Από εκεί, όπου οι σεισμολόγοι εμφανίζονταν καθησυχαστικοί για την κατάσταση στη Σαντορίνη και την Αμοργό, μετά τους σεισμούς, πλέον κάνουν λόγο ακόμη και για σεισμό που μπορεί να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα, την αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ότι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες θα είναι ιδιαίτερα έντονη, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας όμως ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού δεν έχει ενεργοποιηθεί.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά, με τη Σαντορίνη την ίδια στιγμή να έχει ερημοποιηθεί.
Όπως δήλωσε στο ΕΡΤNews είναι «υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ». Αναφορικά με το ρήγμα της Αμοργού, σημείωσε: «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί».
«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες». Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.
Τα πιθανά σενάρια για τη Σαντορίνη και το ηφαίστειο
Οι ειδικοί που παρακολουθούν διαρκώς και από κοντά το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, μιλούν είτε για κύριο σεισμό 5,5 Ρίχτερ που είναι το καλό σενάριο μέχρι για μεγαλύτερα μεγέθη που μπορεί να προκαλέσουν μικρή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, αλλά ακόμα και για ένα τσουνάμι, που είναι το ακραίο σενάριο. Και κανένα σενάριο δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί.
Μετά τις απανωτές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ που καταγράφηκαν σήμερα, υπάρχουν κι εκείνοι που οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι στις Κυκλάδες έχει δημιουργηθεί σμηνοσειρά.
«Η δραστηριότητα περιοριζόταν εδώ που βλέπετε τα μπλε σύμβολα, που σημαίνει πιο μικρούς σεισμούς και στη συνέχεια απότομα όταν άρχισαν να γίνονται μεγάλοι σεισμοί έγινε αυτή η μετατόπιση και παραμένει αυτές τις τρεις τέσσερις μέρες τώρα», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας.
Όπως εξηγούν στο MEGA ειδικοί επιστήμονες του σεισμολογικού ινστιτούτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε μία τέτοια περίπτωση η κορύφωση θα φέρει και αποδυνάμωση, που θα έχει διάρκεια.
«Το πιθανότερο είναι ότι βρισκόμαστε κάπου εδώ πάνω, γιατί είναι η περίοδος που έχουμε τους πιο πολλούς σεισμούς αυτών των μεγεθών. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να αποδυναμώνεται και το μέγεθος», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης.
Με βάση το σενάριο της δημιουργίας σμήνους σεισμών, θα μπορούσε ο σημερινός σεισμός των 5 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί έως τώρα, να είναι και ο κύριος; Οι απόψεις διίστανται.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι, εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι, είναι ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο αυτό. Ενδεχομένως, ο 5, που έγινε πριν μισή με μία ώρα περίπου, να ήταν ο κύριος», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Αυτό που ακόμη ερευνούν οι επιστήμονες είναι εάν μπορεί να υπάρξει ηφαιστειακή διέγερση λόγω των συνεχόμενων δονήσεων.
Τη δική του εκτίμηση για την αιτία της αδιάκοπης σεισμικής δραστηριότητας έδωσε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ήδη ξυπνήσει από τον Αύγουστο».
Ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει, και ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά μεγάλα και μικρότερα ηφαίστεια, πράγμα που δημιουργεί πολύπλοκη εικόνα και δυσκολία εξαγωγής συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, οι σεισμοί των τελευταίων ημερών οφείλονται στη ροή μάγματος του ηφαιστείου από τον κρατήρα με κατεύθυνση Βορειοανατολική, μέσα από σχισμές και ρήγματα. Οι σεισμοί δηλαδή συναποτελούν μία «σμηνοσειρά», δηλαδή μία σειρά από πολλούς μεσαίους σεισμούς χωρίς απαραιτήτως να ακολουθήσει κύριος. «Όσο προχωρά το μάγμα μέσα από σχισμές και ρήγματα, η ροή γεννά τις δονήσεις», είπε ο επιστήμονας.
Ως προς το πού θα καταλήξει όλο αυτό, ο κ. Γκανάς εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια: ή δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός, ή αν ένα ρήγμα σπάσει, θα ακολουθήσει ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ, με τσουνάμι και κατολισθήσεις.