένωση έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό, κινείται πολύ αργά.
«Ενδεχομένως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πολύ αργά. Εάν έκανε αυτά που κάνει τώρα το 2009 δεν θα είχαμε κρίση χρέους» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. απέτυχε και στις τρεις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών, την οικονομική, το προσφυγικό και την υγειονομική.
Άρση μέτρων: Τελευταία μέρα με lockdown – Όλες οι αλλαγές από Παρασκευή (14/5)
Τελευταία μέρα με lockdown θα είναι η σημερινή (13/5), με την άρση των μέτρων του κορωνοϊού να συνεχίζεται και, με τη βοήθεια των εμβολιασμών, επιστρέφουμε σιγά σιγά στη ζωή, που γνωρίζαμε.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι περιορισμοί φτάνουν στο τέλος τους, καθώς η Παρασκευή 14 Μαΐου θα είναι η πρώτη μέρα που πολλά από τα μέτρα, τα οποία μας συντρόφευαν τόσους μήνες, καταργούνται και θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε, με την κυκλοφορία να παρατείνεται μέχρι τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα και τα SMS να σταματούν.
Στα σημαντικά των ανακοινώσεων είναι η άρση της απαγόρευσης στις μετακινήσεις εκτός νομού.
Ο σημαντικός αυτός, για πολλούς ταξιδιώτες, περιορισμός καταργείται την Παρασκευή 14 Μαΐου, με κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα ισχύουν για τα ταξίδια σε νησιά.
Άρση μέτρων: Τα ταξίδια στην εποχή μετά το lockdown
Για την ακρίβεια, η μετακίνηση προς τα νησιά θα γίνεται με τη χρήση του Green Pass, το οποίο μπαίνει στη ζωή μας και πιθανώς θα μείνει για καιρό.
Όσοι, λοιπόν, θελήσουν να φτάσουν σε κάποιο νησιωτικό προορισμό οφείλουν να διαθέτουν ένα από τα εξής:
- Πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση.
- Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ή rapid test, ή self test 24 ωρών.
- Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.
Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν και οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υποχρεούνται όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω να έχουν κάτι από τα παραπάνω.
Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισερχόμενους τουρίστες.
Εντούτοις, όσοι επιλέξουν νησιά, όπως η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και η Εύβοια δεν θα χρειαστούν καμία από τις βεβαιώσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ευκολότερες θα είναι οι χερσαίες μετακινήσεις με αυτοκίνητο, καθώς η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.