Μια εντελώς νέα περίοδος στην αντιμετώπιση της πανδημίας έρχεται από το φθινόπωρο. Η ευρωπαϊκή στρατηγική αλλάζει και ανάλογα με τα δεδομένα των περιστατικών βαριάς νόσησης και την πίεση που μπορεί να ασκηθεί στο σύστημα υγείας, ίσως υπάρξει τέλος στα υποχρεωτικά μέτρα κατά του ιού.
Με δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ενώ ακόμα μεγαλύτερο βρέθηκε τουλάχιστον μία φορά θετικό μέσα στο καλοκαίρι και την άνοιξη στις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, ίσως έχουμε φτάσει σε ένα επαρκές ποσοστό ανοσίας της αγέλης το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς, ήρθε η ώρα να φέρει το τέλος σε υποχρεωτικά μέτρα όπως η καραντίνα, οι αποστάσεις, ενώ στη χειρότερη θα απαιτούσε προαιρετικά μάσκες σε κλειστούς υγειονομικούς χώρους.
O πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, από το νοσοκομείο «Αττικόν», εξήγησε τα νέα δεδομένα που μας φέρνει το φθινόπωρο στην πανδημία:
«Δεν είμαστε πια στο σημείο που ήμασταν παλιότερα: Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει και μια και δυο και τρεις φορές, με την αποκτηθείσα ανοσία φυσικά ή τεχνητά (με τον εμβολιασμό) ή υβριδικά (δηλαδή συνδυαστικά) να προστατεύει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».
Την ίδια άποψη, που αποτελεί κοινή ευρωπαΐκή στρατηγική υγείας για την επόμενη μέρα της πανδημίας εκφράζει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ ,Ντόρα (Θεοδώρα) Ψαλτοπούλου, που εξηγεί ότι σε όλες τις χώρες και εν αναμονή του ανοίγματος των σχολείων αλλά και της επιστροφής όλων των εργαζομένων στο βόρειο ημισφαίριο από τις καλοκαιρινές διακοπές στους χώρους εργασίας, η συζήτηση που γίνεται για την επαναφορά της μάσκας είναι μόνο ως προαιρετικό μέτρο.
Από εδώ και στο εξής, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός όπως και τα άλλα μέτρα προστασίας θα συνοδεύονται πιθανότατα από ισχυρή σύσταση και δεν θα έχουν πια χαρακτήρα υποχρεωτικότητας.