H δύσκολη στιγμή να ξεστρώσετε το σπίτι σας έφτασε. Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και τα χαλιά ήρθε η ώρα να καθαριστούν και να αποθηκευτούν για του χρόνου.
Ξέρουμε πολύ καλά πως δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, καθώς είναι χρονοβόρα και «ανοίγει» και άλλες δουλειές για το σπίτι.
Ωστόσο, ο Σπύρος Σούλης έχει για όλα τη λύση και δίνει τις καλύτερες συμβουλές αναφορικά με το πως πρέπει να καθαρίζονται και να αποθηκεύονται τα χαλιά.
Πάμε να δούμε τι προτείνει:
Καθαρισμός χαλιών
1. Απευθυνθείτε σε επαγγελματίες αν το χαλί είναι πολύ βρώμικο
Εάν συνηθίζατε να πατάτε με τα παπούτσια στα χαλιά, ή έχετε κατοικίδιο, ή για διάφορους λόγους τα χαλιά σας δεν χρειάζονται απλά ένα φρεσκάρισμα το καλύτερο θα είναι να επιλέξετε μια εταιρία καθαρισμού χαλιών για να σας κάνουν ένα βαθύ καθαρισμό.
2. Κάντε ένα απλό φρεσκάρισμα αν το χαλί δεν έχει πολύ βρωμιά
Εάν δεν έχουν καταπονηθεί αρκετά τότε μπορείτε να τα φρεσκάρετε μόνοι σας πριν προχωρήσετε στη φύλαξη.
- Πρώτα απ’ όλα θα χρειαστεί να σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα το χαλί πολύ προσεκτικά και από τις δυο πλευρές μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει άλλη σκόνη.
- Σε περίπτωση που το χαλί χρειάζεται μόνο ένα απλό φρεσκάρισμα, πασπαλίστε το με μαγειρική σόδα σε όλη του την έκταση. Αφήνετε τη σόδα να δράσει για 2-3 ώρες ή ακόμα καλύτερα για όλο το βράδυ. Το πρωί, σκουπίστε το χαλί καλά με την ηλεκτρική σκούπα. Θα δείτε πόσο μεγάλη διαφορά θα κάνει η σόδα στην όψη του και πόσο ωραία θα μυρίζει.
Τα συνθετικά χαλιά μπορούν να καθαριστούν με ειδικό σαπούνι και νερό
Γενικά, τα χαλιά από συνθετικές ίνες μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ή στον ατμό. Εάν το χαλί έχει ετικέτα, ακολουθήστε τις οδηγίες καθαρισμού του κατασκευαστή.
Όταν πλένετε στο πλυντήριο ένα υφαντό ή πλεγμένο χαλί, τοποθετήστε το σε μια διχτυωτή σακούλα ρούχων και επιλέξτε το πρόγραμμα πλύσιμο στο χέρι.
Τα μεγάλα πλεκτά χαλιά και χαλιά που δεν πλένονται στο πλυντήριο μπορούν να καθαριστούν με σφουγγάρι ή πανί και αφρό καθαρισμού χαλιών.
Κάνετε πάντα μια δειγματοληπτική δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι το διάλυμα καθαρισμού δεν θα βλάψει ή θα αποχρωματίσει το χαλί.
Τα φυσικά χαλιά επιδέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα
Τα χαλιά/μοκέτες από φυσικές ίνες όπως αυτά που κατασκευάζονται από μαλλί, κάνναβη και σιζάλ μπορεί να καταστραφούν από τα βαριά καθαριστικά, το ζεστό νερό και τον ατμό.
Επομένως πρέπει να καθαρίζονται μόνο με αφρό ειδικού σαμπουάν χαλιών και ένα πανί ή σφουγγάρι.
Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να σκουπίσετε τον αφρό στον λεκέ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα άλλο πανί για να στεγνώσετε την περιοχή.
Μην χρησιμοποιείτε νερό σε χαλιά ή μοκέτες από φυσικές ίνες, γιατί απορροφούν και συγκρατούν νερό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να στεγνώσουν.
Τα χαλιά από γούνα, προβιά και δέρμα με τρίχες πρέπει να καθαρίζονται χωρίς νερό. Για να το κάνετε αυτό, καλύψτε το χαλί με μια στρώση άοσμου ταλκ και αφήστε το για μερικές ώρες. Στη συνέχεια, βουρτσίστε και ανακινήστε τη σκόνη, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία εάν χρειάζεται.
