Οι δημοσιογράφοι που «έφυγαν» νωρίς
Η Ηρώ Καριοφύλλη, μια από τις πιο γνωστές και δυναμικές παρουσίες του αστυνομικού ρεπορτάζ, έφυγε από τη ζωή σήμερα(01/07) βυθίζοντας στο πένθος τον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και όσους τη γνώρισαν μέσα από το μαχητικό της έργο. Η έμπειρη ρεπόρτερ του Alpha τα τελευταία χρόνια πάλευε με τον καρκίνο, μια μάχη που δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει.
Ο ελληνικός δημοσιογραφικός κόσμος έχει βιώσει πολλές παρόμοιες απώλειες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα. Πίσω από τις κάμερες, τα μικρόφωνα και τις γραφομηχανές, υπήρχαν άνθρωποι με βαθιά πίστη στην αλήθεια, με πάθος για τη δημοσιογραφία και με αφοσίωση στην ενημέρωση των πολιτών. Κάποιοι από αυτούς έδωσαν γενναία μάχη με τον καρκίνο, μέχρι που η ασθένεια τους νίκησε. Όμως η μνήμη και η προσφορά τους παραμένουν ζωντανές.
Οι δημοσιογράφοι που «έχασαν» τη μάχη με τον καρκίνο
Μαλβίνα Κάραλη (1952-2002)
Η Μαλβίνα ήταν κάτι περισσότερο από μια δημοσιογράφος: ήταν φαινόμενο. Με αιχμηρό λόγο, χιούμορ και πολιτική τόλμη, άφησε εποχή με τις εκπομπές της και τη στήλη της “Σαββατογεννημένη”. Έφυγε στα 50 της, αφήνοντας πίσω της ατάκες που ακόμα μας στοιχειώνουν και εμπνέουν.
«Κατά σύμπτωση ήμουν και στην τελευταία της εκπομπή, πριν φύγει για τη Νέα Υόρκη. Ήρθαν δύο κορίτσια και την έβαφαν στην κουζίνα του σπιτιού μου, όπου έγινε το γύρισμα και είπε είμαι άρρωστη και θα φύγω στην Αμερική. Τής έλεγαν δεν έχεις τίποτα, θα συνέλθεις και θα γυρίσεις καλά. Η Λούλα Αναγνωστάκη μού είπε ότι γύρισε χωρίς νεφρά, της είχαν ρίξει πολλή ραδιενέργεια για να την κάνουν καλά και μάλλον τής τα ακύρωσαν. Είχε έρθει σπίτι μου να κάνουμε εκπομπή για τον Άγιο Βαλεντίνο» είχε αποκαλύψει ο Γιώργος Χρονάς.
Σούζυ Καζαντζίδου (1967-2025)
Δημοσιογράφος του Alpha, με μακρά πορεία σε ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Δραστήρια, αεικίνητη, μαχητική. Πάλεψε με αξιοπρέπεια και γενναιότητα με τον καρκίνο και έφυγε σε ηλικία 58 ετών, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική πορεία στην περιφερειακή ενημέρωση.
«Και εκατό ζωές, μόνο δημοσιογράφος θα ήθελα να ήμουν», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της. Αυτή η φράση ήταν στάση ζωής για την ίδια. Η Σούζυ Καζαντζίδου είχε καταφέρει να γίνει αγαπητή σε συναδέλφους, πολιτικούς και πολίτες.
Θέμος Αναστασιάδης (1958-2019)
Δημοσιογράφος και εκδότης, συνιδρυτής του «Πρώτου Θέματος». Πρωτοποριακός, καυστικός, σατιρικός, άφησε το στίγμα του στη σύγχρονη ελληνική δημοσιογραφία τόσο στον Τύπο όσο και στην τηλεόραση. Έδωσε μια δύσκολη μάχη με σπάνια μορφή καρκίνου επί σχεδόν δύο χρόνια.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 διαγνώστηκε με μια εξαιρετικά σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου. Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης αρχικά νοσηλεύτηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Στη συνέχεια μετέβη στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες κλινικές του κόσμου: Στη διάσημη κλινική Dana Farber της Βοστώνης. Εκεί, ο Θέμος Αναστασιάδης υποβλήθηκε σε εντατική και επιθετική θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, στάθηκε όρθιος και ο οργανισμός του κατάφερε και την άντεξε. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα ο καρκίνος επανεμφανίστηκε.
