Μπόρις Μουζενίδης: Πέθανε από ανακοπή καρδιάς λόγω επιπλοκών κορωνοϊού ο Μπόρις Μουζενίδης της Mouzenidis Travel, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον ελληνορωσικό τουρισμό. Πριν από 10 μέρες είχε ταξιδέψει σε έκθεση τουρισμού στη Μόσχα και έπειτα δεν επέστρεψε με τους υπόλοιπους πράκτορες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Μπόρις Μουζενίδης κόλλησε κορωνοϊό στη Μόσχα και πέθανε από επιπλοκές του σε κλινική. Φίλος του που συνταξίδευαν και παραβρέθηκαν στην έκθεση, ανέφερε ότι ο Μπόρις Μουζενίδης έδειχνε λίγο χλωμός, ωστόσο ο ίδιος έλεγε ότι ήταν καλά. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης μάλιστα πρόσεχε πάρα πολύ, είχε πάρει μετρά ασφάλειας. Φορούσε μάσκα και γάντια φοβούμενος μην κολλήσει.
Θεοχάρης: Ένας άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό
«Θλίψη και οδύνη, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μπόρις Μουζενίδη. Ένας άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό, ένας πρωτεργάτης και πρωτοπόρος του κλάδου. Με μεθοδικότητα, πείσμα και σκληρή δουλειά υλοποίησε το όραμά του και δημιούργησε γέφυρες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους συνεργάτες του», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Λίγα λόγια για την πορεία του Μπόρις Μουζενίδη
Η επιχειρηματική πορεία του Μπόρις Μουζενίδη θα μπορούσε να βγει από σενάριο ταινίας. Γεννημένος στη Γεωργία από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής, επέστρεψε στην Ελλάδα σε μια εποχή που επετράπη σε ομογενείς από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να επιστρέψουν στη γενέτειρα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε ηλικία 31 ετών, ο Μπόρις Μουζενίδης αναζητούσε επαγγελματική διέξοδο. Ααν και διέθετε πτυχίο μηχανικού ξεκίνησε να δουλεύει ως γκαρσόνι και στη συνέχεια ως οδηγός τουριστικού λεωφορείου. Στη συνέχεια αποφάσισε να ανοίξει δικό του γραφείο και να ασχοληθεί με τον τουρισμό, ξεκινώντας από την οδό Μοναστηρίου.
Έχοντας ως πλεονέκτημα τη γνώση της ρωσικής γλώσσας και γνωρίζοντας καλά τη χώρα, αρχίζει να φέρνει όλο και περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και όχι μόνο καθώς επεκτείνεται σε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλοκ. Αργότερα, καθώς οι δουλειές πηγαίνουν καλύτερα επεκτείνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ολύμπου, ιδρύοντας τον Όμιλο Μουζενίδη.
Η μεγάλη επιχειρηματική κίνηση έγινε το 2013, όταν αποφασίζει να μπει και στις πτήσεις τσάρτερ, κάτι που ισχυροποίησε τη θέση του ως tour operator. Με την αεροπορική εταιρεία Ellinair η Mouzenidis Travel γίνεται υπολογίσιμος «παίκτης» στην αγορά του τουρισμού και στις καλές χρονιές έφθασε να φέρνει μέχρι και 1 εκατομμύριο τουρίστες στην Ελλάδα.
Η πορεία του ομίλου Μουζενίδη
O όμιλος Μουζενίδη ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1995, συμπληρώνοντας πάνω από 25 χρόνια στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για έναν πλήρως καθετοποιημένο τουριστικό όμιλο με δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της τουριστικής αλυσίδας στον τομέα των ταξιδίων, μέσω των τουριστικών γραφείων, της αεροπορικής, των ιδιόκτητων ξενοδοχείων.
Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 16 χώρες της ιδιαίτερης ανατολικής αγοράς με σημαντικότατα μερίδια, συνδέει αεροπορικά αποκλειστικούς προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα και συνεργάζεται με 1400 ξενοδοχειακές μοναδες σε ολόκληρη την χώρα.
Τα τελευταία 25 χρόνια ο όμιλος εισφέρει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών και καθαρού συναλλάγματος στη χώρα μας και απασχολεί συνολικά 1.700 εργαζομένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παράγοντας έναν τζίρο, σε ενοποιημένη βάση, κοντά στα 320 εκατ. ευρώ (εκτός φυσικά της περυσινής χρονιάς που ήταν από τις χειρότερες για τον όμιλο).
Η Ellinair, με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μουζενίδη γιό του Μπόρις, υπέστη μεγάλο πλήγμα πέρυσι κι εξακολουθεί να σημειώνει μεγάλες απώλειες λόγω της κατάρρευσης των αερομεταφορών, βρισκόταν μέχρι πρίν την πανδημία σε φάση ανάπτυξης με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το 2019 η αεροπορική μετέφερε περί το 1 εκατ. επιβάτες στη χώρα μας, με επίκεντρο και τη ρωσική αγορά όπου ο όμιλος Μουζενίδη έχει 25ετή παρουσία στο κομμάτι των ταξιδίων.
H αεροπορική του ομίλου Μουζενίδη ιδρύθηκε το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της με τη διενέργεια τόσο προγραμματισμένων, όσο και ναυλωμένων πτήσεων, με το δίκτυο των προορισμών της να ξεπερνά πλέον τις 40 πόλεις.