Μια ακόμη σημαντική γιορτή είναι η σημερινή (7/2) για την Εκκλησία μας, καθώς τιμάται ο Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου, μια σημαντική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, για την οποία γιορτάζουν οι Παρθένιος, Παρθένης, Παρθενία, Παρθενόπη, καθώς και οι Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα.
Σύμφωνα με τον συναξαριστή, ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από μια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.). Ήταν γιος του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως, Χριστοφόρου, από τον οποίο διδάχθηκε τα θεμέλια της ορθόδοξης πίστης.
Η ζωή και το έργο του Όσιου Παρθένιου
Από μικρή ηλικία, ο Άγιος διακρινόταν για την αρετή και την ευσέβειά του. Ιδιαίτερα τον ενέπνευσε ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος κάλεσε τους αποστόλους, που ήταν ψαράδες, γεγονός που τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Όταν έριχνε τα δίχτυα του στη λίμνη της Απολλωνιάδας και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν σαν να εργαζόταν στα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννη, βιώνοντας μια βαθιά πνευματική σύνδεση.
Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα εμοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: «Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;».
Για την ενάρετη ζωή και την υποδειγματική του παρουσία, ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα, ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον ανέδειξε Επίσκοπο Λαμψάκου.
Η αρετή και η βαθιά ευσέβειά του ήταν τόσο μεγάλες, που ο Θεός του χάρισε το θείο δώρο της θαυματουργίας. Με αυτό, είχε τη δύναμη να εκδιώκει δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι’ αυτό, όσοι πάσχουν από την επάρατη νόσο του καρκίνου καταφεύγουν συχνά στη μεσιτεία του. Ο Άγιος Παρθένιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος και ο μακρόθυμος· ένας άγγελος της ομόνοιας, πάντοτε έτοιμος να ενθαρρύνει τους μετανοούντες και ακούραστα αφοσιωμένος στο ποίμνιό του.
Ο Όσιος Παρθένιος αναπαύθηκε εν ειρήνη, αφήνοντας πίσω του μια ζωή γεμάτη αγιότητα. Τμήμα της τιμίας κάρας του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.