Ο Θέμος Αναστασιάδης, απτόητος, συνέχισε τις θεραπείες στη Ζυρίχη, όπου έμενε μόνιμα πλέον, ενώ το τελευταίο πεντάμηνο η υγεία του επιδεινωνόταν διαρκώς και το τελευταίο δίμηνο χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο. Έφυγε στα 61 του, αφήνοντας πίσω ένα πλούσιο έργο και τρία παιδιά.
Βασίλης Λυριτζής (1957-2019)
Από τις πιο ήρεμες και σοβαρές φωνές της πρωινής ενημέρωσης. Μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου δημιούργησε ένα από τα μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα δίδυμα στην τηλεόραση. Η μάχη του με τον καρκίνο ήταν σύντομη αλλά άνιση. Έφυγε στα 62 του, με αξιοπρέπεια και διακριτικότητα.
Κώστας Χαρδαβέλλας (1945-2024)
Αντισυμβατικός, μαχητικός και ερευνητικός, ο Χαρδαβέλλας έγινε ευρύτερα γνωστός από τις εκπομπές «60 λεπτά χωρίς μοντάζ» και «Ρεπορτάζ στην ομίχλη». Ο ίδιος είχε μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη του με τον καρκίνο, αναδεικνύοντας το θάρρος του να αντιμετωπίσει την ασθένεια κατάματα και να τη νικήσει για ένα διάστημα. Έφυγε στα 79 του.
“Όταν το έμαθα από έναν γιατρό, πήρα το αυτοκίνητό μου και πήγα μια μακρινή βόλτα μέχρι το Σούνιο. Εκεί λοιπόν σκέφτηκα πώς θα το αντιμετωπίσω, τι θα πω στη Μαρία και στον γιο μου. Σε αυτή τη μικρή βόλτα κατέληξα ότι πρέπει να το παλέψω και ότι έχω τη δύναμη να μη χάσω τη μάχη. Ένας λόγος που σώθηκα από τον θάνατο, όπως μου έλεγαν και οι γιατροί, ήταν επειδή από την αρχή δεν πίστεψα ότι θα πεθάνω. Πάντα πίστευα ότι θα τον νικήσω τον καρκίνο. Είμαι σε έναν διαρκή αγώνα μαζί του. Δεν το έλεγα ποτέ σε κανέναν για να μη με κοιτάνε με πόνο και οίκτο. Το ήξεραν ελάχιστοι άνθρωποι”, είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό “Λοιπόν”.
Ρίκα Βαγιάνη (1962-2018)
Ηθοποιός, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια. Η Ρίκα, με τον χαρακτηριστικό αυθορμητισμό και την ευγένειά της, υπηρέτησε την ενημέρωση και τον πολιτισμό με ήθος και γοητεία. Πάλεψε με τον καρκίνο μακριά από τα φώτα και έφυγε σε ηλικία 56 ετών.
Η Μαίρη Παναγάκου που είχε συνεργαστεί με την Ρίκα όταν παρουσίαζε εκπομπή στην ΕΡΤ, είπε, μεταξύ άλλων, πως οι δικοί της άνθρωποι μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζαν σε ένα θαύμα. «Μόνο καλά έχω να θυμάμαι. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος η Ρίκα! Ερχόταν στο κανάλι με αγκαλιές λουλούδια που έπαιρνε από παιδιά στα φανάρια για να βοηθήσει και μας τα μοίραζε…. Ένας καταπληκτικός άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα, αυτό ήταν! Καλόκαρδη, καλόψυχη. Τα είχε όλα σε υπερθετικό βαθμό. Μετά που της ήρθε η αρρώστια και πήγε στην Αυστραλία μου έλεγε αν έχω να της δώσω συνταγές για τώρα που έγινε νοικοκυρά. Κάπνιζε πολύ και ο καρκίνος ξεκίνησε από τους πνεύμονες! Μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζαν σε θαύμα».
Μένυα Παπαδοπούλου (1949-2023)
Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια Ειδήσεων στην ΕΡΤ, πρωτοπόρος σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Με μακρά πορεία στη δημοσιογραφία, έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο. Αποχαιρέτησε τον κόσμο στα 74 της, αφήνοντας ισχυρή παρακαταθήκη στην ενημέρωση της δημόσιας τηλεόρασης.