Για τους τοπικούς λεκέδες
Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα με κάποιο διάλυμα καθαρίζοντας απέξω προς το κέντρο. Μην το κάνετε αντίθετα γιατί ο λεκές θα απλωθεί. Επίσης μην το μουλιάζετε αλλά αφαιρέστε ταμποναριστά με ένα μαλακό πανί για να μην εισχωρήσει ο λεκές βαθύτερα στις ίνες.
Θα χρειαστείτε:
- 8 κούπες νερό, ¾ της κούπας αμμωνία,
- ¾ της κούπας μαγειρική σόδα,
- ½ της κούπας λευκό ξίδι,
- 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας.
Αναμειγνύετε καλά τα υλικά σε ένα μπουκάλι για ψέκασμα. Ψεκάζετε το χαλί με το διάλυμα. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα πιο απλό διάλυμα θα χρειαστείτε νερό, λευκό ξίδι, και λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Τρίψτε ελαφριά το χαλί και αφήστε το να στεγνώσει πολύ καλά. Προσοχή όμως! Μην το αφήσετε να μουλιάσει στο διάλυμα γιατί μπορεί να αλλοιωθεί το χρώμα του χαλιού. Στα πιο μικρά χάλια ή κιλίμια εάν το επιτρέπουν οι οδηγίες χρήσης, βάλτε τα στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας το διάλυμα αντί για απορρυπαντικό.
3. Μπορείτε να πλύνετε μόνοι τα χαλιά. Απλά πρέπει πρώτα να τσεκάρετε αν η σύνθεσή τους το επιτρέπει.
Εάν αποφασίσετε να πλύνετε μόνοι σας ένα ή περισσότερα χαλιά, πρέπει πρώτα να ελέγξετε την ετικέτα του ώστε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα βρέξετε. Επίσης είναι πολύ σημαντικό αφού το πλύνετε, να το αφήσετε στη ζέστη τουλάχιστον 2 ημέρες σε οριζόντια θέση για να στεγνώσει καλά.
Μην το τοποθετήσετε απευθείας στον ήλιο για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματά του.
Επίσης θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι ότι έχει φύγει κάθε ίχνος υγρασίας πριν το αποθηκεύσετε.
4. Κόψτε τα νήματα που περισσεύουν
Εάν περισσεύουν νήματα από το χαλί σας, το σωστό είναι να τα κόψετε και όχι να τα σκίσετε. Ο λόγος είναι γιατί μπορεί να συνεχίσουν να ξεφτίζουν.
5. Προστασία από σκόρο
Πριν αποθηκεύσετε τα χαλιά σας θα πρέπει να τα προστατέψετε από τον σκόρο.
Τοποθετήστε λευκά χαρτιά περιτυλίγματος πάνω στο χαλί και ρίξτε σκόνη εντομοαπωθητική.
Tip: Μην χρησιμοποιήσετε εφημερίδες γιατί με την ελάχιστη υγρασία μπορεί να λερωθεί το χαλί σας από το μελάνι. Με τη χρήση του χαρτιού τα προστατεύετε από την υγρασία, και αποφεύγεται να αλλοιωθεί το χρώμα από τη σκόνη.
Μπορείτε να φτιάξετε φυσικό εντομοαπωθητικό βάζοντας σε τούλινο πουγκί αποξηραμένα λουλούδια, μπαχαρικά, δεντρολίβανο, γαρύφαλλο και πιπέρι.
Τυλίξτε το χαλί σας σε ρολό.
Τυλίξτε το χαλί σε ρόλο και μην το διπλώνετε ποτέ γιατί θα δημιουργηθούν μόνιμες ανωμαλίες στην ύφανση του.
Αποθήκευση χαλιών
- Δέστε το χαλί με 3 σπάγκους.
- Τοποθετήστε το μέσα σε ειδικές θήκες. Μια πλαστική θήκη μπορεί να κρατήσει την υγρασία μέσα. Οι υφασμάτινες θήκες είναι καλύτερες γιατί «αναπνέουν».
Εάν έχετε ένα παλιό σεντόνι μια καλή λύση είναι να το τυλίξετε με αυτό.
Τοποθετήστε το οριζόντια και όχι κάθετα. Εάν δεν έχετε χώρο, μια σωστή θέση θα ήταν πίσω από τον καναπέ.
