Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο Συκάμινο Ωρωπού αργά το πρωί του Σαββάτου. Συναγερμός σήμανε στο πυροσβεστικό σώμα το πρωί του Σαββάτου όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε αγοραστική έκταση. Παράληλα, δείτε τις 18 περιοχές της Αττικής που κινδυνεύουν να γίνουν νέο… Μάτι φέτος το καλοκαίρι!
Στο σημείο έχουν σπεύσει 35 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 14 οχήματα το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και 1 Ε/Π. Μαζί τους βρίσκεται και μια αμάδα από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι κοντά στον οικισμό αλλά μέχρι στιγμής δεν απειλείται κάποιο σπίτι.
#Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Δ.Ε. Συκαμίνου δήμου Ωρωπού Αττικής. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 35 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 14 οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και 1 Ε/Π. Συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 3, 2021
Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για το Σάββατο 3 Ιουλίου
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Σάββατο 3 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας – νήσος Σκύρος)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων )
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Κεφαλληνίας, ΠΕ Ιθάκης)
- Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνης, ΠΕ Ηρακλείου)
Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
Όπως κάθε χρόνο η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 από την ΓΓΠΠ.
Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.