Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ο αγαπημένος Έλληνας τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης.
Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος του αγαπημένου καλλιτέχνη, με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το ταξίδι του Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 χρόνια. Συνταξιδιώτης του, όλα αυτά τα χρόνια, ο κόσμος που τον αγάπησε.
Ο Αντώνης Καλογιάννης συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και έδωσε το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα, τόσο στα τραγούδια του αγώνα, όσο και του έρωτα.
Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1940 στην Καισαριανή, όπου και μεγάλωσε. Βρέθηκε στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής να ερμηνεύει υπό την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη στίχους του Σικελιανού, του Ρίτσου και του Σεφέρη.
Τραγούδησε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση “Συνοικισμός Α”, που κυκλοφόρησε το 1972.
Τραγούδια από την δισκογραφία του
- Κάτι φταίει
- Τα πρώτα μου τραγούδια
- Ερωτικά
- Συνοικισμός Α΄ [1972]
- Για μια σταγόνα αλάτι [1973]
- Τα λιοτρόπια [1974]
- Τι ώρα νά ‘ναι
- Τραγούδια Μ. Θεοδωράκη
- Γράμματα στο Μακρυγιάννη [1979]
- Τα σημερινά [1981]
- Μικραίνει ο κόσμος [1983]
- Μικρά Ερωτικά [1984]
- Και που λες Ευτυχία [1985]
- Επικινδυνα παιχνιδια [1990]
- Σε ανύποπτο χρόνο [1991]
- Αντίθετη Πορεία [1993]
- Ιστορίες αγγέλων [1997]
https://youtu.be/iKkXvpeOfTw
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το 2017, στην εκπομπή «Προσωπικά» της ΕΡΤ, έκανε τον απολογισμό των 44 χρόνων στη μουσική… και εξομολογήθηκε τον φόβο του για τον θάνατο. Μίλησε πρώτη φορά για τη σύντροφο της ζωής του Ελένη, τη γυναίκα που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη ζωή του, για την ξαφνική απώλεια του γιου του, που ήταν καθοριστική και για τους συμβιβασμούς που έκανε στην καριέρα του.
Οι εμφανίσεις του Αντώνη Καλογιάννη στην τηλεόραση δεν ήταν πολλές. Σε μια από αυτές, που πραγματοποιήθηκε το 2008 στο πλαίσιο της εκπομπής του Άρη Σκιαδόπουλου «Δρόμοι», που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Καισαριανή, μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, τη συνάντηση με τον Μίκη που του άλλαξε τη ζωή, τη γνωριμία του με το έργο των ποιητών, τους φίλους που έφυγαν και δεν θα ξαναγυρίσουν.
Η συγκίνηση του ερμηνευτή κορυφώθηκε όταν επισκέφθηκε τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, εκεί που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «παίχτηκε το μεγαλύτερο δράμα της Ευρώπης…».