Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας ανέφερε στο Newsbomb.gr πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα είπε «Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική. Το σύστημα υγείας καταρρέει, χρειάζεται βοήθεια, τα κρεβάτια είναι ελάχιστα».
Η κυρία Παγώνη κάνει έκκληση σε όλους να παραμείνουν στα σπίτια τους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλες οικογένειες. «Το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλο. Κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άλλες οικογένειες».
Όσον αφορά πότε θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων τόνισε, πως θα δούμε μια σταθεροποίηση από το Σάββατο, ωστόσο θα έχουμε αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες. «Θα δούμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το Σάββατο μόνο στην Αττική. Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων σε όλη την χώρα. Η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει σε υψηλά νούμερα».
Νοσούν οι εργαζόμενοι στην υγεία, «υποφέρουν» τα νοσοκομεία
Από την αρχή της πανδημίας ο «φόρος αίματος» που έχει «πληρώσει» ο υγειονομικός κλάδος είναι ιδιαίτερα βαρύς. Τα τελευταία «χτυπήματα» ήταν ο θάνατος του γιατρού της Βουλής, Γιάννη Μητρόπουλου, την περασμένη Παρασκευή, ο θάνατος του 42χρονου πνευμονολόγου που εργαζόταν στο «Αττικόν» και ο θάνατος της 50χρονης χειρίστριας ιατρικών μηχανημάτων στο ΑΧΕΠΑ.
«Η 50χρονη γυναίκα, που έχασε την μάχη από την πανδημία, ήταν μία από αυτούς που είχε συμπτωματολογία, αλλά δεν άντεξε, έμεινε μία βδομάδα μέσα και παρά το ότι δεν είχε υποκείμενα νοσήματα κατέληξε. Η κοπέλα αυτή ήταν από τις πιο μικρές, οι περισσότεροι είμαστε πάνω από 50 χρονών», είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός.
Ο κ. Μπάμπης Κοροξενός, θέλοντας να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, τόνισε πως «Νοσούν πάρα πολλοί εργαζόμενοι, κάποιοι από αυτούς είναι σε καραντίνα, είναι επομένως λογικό το ήδη ελάχιστο προσωπικό, με 35-40% έλλειψη πριν την καραντίνα, να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο».
Ιδιωτικοί γιατροί θα απασχοληθούν στο ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας
Βλέποντας την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, η κυβέρνηση στράφηκε σε μια προσπάθεια να δώσει περισσότερα «όπλα» για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Σε πρώτη φάση αυτά θα αφορούν έμψυχο δυναμικό, αφού κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Υγείας, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που προβλέπει πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε δομές Υγείας, απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ και υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε ιδιωτικές δομές υγείας.
Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διασπορά του νέου κορονοϊού, δύναται να προσλαμβάνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2020 για ένα έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στο ΝΙΜΤΣ στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, στην Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας , στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις δομές πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία. Η ισχύς της διάταξης άρχεται από 1η Οκτωβρίου 2020.
Επίσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του νέου κορονοϊού και έως και την 30η Ιουνίου 2021, με απόφαση του Γενικού Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό των ΠΦΥ και των Νοσοκομείων εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. Για την απασχόληση του συγκεκριμένου προσωπικού συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία αναφέρεται ο χρόνος απασχόλησης και οι όροι αποζημίωσης . Η διάρκεια απασχόλησης δύναται να παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες από τη λήξη της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση όχι πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Προβλέπεται επίσης η απασχόληση συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την διασπορά του covid-19.