Μια κατάθεση ψυχής έκανε η Ευδοκία Ρουμελιώτη, που κάθισε απέναντι στη Δανάη Μπάρκα το μεσημέρι της Τρίτης (21/1) στην εκπομπή «Πάμε Δανάη». Η ηθοποιός, μέσα σε όλα, αναφέρθηκε στα αυτοάνοσα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια από το άγχος της να τα προλάβει όλα, στη μητέρα της που έχει φύγει από τη ζωή καθώς επίσης και στον σύζυγό της, Νικηφόρο Χαραγκιώνη.
«Πλέον είμαι πολύ προσεκτική στο πώς θα μιλήσω και στο τι θα πω. Λυπάμαι πάρα πολύ που έχω γίνει έτσι, γιατί έχω χάσει τον αυθορμητισμό μου. Αν ήμουν μόνη μου και δεν είχα τα παιδιά μου και τον Νικηφόρο, δε θα με ένοιαζε. Θα τους έγραφα όλους. Επειδή όμως είναι από πίσω και άλλοι άνθρωποι, πρέπει να είμαι πιο προσεκτική», είπε αρχικά η Ευδοκία Ρουμελιώτη.
Στη συνέχεια, η ηθοποιός εξομολογήθηκε: «Προσπαθώ να τα προλάβω όλα. Έχω πια δυο αυτοάνοσα αυτή τη στιγμή. Τώρα θα πάω και για τρίτο. Εγώ προσωπικά, κάνω πολύ κακό στον εαυτό μου και αυτό πια μου το δείχνει το σώμα μου. Δεν τα προλαβαίνω όλα. Νομίζω ότι τα προλαβαίνω, ή μάλλον τα προλαβαίνω, αλλά με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος δικό μου. Πολύ άγχος».
Και συμπλήρωσε, σε εξομολογητικό ύφος: «Πέρυσι το καλοκαίρι φοβήθηκα πολύ. Ήμασταν στο Πήλιο, δεν ήμουν καλά, γυρίσαμε πίσω. Πίστευα ότι έχω καρκίνο και ψάχναμε να βρούμε πού έχω τον καρκίνο. Τελικά έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα…».
«Για μένα, ήταν όνειρο ζωής να συνεργαστώ με τη Λένα Κιτσοπούλου. Μπήκα σε αυτόν τον χώρο μικρή και μου φορέσαν τους ρόλους που θέλανε. Ήμουν το τηλεοπτικό κοριτσάκι που θα παίξει στο καθημερινό. Και οι κουλτουριάρηδες λέγανε “όχι η Ευδοκία, αυτή είναι τηλεοπτική”. Έφτυσα αίμα για να το βγάλω αυτό από πάνω μου… Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τηλεοπτικός και θεατρικός ηθοποιός, πιστεύω ότι υπάρχει καλός και κακός ηθοποιός… Θέλω να κάνω τηλεόραση απλώς δεν μπορώ να κάνω το καθημερινό που έκανα γιατί έχω και το παιδί. Δεν μπορώ να είμαι κάθε μέρα σε 12ωρο γύρισμα», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης η Ευδοκία Ρουμελιώτη.
Στη συνέχεια της συνέντευξής τους, η ηθοποιός εξήγησε πως ο σύζυγός της, Νικηφόρος Χαραγκιώνης, τη βοήθησε να αποκτήσει την ανεμελιά που στερήθηκε ως παιδί, ενώ μίλησε και με πολύ τρυφερά λόγια για τον γιο τους, Δημήτρη.
«Η μαμά μου, επειδή είχε και ένα θέμα υγείας, ψυχολογικό κυρίως, έγινα η μαμά της κάποια στιγμή εγώ. Δεν είχα περιθώριο να γευτώ την ανεμελιά. Ήμουν πολύ ώριμη και μεγάλη από μικρή ηλικία. Ο Νικηφόρος μου έδωσε τη δυνατότητα να γίνω παιδί, όχι μόνο στη δουλειά, και συναισθηματικά. Νομίζω ότι ο γιος μας, ο Δημήτρης, θέλει να πάρει όλα τα χαρακτηριστικά από τον Νικηφόρο… Ο Δημήτρης έχει προσωπικότητα. Είναι μέτριος μαθητής αλλά δε με αφορά πολύ. Είναι καλόψυχος, είναι πολύ δοτικός, είναι πάρα πολύ προστατευτικός με τους φίλους του…», είπε.
«Ήμουν πολύ μικρή όταν χώρισαν οι γονείς μου… Είχα τον πατριό μου που τον λάτρευα και με την αγάπη του κατάλαβα ότι παιδί σου δεν είναι αυτό που γεννάς αλλά αυτό που μεγαλώνεις… Αν είχα τη μαμά μου απέναντί μου για τρία λεπτά, θα της μιλούσα για τον Δημήτρη, θα της έλεγα ότι είναι σαν να την έχει γνωρίσει και την αναφέρει σχεδόν κάθε μέρα», πρόσθεσε για τη μητέρα της.
«Η εμμηνόπαυση είναι ακόμα ταμπού. Θα κλείσω τα 46 και μπήκα στην εμμηνόπαυση. Ένιωσα ότι αποχαιρετώ μια εποχή… Μου στοίχισε», εξομολογήθηλε, τέλος, στη συνέντευξή της η Ευδοκία Ρουμελιώτη.
Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Τα συχνότερα συμπτώματά της είναι πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Για να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί μια υγιής άρθρωση.
Τι είναι οι αρθρώσεις και πώς λειτουργούν;
Άρθρωση ονομάζεται το σημείο όπου ενώνονται δύο ή περισσότερα οστά. Οι αρθρώσεις επιτρέπουν στα οστά να κινούνται ελεύθερα μέχρι κάποιων ορίων.
Οι άκρες των οστών καλύπτονται με χόνδρο, που έχει ιδιαίτερα λεία και ολισθηρή επιφάνεια. Οι χόνδροι επιτρέπουν στις άκρες των οστών να κινούνται η μία πάνω στην άλλη με αμελητέα τριβή. Οι αρθρώσεις περιβάλλονται από τον αρθρικό υμένα, που παράγει μικρή ποσότητα αρθρικού υγρού, το οποίο θρέφει τους χόνδρους και λιπαίνει τις αρθρώσεις. Ο αρθρικός υμένας έχει έναν σκληρό εξωτερικό χιτώνα, τον αρθρικό θύλακο, ο οποίος μαζί με τους συνδέσμους κρατά την άρθρωση στη θέση της και εμποδίζει την υπερβολική κίνηση των οστών.
Τι συμπτώματα προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα στις αρθρώσεις;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Η φλεγμονή έχει τα ίδια συμπτώματα με τις φλεγμονές που προκαλούνται και από άλλες καταστάσεις, όπως τραυματισμούς. Τέτοια είναι η εμφάνιση ερυθρότητας, το πρήξιμο της άρθρωσης, ο πόνος και η θερμότητα.
