Λύκος: Τα σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούν οι γυναίκες – Η πιο απρόβλεπτη ασθένεια είναι δίπλα σου
Όταν η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Σελένα Γκόμεζ ανακοίνωσε το 2015…
σε ηλικία μόλις 23 ετών, ότι πάσχει από λύκο, έστρεψε το ενδιαφέρον στην ασθένεια που επηρεάζει περίπου 1,5 εκατ. Αμερικανούς, στην πλειοψηφία τους γυναίκες.
Στην πραγματικότητα, εννέα στους 10 ενήλικες πάσχοντες από λύκο είναι γυναίκες, οι οποίες αναπτύσσουν την ασθένεια συνήθως κατά την αναπαραγωγή ηλικία (μεταξύ 15 και 44 ετών). Αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι ο λύκος (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος) είναι αυτοάνοσο και διά βίου νόσημα.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα αίτια της ασθένειας (σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει γενετική προδιάθεση), ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την ίδια τη νόσο, παρά μόνο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα του λύκου ποικίλλουν και περιλαμβάνουν από ανεξήγητη απώλεια βάρους μέχρι εξανθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες να επισκέπτονται τον γιατρό για άλλο λόγο, μέχρι να γίνει διάγνωση της ασθένειας, συνήθως διά του αποκλεισμού άλλων παθήσεων.
ΤΟ ΣΏΜΑ ΣΟΥ, ΣΟΥ ΜΙΛΑΈΙ, ΑΚΟΥΣΈ ΤΟ
1. Ο Λύκος είναι μια απρόβλεπτη, αυτοάνοση πάθηση που προσβάλει διάφορα μέρη του σώματος.
2. Στον Λύκο κάτι δεν πάει καλά με το ανοσοποιητικό σύστημα, το μέρος του σώματος που πολεμάει τα μικρόβια , τους ιούς και τα βακτήρια. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή αυτοαντισωμάτων που προκαλούν φλεγμονή.
3. 90% των ατόμων που προσβάλλονται από Λύκο είναι γυναίκες. Οι άντρες μπορεί επίσης να προσβληθούν και η νόσος τους είναι πιο σοβαρή.
4. Πιο συχνά ο Λύκος εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 15 και 44. Αλλά 10 με 20 % των περιπτώσεων εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιπλοκές μπορεί να εξελιχθούν ραγδαία.
5. Ο Λύκος εμφανίζεται σε όλα τις φυλές και σε όλα τα έθνη.
6. Ο Λύκος δεν είναι κολλητικός ούτε μεταδοτικός.
7. Για την διάγνωση του Λύκου , οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη τους τα συμπτώματα του ασθενή, τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος, το προσωπικό και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό.
8. Ο Λύκος μπορεί να επηρεάσει όλα τα όργανα του οργανισμού συμπεριλαμβανομένου της καρδιάς, των πνευμόνων, του αίματος, των αρθρώσεων και του δέρματος.
9. Το εξάνθημα “πεταλούδας” στο πρόσωπο υπάρχει στο ένα τρίτο των ατόμων με Λύκο. Το επίπεδο, ερυθρόχροο εξάνθημα που απλώνεται στην μύτη και στα μάγουλα συχνά είναι το μόνο εξωτερικό σύμπτωμα του Λύκου. (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα)
10. Αν και οι εγκυμοσύνες στις γυναίκες με Λύκο θεωρούνται υψηλού κινδύνου, η προηγμένη τεχνολογία και η καλύτερη κατανόηση της νόσου έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης. Το 80 % των γυναικών που δεν έχουν ενεργό Λύκο έχουν μπορούν να έχουν μια πετυχημένη εγκυμοσύνη.
11. Ο Λύκος δεν είναι μια μορφή αρθρίτιδας, αλλά πολλοί ασθενείς με Λύκο υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς.
12. Η ψυχική υγεία των ατόμων με Λύκο και δερματική συμμετοχή είναι συχνή. Μπορεί να είναι παρόμοια ή και χειρότερη από την ψυχική υγεία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, πρόσφατης καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και ψηλής αρτηριακής πίεσης.
13. Τα άτομα με Λύκο έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή πάθηση από τα υγιή άτομα ίδιας ηλικίας.
14. Περίπου 3 στους 4 ασθενείς με Λύκο αναφέρουν ότι η κόπωση τους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες.
15. 5 εκατομμύρια στον κόσμο πάσχουν από Λύκο.
16. Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση Λύκου συμπεριλαμβάνουν λοιμώξεις, άγχος, υπεριώδη ακτινοβολία, κάποια φάρμακα, περιβαλλοντικοί παράγοντες και άλλα που ακόμα είναι άγνωστα.
17. Πολλά συμπτώματα του Λύκου μιμούνται αυτά άλλων παθήσεων , και μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται με τον χρόνο, γεγονός που κάνει δύσκολη την διάγνωση.
18. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος μέχρι και την διάγνωση μπορεί να μεσολαβήσουν κατά μέσο όρο 6 χρόνια.
19. 63 % των ασθενών με Λύκο αναφέρουν ότι είχαν διαγνωστεί λάθος. Από αυτούς το 55 % αναφέρει ότι επισκέφτηκε 4 ή και παραπάνω διαφορετικές ειδικότητες γιατρών μέχρι να τεθεί η σωστή διάγνωση.
20. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων με Λύκο (γονείς, αδέρφια, παιδιά) έχουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την νόσο.
21. Ευαισθησία στο υπεριώδες φως (υπάρχει τόσο στο φυσικό όσο και στο τεχνητό φως) εμφανίζεται στα 2/3 των ασθενών με Λύκο και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, μεγάλη εξάντληση , πόνο στις αρθρώσεις, εξανθήματα και άλλα συμπτώματα.
22. Από το 23% των ατόμων που εμφανίζουν εξάρσεις του Λύκου συχνά μέσα σε διάστημα 3 μηνών , το 40% θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε Νοσοκομείο.
24. 40% των ενηλίκων με Λύκο και ως και το 60 % των παιδιών με Λύκο θα εμφανίσουν συμπτώματα από τους νεφρούς.
24. το 74% των ατόμων που φροντίζουν άτομα με Λύκο αναφέρουν ότι αυτό έχει αρνητική επίπτωση στην δουλειά τους.
25. Περισσότεροι από τους μισούς που πάσχουν από Λύκο αναγκάζονται να δουλεύουν με μερική απασχόληση, διακεκομμένα ή είναι άνεργοι λόγω της νόσου τους.
26. Τα άτομα με Λύκο ενθαρρύνονται να γυμνάζονται σε καθημερινή βάση για να διατηρούν μυϊκή και οστική αντοχή, αλλά χρειάζεται να βρουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ άσκησης και ξεκούρασης.
27. Άτομα με Λύκο μπορεί να χρειαστεί να λάβουν κατά μέσο όρο 8 διαφορετικά φάρμακα για τον Λύκο και τις άλλες συν-νοσηρότητές τους
28. Περίπου μισοί από τους ασθενείς με Λύκο θα υποστούν μια σοβαρή λοίμωξη κατά την διάρκεια της νόσου τους.
29. Μέχρι και το 60% των ατόμων με Λύκο έχουν προβλήματα μνήμης, όπως το να θυμηθούν ημερομηνίες, ονόματα, ή ραντεβού.
30. Με τα υπάρχοντα φάρμακα, το 80 – 90% των ατόμων που δεν έχουν σοβαρή βλάβη σε όργανα έχουν την ίδια επιβίωση με τα άτομα χωρίς Λύκο.
*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το spicynews12.eu δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
πηγη olastifora.gr