Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στην Εύβοια και, συγκεκριμένα, στο νότιο τμήμα της, στην τοποθεσία των Αγίων Αποστόλων στις Πετριές.
Οι πρώτες δυνάμεις έχουν ήδη φτάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή. Εκτός από τα πυροσβεστικά ζητήθηκε και πεζοπόρο τμήμα αναφέρει το tvstar.gr.
Στο σημείο καταφθάνουν εναέρια μέσα, με τη Μάνη επίσης να ταλαιπωρείται.
Ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Βόρεια Εύβοια και Ηλεία – Αρκαδία. Σχετικό δελτίο τύπου: https://t.co/7IdJUl1T9p
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 14, 2021
Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Αναδασωτέες… με τη βούλα όλες οι εκτάσεις – Οι κίνδυνοι για όσους γυρίσουν στα καμένα
Η χώρα μας πέρασε εξαιρετικά δύσκολες μέρες, καθώς μπορεί να γλιτώσαμε την τραγωδία σε ανθρώπινες ζωές, αλλά η καταστροφή σε εκτάσεις από τις πυρκαγιές που μας έπληξαν είναι ανυπολόγιστη, με την κυβέρνηση άμεσα να τονίζει μέσω της ΠΝΠ, πως ό,τι κάηκε είναι υποχρεωτικά αναδασωτέο.
Σύμφωνα με το 2ο άρθρο της ΠΝΠ, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα τα δημόσια ή ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, ενώ η προθεσμία για την κήρυξη έκτασης ως αναδασωτέας συντέμνεται στις 30 ημέρες, με την πρόβλεψη υπό προϋποθέσεις, της παράτασης για επιπλέον 30 ημέρες.
Ακόμα, με βάση την ΠΝΠ, αλλάζει «ο χάρτης» των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες εφεξής υπάγονται και οργανώνονται κάθετα υπό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για την ακρίβεια, «οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, και λειτουργούν εφεξής ως περιφερειακές υπηρεσίες αυτού» ενώ με επιμέρους διατάξεις ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, τον εξοπλισμό και άλλα διοικητικά ζητήματα.
Επίσης, η ΠΝΠ προωθεί με σχετικές διατάξεις την επίσπευση των ειδικών δασοτεχνικών έργων και συγκεκριμένα, ρυθμίζει την διαδικασία και τους χρόνους θεώρησης και έγκρισης των σχετικών μελετών. Ακόμα, με το 5ο άρθρο της ΠΝΠ, απλοποιείται η διαδικασία έγκρισης απόληψης των καμένων δένδρων, εντός ιδιωτικών εκτάσεων εκτός σχεδίου από τους ιδιοκτήτες τους.
Σχετικά με τους αναδόχους αναδάσωσης, προστίθεται η πρόβλεψη ότι «για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ταχύτατη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δύναται να ορίζεται ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, των οποίων η βλάστηση καταστράφηκε από πυρκαγιά» και έχουν κηρυχθεί ή πληρούν τις προϋποθέσεις για να κηρυχθούν αναδασωτέες. Ως ανάδοχοι αναδάσωσης μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα. Η εν λόγω πράξη αποσκοπεί αποκλειστικά στην εκπόνηση μελέτης και στην υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων, ή έργων τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.
Ειδική μέριμνα, με την μορφή της οικονομικής προστασίας έναντι οφειλών προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες, γίνεται για τους ρητινεργάτες, δηλαδή τους καλλιεργητές που συλλέγουν ρετσίνι ενώ, τέλος, προστίθενται οι Δασικές Υπηρεσίες και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή στις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της ΠΝΠ, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Αύγουστο για τα «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών».