Λευτέρης Λαζάρου: «Πώς να ζήσει ένας εργαζόμενος με 534 ευρώ»
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης, με τις κυβερνητικές παροχές να μην επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, εστίασε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου.
Ο διεθνούς φήμης σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου Λευτέρης Λαζάρου αναφέρθηκε στο «λουκέτο» που πλήττει την εστίαση και την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το επίδομα των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο κ. Λαζάρου τόνισε πως το άνοιγμα της εστίασης στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μεγάλο ρίσκο, χωρίς εμβόλια και με βάση όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι, όμως «τι λέμε σε συνεργάτες και υπαλλήλους και τι λένε και οι συνάδελφοί μου; Δουλεύω 16 ώρες ακόμα και τώρα που είμαι κλειστός για να κρατάω συνταγογραφήσεις και να δώσω στον κόσμο κάτι άλλο αφού μαγειρεύει στα σπίτια του. Το θέμα είναι ο εργαζόμενος τι κάνει. Έχει πέσει στα 534 ευρώ» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, επεσήμανε πως πέρα από τη μισή επιστρεπτέα προκαταβολή που είναι ένα πάγιο βοήθημα, οι επιχειρηματίες έχουν τα πάγια λειτουργικά κόστη, ενώ έχουν πληρώσει όλα τα μισθώματα: «Και στις ΔΕΚΟ όλα τα καταβάλλαμε, και στον ΕΦΚΑ όλα τα καταβάλλαμε».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, που ήταν επίσης στην εκπομπή, επιχείρησε να απαντήσει στα θέματα που άνοιξε ο γνωστός σεφ, λέγοντας πως «το πακέτο στήριξης έχει πιάσει τόπο».
«Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ποσά 815 εκατομμύρια περίπου έχουν δοθεί στην εστίαση μόνο, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να βρουν τον βηματισμό τους την επόμενη μέρα. Οι εργαζόμενοι δεν τους λογαριάζουμε σε αυτό το κόστος, είναι κάτι που είναι από άλλη πηγή» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Έπειτα, ο Λευτέρης Λαζάρου αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον κλάδο του, υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν μπορούν να ζήσουν με 534 ευρώ.
«Είχαμε παιδιά, όταν τελειώνουν τη σχολή έρχονται στα εστιατόριά μας και κάνουν ένα μεταπτυχιακό αμειβόμενοι σαν δεύτεροι, τρίτοι μάγειροι και παίρνουν κάποια χρήματα περισσότερα από τον βασικό μισθό. Αυτά τα παιδιά δεν είναι όλα από την Αθήνα. Μπαίνοντας στο δεύτερο lockdown αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, γιατί όταν πληρώνεις 250 ευρώ ενοίκιο, αντιλαμβάνεστε ότι με τα 534 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος, οπότε γύρισαν στα πατρικά τους σπίτια. Είναι γεγονός λοιπόν και το ξέρουμε όλοι, ότι η εστίαση είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού και είναι το 40% της οικονομίας μας» σημείωσε.
Μάλιστα, διερωτήθηκε κιόλας «πώς θα τα φέρουμε πίσω αυτά τα παιδιά; Που η ψυχολογία τους θα έχει πέσει στο μηδέν; Άρα όλα αυτά τα μέτρα που ακούω από τον κύριο Γραμματέα θα παρθούν, καλό είναι να μας πουν ποια είναι αυτά. Και τι σκοπεύουν να κάνουν και πώς το βλέπουν;».
«Μετά θάνατον μέτρα δεν μου λέει κάτι εμένα, για να κάνουμε έναν προγραμματισμό» κατέληξε ο πολύπειρος σεφ.