Συχνά λάθη αποθήκευσης
Σημασία δεν έχει μόνο να γνωρίζετε πώς θα καθαρίσετε και θα αποθηκεύσετε τα χαλιά σας χωρίς να τα καταστρέψετε, αλλά και όλα όσα πρέπει να αποφύγετε.
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που λίγο πολύ όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή.
Δεν τα πλένετε σωστά
Πριν αποθηκεύσετε τα χαλιά σας θα πρέπει να τα πλύνετε με τον σωστό τρόπο ώστε να μην τα καταστρέψετε. Αν πάτε να διπλώσετε το χαλί σας σε ρολό και το δείτε να σπάει σε κάποια σημεία, αυτό σημαίνει πως δεν το καθαρίζατε σωστά στο παρελθόν.
Το “σπάσιμο” στα χαλιά δείχνει ότι έχει μείνει μεγάλη ποσότητα σαπουνιού μέσα στις ίνες του χαλιού με την πάροδο των χρόνων.
Δεν προσέχετε τα κρόσσια
Αν τα κρόσσια του χαλιού σας χαλάσουν και δεν το προσέξετε, μπορεί σιγά σιγά να αρχίσει να χαλάει και το πέλος του χαλιού σας (δηλαδή η βασική του επιφάνεια).
Προσέξτε λοιπόν τα κρόσσια και αν κάποιο ξεφτίσει συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας το φτιάξει.
Πλύνετε τα κρόσσια φτιάχνοντας ένα μείγμα με ένα κουταλάκι του τσαγιού ουδέτερο απορρυπαντικό και 1/4 του λίτρου χλιαρό νερό.
Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε χλωρίνη γιατί μπορεί να τα καταστρέψετε. Χρησιμοποιείστε μαλακό βουρτσάκι για να καθαρίσετε τα κρόσσια.
Δεν χρησιμοποιείτε ειδικές σακούλες
Τυλίξτε το χαλί σας με ειδικές σακούλες αποθήκευσης χαλιών.
Μπορείτε επίσης να τυλίξετε το χαλί σας με ένα βαμβακερό σεντόνι.
Μην χρησιμοποιείτε χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες γιατί το μελάνι τους μπορεί να περάσει εύκολα πάνω στο χαλί σας.
Ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε το χαλί σας κατευθείαν μέσα σε απλή πλαστική σακούλα είναι επειδή υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν παράσιτα, υγρασία και βρωμιά.
Δεν σιγουρεύετε ότι το χαλί σας είναι απόλυτα στεγνό
Όπως είδατε και πιο πάνω, η υγρασία είναι καταστροφική για οποιοδήποτε χαλί, όχι μόνο στο εσωτερικό του αλλά και στον χώρο όπου αποθηκεύεται.
Γι’ αυτό καλό είναι η αποθήκη ή το πατάρι ή η ντουλάπα να μην έχουν ίχνος υγρασίας για να φυλάσσονται σαν καινούργια.
Αντίθετα, η μακροχρόνια αποθήκευσή τους σε μπαλκόνια ή υπόγειες αποθήκες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ζημιές σ’ αυτά.
Αν για κάποιο λόγο το χαλί σας υγρανθεί, θα ήταν προτιμότερο να το βγάλετε σε εξωτερικό χώρο ώστε να αερίζεται.
Μην το κρατάτε τυλιγμένο, γιατί μπορεί να μουχλιάσει. Ακόμη και αν ο καιρός δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο, είναι καλύτερο το χαλί σας να είναι απλωμένο και να βρέχεται από το να φυλάσσεται υγρό.
Μετά τη βροχή όσο βρίσκεται έξω θα στεγνώσει από τον αέρα. Αν είναι τυλιγμένο με υγρασία στο εσωτερικό του, τότε το πιο πιθανό είναι να χαλάσει.
Δεν τα αποθηκεύετε σε χώρο με θερμοκρασία δωματίου
Είναι λάθος να τα αποθηκεύετε σε μέρος με ήλιο και ζέστη γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαλάσουν. Επιλέξτε ένα σημείο που δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία.
Δεν δίνετε προσοχή στον σκόρο
Ας μην ξεχνάμε τέλος το σκόρο, ο οποίος μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά στο χαλί σας.