Το έθιμο απαιτεί στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στο τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ο μπακαλιάρος είναι ένα πολύ υγιεινό γεύμα, αλλά οι θερμίδες του εξαρτώνται και από τον τρόπο που το μαγειρεύουμε. Ο ψητός και ο βραστός μπακαλιάρος δίνει μόλις 150 θερμίδες σε μια μερίδα, ενώ ο τηγανητός περιέχει αρκετές περισσότερες θερμίδες, γύρω στις 400 θερμίδες.
Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες ενώ περιέχει βιταμίνες (Α, D, K, B12), ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και νιασίνη) και καθόλου λιπαρά.
Επίσης χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι ευεργετικά για το νευρικό σύστημα και την καλή υγεία των ματιών.
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Διατροφική αξία και οφέλη
Η σκορδαλιά είναι ένα συνοδευτικό πιάτο που μοιάζει με πουρέ στην ελληνική κουζίνα το οποίο φτιάχνεται αναμιγνύοντας λιωμένο σκόρδο με μια παχύρρευστη βάση η οποία μπορεί να είναι πουρές πατάτας, καρύδια, αμύγδαλα ή βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί -και ρίχνοντας στο τέλος ελαιόλαδο ώστε να δώσει στο μείγμα μία απαλή, κρεμώδη υφή. Πολλές φορές προστίθεται και ξύδι.
Οι πατάτες, πιο συγκεκριμένα, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Το σημαντικότερο για την πατάτα είναι η μεγάλη περιεκτικότητά της σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού όπως η ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών του σώματος και η καλή λειτουργία των μυών.
Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της σκορδαλιάς, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι το σκόρδο, που έχει πολλές και σημαντικές ιδιότητες.
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από οξειδωτικές βλάβες και την πρόωρη γήρανση.
Η σκορδαλιά αποδίδει περίπου 95 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.
Μια μερίδα με μπακαλιάρο και σκορδαλιά που παραδοσιακά γίνεται στο τηγάνι περιέχει περίπου 500 θερμίδες.
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τον τρώμε την 25η Μαρτίου
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλη Τεσσαρακοστής, που αποτελεί την παλαιότερη και την πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας, καθιερωμένη από τον 4ο αιώνα μ.Χ., η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, εκ των οποίων η μία είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη η Κυριακή των Βαΐων.
Η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής. Συγκεκριμένα, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.
Έπειτα, οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά οικονομικοί και πρακτικοί.
Στην ηπειρωτική χώρα, που δεν βρεχόταν από θάλασσα, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές.
Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση και, επιπλέον ήταν πολύ φθηνός, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα προσιτό σε όλους και που ανέβασε τη δημοφιλία του.
Επομένως, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη και οικονομική λύση, ενώ τον έβρισκαν ακόμα και στα πιο μικρά μπακάλικα.
Πηγη healthstories.gr