Πώς συνδέεται το θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια «Έτερος εγώ» με τον «μανιακό δολοφόνο οδηγών ταξί» ο οποίος μάλιστα φέρεται να έκανε και ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου!
Η ζωή μιμείται την Τέχνη ή Τέχνη τη ζωή; Αυτό είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα, το οποίο δεν θα σταματήσει ποτέ να μας απασχολεί. Άλλωστε η επιρροή που έχει η τέχνη και πόσο μάλλον ο κινηματογράφος στην ζωή μας παίρνει διαφορετικές μορφές. Από το να μας διασκεδάσει ή να μας κάνει να προβληματιστούμε μέχρι …να μας δώσει ιδέες για δολοφονίες. Εντάξει όχι ακριβώς. Όπως έχει δηλώσει ο δημιουργός της ταινίας και της σειράς «Έτερος Εγώ», Σωτήρης Τσαφούλιας η πραγματική ζωή και η μυθοπλασία είναι δυο δρόμοι παράλληλοι που δεν συναντιούνται ποτέ…
Πώς συνδέεται όμως το θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια «Έτερος εγώ» με τον «μανιακό δολοφόνο οδηγών ταξί» ο οποίος μάλιστα φέρεται να έκανε και ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου.
Αρχικά, η εξαιρετική ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια «Έτερος Εγώ» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 18 Ιανουαρίου του 2017 κερδίζοντας κοινό και κριτικούς. Άλλωστε το θρίλερ αποτέλεσε προπομπός για την δημοφιλή σειρά που ακολούθησε μετά -και προσεχώς ελπίζουμε να την δούμε στο Netflix- αφού στηρίζεται στους ίδιους χαρακτήρες. Παρότι το ατμοσφαιρικό θρίλερ ενθουσίασε τους φαν του είδους, και όχι μόνο η ταινία δεν κατάφερε να μακροημερεύσει αφού το Μάρτη του ίδιου έτους αποσύρθηκε.
Τι συνέβη;
Ήταν Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και μια ειδική προβολή της ταινίας παρουσία συντελεστών ήταν προγραμματισμένη για τις δέκα το βράδυ. Η προβολή τελείωσε γύρω στις δώδεκα παρά είκοσι και μετά ακολούθησε κουβέντα με το κοινό που διήρκεσε περίπου μέχρι τη μία. Στην διάρκεια αυτού του ανεπίσημου QaA, ένας θεατής που καθόταν στα πίσω καθίσματα και που δεν πλησίασε κοντά τους συντελεστές ούτε συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία έθεσε μια πολύ περίεργη ερώτηση. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας τον περιέγραψε ως νέο, μελαχρινό, περίπου 30 χρόνων, που ήταν πολύ ήρεμος και έθεσε μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση που «εμένα τουλάχιστον», όπως θυμάται η σκηνοθέτης, «δεν μου την είχαν ξανακάνει».
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ρώτησε τον σκηνοθέτη αν όταν έγραφε το σενάριο, σκέφτηκε πως θα μπορούσε να εμπνεύσει κάποιον να κάνει κάτι αντίστοιχο στην πραγματική ζωή. «Του απάντησα πως όχι, κάτι τέτοιο δεν πέρασε από το μυαλό μου όταν έγραφα το σενάριο, διότι δεν κάνω ρεπορτάζ. Κάνω μυθοπλασία. Αν υπήρχε αυτή η σκέψη στους δημιουργούς, δεν θα είχαν γυριστεί τόσες και τόσες ταινίες, όπως η «Σιωπή των Αμνών», το «Seven» και άλλες», είχε επισημάνει ο Σωτήρης Τσαφούλιας.