Η ερυθρότητα οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή. Είναι πιθανό η άρθρωση να είναι ζεστή λόγω της ίδιας αιτίας. Η φλεγμονή προκαλείται από παραγωγή υγρού και κυττάρων από τον αρθρικό υμένα μέσα στην άρθρωση, οπότε παρατηρείται πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση. Ο πόνος οφείλεται σε δύο λόγους:
Ερεθισμός των νευρικών απολήξεων, λόγω των χημικών ουσιών που παράγονται από τη φλεγμονή
Διάταση του αρθρικού θυλάκου, λόγω του οιδήματος στην άρθρωση
Όταν υποχωρεί η φλεγμονή, η διάταση του αρθρικού θυλάκου παραμένει, με αποτέλεσμα η άρθρωση να μην επιστρέφει στην κανονική της θέση. Έτσι, οι αρθρώσεις παρουσιάζουν αστάθεια και ενδέχεται να παραμορφωθούν.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Τα συνήθη συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:
- Πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις (μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, μεγάλες αρθρώσεις, όπως γόνατα, αγκώνες, ώμοι, άλλα και σπονδυλική στήλη)
- Δυσκαμψία
- Κόπωση, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα
- Αναιμία
- Συμπτώματα γρίπης, όπως κακουχία, εξάψεις και εφιδρώσεις
Λιγότερο συνήθη συμπτώματα:
- Απώλεια βάρους
- Οφθαλμική φλεγμονή
- Ρευματοειδή οζίδια
- Φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος (καρδιά, πνεύμονες, δέρμα)
Παροδικά συμπτώματα:
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ενδέχεται να εμφανίζει κρίσεις (έξαρση των συμπτωμάτων) οι οποίες υποχωρούν στη συνέχεια.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν προκαλεί τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ασθενείς. Στα πρώτα στάδια της νόσου, η εξέλιξη είναι πολύ αργή. Μερικές αρθρώσεις –συνήθως στα δάκτυλα, στους καρπούς ή στα μετατάρσια (μικρά οστά των ποδιών)– πονούν ή ενδέχεται να πρήζονται κατά καιρούς, ενώ συχνά υπάρχει συμμετρία στην προσβολή των αρθρώσεων. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν πρωινή δυσκαμψία.
Έχει διαπιστωθεί ότι 1 στους 5 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζει ταχεία εξέλιξη, με πόνο και οίδημα σε πολλές αρθρώσεις, σοβαρή πρωινή δυσκαμψία και δυσκολία πραγματοποίησης των καθημερινών ασχολιών.
Άτομα με πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα πρέπει να επισκεφτούν ρευματολόγο. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο συντομότερα ξεκινά η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική.
Καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι δυνατόν να προσβάλει και άλλα μέρη του σώματος εκτός από τις αρθρώσεις, είναι σημαντικό ο ασθενής να αναφέρει στο γιατρό όλα τα συμπτώματα που αισθάνεται, ακόμα και αν δεν τα θεωρεί σχετικά με τη νόσο.
Ποιος αναπτύσσει ρευματοειδή αρθρίτιδα;
Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, αν και οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 50 ετών και οι γυναίκες κινδυνεύουν 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν οφείλεται αποκλειστικά σε γενετικούς παράγοντες, αν και σχετίζεται με κάποια γονίδια. Δηλαδή, αν οι γονείς έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, δεν σημαίνει ότι θα νοσήσουν απαραίτητα και τα παιδιά τους. Τα κληρονομούμενα από τους γονείς γονίδια δεν προκαλούν από μόνα τους ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά ενδέχεται να αυξήσουν της πιθανότητες προσβολής από τη νόσο.
Ακόμα και οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι, που φέρουν το ίδιο γενετικό υλικό, έχουν 1 στις 5 πιθανότητες να νοσήσουν και οι δύο. Επίσης, αν νοσήσουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας, η σοβαρότητα της πάθησης διαφέρει από τον έναν στον άλλον.
Έχει αποδειχτεί ότι κάποιες καθημερινές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι συνήθειες αυτές είναι:
- Το κάπνισμα
- Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος
- Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται σπανιότερα σε άτομα που:
- Λαμβάνουν πολλή βιταμίνη C
- Καταναλώνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ
Ποια είναι τα αίτια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και παράγοντες (ιοί, μικρόβια, στρες) που δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί, επιτίθεται στους ιστούς και τα όργανα του σώματος και προκαλεί φλεγμονή.
Η συνηθισμένη φλεγμονή υποχωρεί σχετικά γρήγορα, αλλά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα η διαδικασία αυτή κρατά πολύ καιρό. Τα γονίδια που κληρονομεί ο ασθενής από τους γονείς του δεν προκαλούν ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της.
Με πληροφορίες από yhgeia.gr