Πένθος προκαλεί ο θάνατος του Πέτρου Εμμανουήλ Λυτού στις ΗΠΑ από κορωνοϊό, με τον Έλληνα επιχειρηματία να φεύγει στις 5 Μαΐου από τη ζωή, βυθίζοντας στη θλίψη, τόσο την χώρα όπου διέμενε όσο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάρπαθο.
Η Νεκρώσιμη Ακολουθία, όπως αναφέρει το rodiaki.gr, θα τελεστεί τη Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020, στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας του Westfield NJ, σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «Fairview Cemetery» στο Westfield, NJ.
Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Καλλιόπη το γένος Χρυσαφίνη, τα παιδιά τους Μαρία και Εμμανουήλ, τη μητέρα του Μαρία Λυτού, τα αδέλφια Μηνά (Michael) Λυτό, Ευτυχία και Αθανάσιο Κωστή, τα ανίψια, Μιχάλη και Μανώλη Λυτό, Μηνά Κωστή και Ελπίδα το γένος Νισυρίου, Μαρία Κωστή, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.
Διακεκριμένος επιχειρηματίας
Ο αείμνηστος ανήκει στη δεύτερη γενιά των Καρπαθίων της Αμερικής. Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1960 στο Λόγκαν της Δυτικής Βιρτζίνια. Ο αείμνηστος πατέρας του, Εμμανουήλ Λυτός και η μητέρα του Μαρία το γένος Ποθητού είχαν γεννηθεί και είχαν μεγαλώσει στην γραφική Βωλάδα της Καρπάθου και ήρθαν στην Αμερική το 1958. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά: τον Πέτρο, τον Μηνά και την Ευτυχία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και με την αγάπη για το νησί.
Μετά τη γέννηση του Πέτρου η οικογένεια Λυτού μετακόμισε στο Ελίζαμπεθ της Νέας Ιερσέης. Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών συμπατριωτών τους, ασχολήθηκαν με τα εστιατόρια και το 1986 αξιώθηκαν να αγοράσουν το δικό τους «Somerset Diner».
O Πέτρος και ο Μηνάς μεγάλωσαν στα εστιατόρια δίπλα στον πατέρα τους, έτσι με εμπειρία και αγάπη για τον χώρο της εστίασης η μια επιτυχία δεχόταν την άλλη αφού μετά από μερικά χρόνια απέκτησαν το “Adelphi Diner” και το “White Rose System”.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Πέτρος με την οικογένειά του μετακόμισαν στο Άλενταουν Πενσιλβάνιας, όπου αγόρασαν το εστιατόριο «Starlite Diner», το αναβάθμισαν και το κατέστησαν προορισμό για τους ομογενείς και άλλους κατοίκους της περιοχής.
Στις 12 Ιουλίου 1987 ο Πέτρος χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του την Καλλιόπη Χρυσαφίνη και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά: τη Μαρία που είναι εκπαιδευτικός και διδάσκει αγγλική φιλολογία σε λύκειο του Elisabeth και τον Μανώλη που ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και είναι ήδη έτοιμος να παραλάβει τα ηνία του εστιατορίου τους.
Κοινωνική προσφορά
Ο Πέτρος Λυτός διακρινόταν για την αγάπη του για την Κάρπαθο τη γενέτειρα των γονέων του και μεγαλώνοντας με μεγάλη προθυμία εισχώρησε στους κόλπους του Συλλόγου Βωλαδιωτών Αμερικής «Άγιοι Ανάργυροι» ώστε να βοηθήσει στη διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων του τόπου του. Η νυν πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Λογοθέτη μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη της για τον πρόωρο θάνατο του πρώην προέδρου και μεταξύ άλλων επεσήμανε:
«Το λεξιλόγιό μας είναι πολύ φτωχό να περιγράψει τη θλίψη και τη συγκίνηση που προκάλεσε στα στελέχη, τα μέλη μας και τους απανταχού Βωλαδιώτες, ο πρόωρος και άδικος θάνατος του Πέτρου. Ο Σύλλογός μας είναι ένας από τους ιστορικούς Συλλόγους των Καρπαθίων, ιδρύθηκε το 1933 και ευπρέπισε τη Βωλάδα μας με δημοτικό σχολείο, ποδοσφαιρικό γήπεδο, νεκροταφείο, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, διάνοιξη δρόμων σε περιοχές όπως Λάστο, Κυρά Παναγιά και Κούρι και εξωραϊστικά έργα στην Παραθαλάσσια περιοχή Κυρά Παναγιά. Ο Πέτρος, η οικογένειά του και όλοι οι συμπατριώτες μας παραμένουμε ενωμένοι και όλοι μαζί καταφέραμε και θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε τα δεδομένα στην αγαπημένη μας Βωλάδα».
Ο αείμνηστος, όπως επεσήμανε η κ. Λογοθέτη, υπηρέτησε τον Σύλλογο με πάθος και αφοσίωση από τη θέση του μέλους, του αντιπροέδρου και τη διετία 2007 – 2009 με την ιδιότητα του προέδρου. «Ο Πέτρος ήταν ο πρώτος πρόεδρος που γεννήθηκε στην Αμερική και με χαμόγελο, εργατικότητα και φιλότιμο κατάφερε να συνεχίσει το έργο του συλλόγου μας και να το παραδώσει αμείλικτο στους επόμενους. Θα μας λείψει αφάνταστα και εύχομαι όλοι εμείς οι νεότεροι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να μην ξεχνάμε ποτέ τον τόπο καταγωγής μας», κατέληξε η κ. Λογοθέτη.