Στο κατώφλι του τρίτου κύματος κορωνοϊού φαίνεται πως βρίσκεται η χώρα μας με τα επιδημιολογικά δεδομένα να προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβέρνηση, επιστήμονες αλλά και τους ανθρώπους της οικονομίας που βλέπουν το ενδεχόμενο ενός σκληρού lockdown να έχει καθίσει σαν μαύρο σύννεφο πάνω από τον ουρανό της Αττικής και όχι μόνο.
Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε κάθε άλλο παρά αισιόδοξα όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας καθώς η αύξηση στις νοσηλείες σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού συνεχίζεται.
Τον τόνο της ανησυχίας έδωσε ξεκάθαρα σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας:
«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα».
Η παραπάνω δήλωση έρχεται μία ημέρα αφότου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, προχωράμε σε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε λίγες ώρες.
Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον Σκάι.
Αν και οι επιδημιολόγοι υπογραμμίζουν ότι το εθνικό σύστημα υγείας διατηρεί προς το παρόν τις αντοχές του (σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid της χώρας κυμαινόταν στο 65%), είναι προφανές πως αυτές είναι πεπερασμένες.
Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε την Τρίτη ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι ενδείξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σκληρό lockdown, εάν ο βασικός δείκτης που δεν είναι άλλος από τα κρούσματα αυξηθεί κατά πολύ, τότε τα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.
Άλλωστε, έχουμε μάθει καλά πια ότι η δυναμικότητα του ιού οδηγεί την κυβέρνηση σε λήψη μέτρων που ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν εκτός συζήτησης.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Αττική θα είναι το «ορμητήριο» των νέων κινήσεων, αφού οι φόβοι για να μην ξεφύγει η κατάσταση είναι πλέον έκδηλοι. Μερικά από τα άμεσα μέτρα που συζητούνται είναι οι αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων, η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν από τις 9 το βράδυ καθώς και η επέκταση της τηλεργασίας.
Οι μεταλλάξεις τρομάζουν τους ειδικούς
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, εκφράζουν οι ειδικοί.
Μεταδοτικότερο από τη «βρετανική» μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το νέο στέλεχος του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.
«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής.
Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι δεν είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.
Μιλώντας, εξάλλου, στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε πως «ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα». Σημειώνοντας επίσης πως στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κορωνοϊό.
Από τη μεριά του Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ».
[cnn]