Η περιγραφή του άνδρα ταίριαζε με την αντίστοιχη που είχε δώσει ο 32χρονος οδηγός ταξί, που είχε γλιτώσει στην απόπειρα δολοφονίας στις 11 Φεβρουαρίου, αλλά και ενός άλλου που μίλησε στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» για μια περίπτωση κούρσας που είχε πάρει προτού το πρώτο συμβάν. Ο πρώτος πυροβολήθηκε στο κεφάλι, όχι όμως θανάσιμα. Είχε καταθέσει στην αστυνομία ότι ένιωσε απλώς ένα «κάψιμο» πριν χάσει τις αισθήσεις του και μόνο όταν πήγε στο νοσοκομείο κατάλαβε ότι είχε δεχτεί σφαίρα. Οι Αρχές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο δράστης ήταν πιθανότατα ο ίδιος που εκτέλεσε τον 52χρονο Γιώργο Δεκαβάλλα στις 28 Φεβρουαρίου και στην πρώτη περίπτωση έκανε «πρόβα»… πειραματιζόμενος με το 22αρι περίστροφο και στο ίδιο ακριβώς σημείο. Προορισμός του επιβάτη-δολοφόνου ήταν η οδός Μαυρομιχάλη στην Κηφισιά. Στη συμβολή Κοκκιναρά και Χαριλάου Τρικούπη, όπου δολοφονήθηκε εν κινήσει ο 52χρονος, βρισκόταν και ο 32χρονος που δέχτηκε τον πυροβολισμό, όταν ο δράστης του ζήτησε να στρίψει στην Μαυρομιχάλη.
Στα τέλη Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας και πριν από την πρώτη επίθεση του δολοφόνου της Κηφισιάς, ένας πελάτης ζήτησε από οδηγό ταξί να τον μεταφέρει στο ίδιο ακριβώς σημείο της οδού Μαυρομιχάλη, όπως δήλωσε ο τελευταίος στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της 17ης Μαρτίου. Ο μάρτυρας είπε στην Αγγελική Νικολούλη ότι όταν βγήκε για δουλειά περίπου στις 6 το πρωί, πήρε την πρώτη κούρσα του κοντά στην πλατεία της Κηφισιάς. Ο πελάτης του είπε ότι ήταν 25 χρόνων, του ζήτησε να κατευθυνθεί προς το Κεφαλάρι και τον ρώτησε αν στην περιοχή υπάρχουν κάμερες. Στη σύντομη συζήτηση τους, ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι ήταν από την Κηφισιά, πως έχει σπουδάσει πληροφορική και πως ασχολείται με την κατασκευή video games που «σκοτώνουν».
Ρώτησε τον οδηγό τη γνώμη του για το 22άρι όπλο που θα αγόραζε αντί 500 ευρώ. Ο μάρτυρας πίστεψε πως αστειευόταν και δεν έδωσε βάση στα λεγόμενα του. Λίγο αργότερα ο νεαρός του είπε: «Εγώ έχω χάσει τη μητέρα μου από ταξί στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Κηφισίας, αλλά όπως βλέπεις χρησιμοποιώ ταξί». Ο προορισμός του πελάτη ήταν η οδός Μαυρομιχάλη, αλλά ο οδηγός δήλωσε ότι αφότου βγήκε από το αυτοκίνητο δεν κατευθύνθηκε προς την οδό Μαυρομιχάλη.
Για αρκετό καιρό ο σκανδαλοθηρικός Τύπος έκανε λόγο για τον «μανιακό δολοφόνο οδηγών ταξί» που είχε σπείρει τον τρόμο στις πιάτσες των επαγγελματιών οδηγών στην Κηφισιά. Ένα σενάριο, που όσο ευφάνταστο και αν ακούγεται, ήταν πραγματικό. Αν ο δράστης ήταν ο ίδιος άνθρωπος που παρουσιάστηκε ενώπιον του σεναριογράφου και σκηνοθέτη της ταινίας τρεις εβδομάδες πριν από το στυγερό έγκλημα, πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Ωστόσο μετά από τη δολοφονία του Γιώργου Δεκαβάλλα στις 28 Φεβρουαρίου ο σκηνοθέτης αποφάσισε να αποσύρει την ταινία από τις κινηματογραφικές αίθουσες. «Το έκανα όχι φυσικά διότι αναγνωρίζω κάποια σύνδεση της με το δράστη της Κηφισιάς, άλλωστε όπως δήλωσα η πραγματική ζωή και η μυθοπλασία είναι δυο δρόμοι παράλληλοι που δεν συναντιούνται ποτέ, αλλά προκειμένου να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις οι δικές μου και των συνεργατών μου στην προσπάθεια μας να συνδράμουμε στις έρευνες», ανέφερε τότε σε ανακοίνωση του ο δημιουργός της ταινίας.
Το «Έτερος Εγώ» από τις σκοτεινές αίθουσες μεταφέρθηκε στο Youtube και με υπότιτλους, όπου έχει ξεπεράσει τις 4,5 εκατομμύρια προβολές και έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια. Για όποιον θέλει να (ξανά) δει την ταινία είναι πάντοτε διαθέσιμη online απλώς μονάχα… μην σας μπαίνουν ιδέες!