Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι στη νότια Χίο και αποκλειστικά και μόνο εκεί, ένα δένδρο κλαίει! Κλαίει απ’ την αρχαιότητα, απ’ την εποχή της Ρωμαϊκής κατάκτησης της νήσου, από την εποχή του Αγίου Ισιδώρου. Ρωμαίοι, Άραβες, Σαρακηνοί, Γενουάτες, Τούρκοι κατακτητές πέρασαν απ’ τη Χίο, πέρασαν κι έφυγαν…. Έφυγαν όλοι μα ο Άγιος Ισίδωρος και η Μαστίχα «έμειναν» στο νησί ίσως σύμβολα αιώνιας Αθανασίας μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος…
Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι ένα δέντρο κλαίει! Για να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ακριτική Χίο και πιο συγκεκριμένα το νότιο τμήμα του νησιού, τα Μαστιχοχώρια όπως λέγονται τα 25 περίπου χωριά του νησιού εδώ που φύεται –αποκλειστικά και παγκόσμια- η μαστίχα (σκίνος-μαστιχόδεντρο) ή αλλιώς το δέντρο που κλαίει…..
Άγιος Ισίδωρος…
250 μ.Χ. Το νησί της Χίου βρίσκεται υπό Ρωμαϊκή κατοχή και στο λιμάνι του νησιού είναι αγκυροβολημένο ένα τμήμα του Ρωμαϊκού στόλου. Ανάμεσα στους αξιωματικούς των πληρωμάτων είναι κι ένα νεαρό αγόρι μόλις 22 ετών, ο Ισίδωρος, γιος πλούσιου εμπόρου της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με καταγωγή όμως από τη Χίο.
Ο Άγιος Ισίδωρος έχει ασπασθεί κρυφά τον Χριστιανισμό. Προδίδεται στον Ρωμαίο Ναύαρχο, συλλαμβάνεται, τον βασανίζουν και ομολογεί την πίστη του στη νέα θρησκεία.
Έρχεται ο πατέρας του από την Αλεξάνδρεια και προσπαθεί να μεταπείσει τον νεαρό Ισίδωρο να επιστρέψει στη θρησκεία τους το δόγμα των Εθνικών.
Ο Ισίδωρος μ’ όλο το νεανικό του ενθουσιασμό ναι μεν χαίρεται που βλέπει τον πατέρα του αλλά αρνείται να επιστρέψει στην ειδωλολατρία επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Κυρίου: «Παραδώσει εις θάνατον πατήρ τέκνον» (Ευαγγ. Ματθαίος) και….
Ο Ισίδωρος θα δεχτεί άγρια επίθεση από τον φανατικό ειδωλολάτρη πατέρα του, είναι δε τόσο βάρβαρα τα χτυπήματα στον νεαρό Ισίδωρο που ο σκληρός θάμνος κάτω απ’ τον οποίο τον χτυπάει ο πατέρας του θα ….. λυγίσει από τη βία που αντικρίζει και θα πονέσει και θα δακρύσει για τα μαρτύρια που βλέπει να υποφέρει ο νεαρός Ισίδωρος……
Όχι! Δεν θα λάβεις μάχαιρα,
είπε ο σχίνος.
Κι έσταξε το μυρωδάτο δάκρυ του,
αντίδωρο στη μαχαιριά που
λάβωσε το κορμί του.
Ποιήτρια: Τζένη Συρρή-Χαννάκη
Κείμενο: Τασσώ Γαΐλα. Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.
Οι μαρτυρίες στο Λυκαβηττό
Το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE βρέθηκε στη γιορτή του Αγίου Ισιδώρου στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Λυκαβηττού.
Δεκάδες πιστοί από τη Χίο βρέθηκαν απόψε στην Εκκλησία για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Ισιδώρου. Αρκετοί εξ αυτών μας μίλησαν για την παράδοση της Μαστίχας και το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι με τον Άγιο Ισίδωρο και τη Νότια Χίο.
Αυτό που μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού υπάρχει ένα δένδρο που βγάζει ψίγμα μαστίχας.
Δείτε φωτογραφίες: