Πριν τη σύσκεψη, σηκώθηκαν, του τραγούδησαν και του έδωσαν και δώρο
Με πάσα -πλην εντελώς ακατανόητη- επισημότητα γιόρτασαν οι πρέσβεις της ΕΕ τα γενέθλια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διοργανώνοντας ένα μικρό σκηνικό πριν την έναρξη σύσκεψης.
Κι ενώ ουδείς γνωρίζει εάν η αβρότης που επιδείχθηκε εντάσσεται στο πλαίσιο της αστικής ευγένειας ή στην προσαρμογή της Ευρώπης στην διάσημη ανά τους αιώνες βυζαντινή διπλωματία, ωστόσο η ημέρα εορτάστηκε με κάθε τιμή, αφήνοντας στην άκρη (επί το λαϊκότερον: κάνοντας γαργάρα) τις προκλήσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ και την άρνησή της να συμμορφωθεί τόσο με τις δεσμεύσεις της όσο και με το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα αντίποινα που εσχάτως προανήγγειλε. Νερό κι αλάτι, που λέει κι ο θυμόσοφος λαός.
Οι πρέσβεις ευχήθηκαν στον Τσαβούσογλου δια χειροκροτημάτων, όμως δεν περιορίστηκαν εκεί. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ, εγέρθησαν και εν χορώ, τραγούδησαν το «Happy Birthday», διακριτικώς αλλά εμφανώς κακόφωνα.
Και όχι, το «πάρτι» δεν τελείωσε εκεί. Τούρτα με κεράκι δεν υπήρξε, κατά παράλειψη του πρωτοκόλλου των γενεθλίων, αλλά όπως σε κάθε πάρτι που σέβεται τον εαυτό του, υπήρξε δώρο το οποίο επιδόθηκε στον προκαθήμενο της τουρκικής διπλωματίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πάντως ουδόλως επηρεάστηκε από την διπλωματική (αν)επισημότητα της στιγμής, κάνοντας την ερώτηση η οποία απαγορεύεται δια ροπάλου, προς όποιον γίνεται λήπτης δώρου. «Είναι ακριβό;» ρώτησε. Άγνωστο παραμένει εάν η αγένεια της ερώτησης προκάλεσε κάποια έστω ενδόμυχη ενόχληση στους πρέσβεις, ωστόσο ο επικεφαλής παραδέχθηκε (με ελαφρά δόση ντροπής) ότι το δώρο δεν διαθέτει μεγάλη οικονομική αξία, αλλά είναι λιτό (οι λέξεις «του πεταματού» και «φθηνό» δεν χρησιμοποιήθηκαν).
Το δώρο ήταν ένα κάδρο, με ένα οθωμανικό σύμβολο ευημερίας. Αν κρίνουμε από την έκφραση, η επιλογή δεν ικανοποίησε τον εορτάζοντα, που σε αυτό το σημείο θυμήθηκε τους τρόπους του. «Πολύ συμβολικό» αποφάνθηκε, ευχαριστώντας τους πρέσβεις, για να συνεχίσει η σύσκεψη σε κλίμα ευθυμίας, χαράς και αισιοδοξίας, προκαλώντας σειρά σχολίων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Πόση δουλοπρέπεια πια! pic.twitter.com/nIxIjTXMZy
— eleni chrysostomides (@elenichrysos) February 5, 2020