Η Ελλάδα ανατρέπει τα δεδομένα με Rafale και F-35 – Ποια είναι τα τρομακτικής ισχύος αμερικανικά αεροσκάφη – Γιατί κρίνεται αναγκαία η απόκτησή τους από τη χώρα μας
Να ανατρέψουν υπέρ τη χώρας μας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου επιθυμούν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα, προχωρώντας ταχύτατα τις διαδικασίες εξοπλιστικής ενίσχυσης.
Με το καθεστώς Ερντογάν να μην σταματά την επιθετική τακτική κατά της χώρας μας και της μαρτυρικής Κύπρου, στο ελληνικό Πεντάγωνο» εξετάζουν συνεχώς τρόπους ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος με στοχευμένες κινήσεις έχει «ξεμπλοκάρει» τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, είναι εκτός από την ποιοτική υπεροχή σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, η Ελλάδα να αποκτήσει και υπεροχή σε οπλικά συστήματα.
Την ώρα που η υπόθεση της προμήθειας των γαλλικών μαχητικών Rafale 4.5ης γενιάς θεωρείται τελειωμένη και τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, μία άλλη υπόθεση προμήθειας αεροσκαφών επανεμφανίζεται στο προσκήνιο. Πρόκειται για την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35, των κορυφαίων – κατά γενική ομολογία – μαχητικών 5ης γενιάς παγκοσμίως.
Μετά λοιπόν από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο εκδηλώνει επίσημα πλέον το ενδιαφέρον του και για τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC, η χώρα μας κάνει γνωστή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με επίσημο έγγραφο (LOR), το ενδιαφέρον της για την απόκτηση μιας μοίρας των συγκεκριμένων αεροσκαφών, την ώρα μάλιστα που προχωρά και η αναβάθμιση των 85 ελληνικών F-16 σε Viper.
Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά για έγγραφο που φέρει την αναγραφή του «κατεπείγοντος», με την Αθήνα να ζητά όσο το δυνατόν πιο γρήγορη απάντηση στο αίτημα για απόκτηση έξι μαχητικών F-35 εντός του 2021 και κατόπιν να προχωρήσει το αίτημα για μία μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, ώστε η χώρα μας να έχει περί το 2025 – 2026 συνολικά 24 υπερσύγχρονα αεροσκάφη.
Τα χαρακτηριστικά του
Πρόκειται σαφέστατα για ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.
Το F-35 Lightning είναι ένα μονοθέσιο, υπερηχητικό και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) αεροσκάφος.
Πρόκειται για ένα μαχητικό πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορεί να μετέχει σε αερομαχίες και αναχαιτίσεις, να χτυπήσει «αθόρυβα» στόχους εδάφους, να κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις μπλοκάροντας εχθρικά συστήματα ραντάρ ή και να πραγματοποιήσει αποστολές παρακολούθησης. Αναλυτές χαρακτηρίζουν το F-35 ως «φονική μηχανή» καθώς μπορεί να πλησιάζει στόχους τελείως «αθόρυβα», δίχως να γίνει αντιληπτό.
Τα συστήματα του F-35 δίνουν στον πιλότο του αναλυτικούς χάρτες και στοιχεία για το πεδίο της μάχης και πιθανές απειλές, από πολύ μεγάλη απόσταση, προσφέροντας κρίσιμα πλεονεκτήματα.
Στα μοναδικά χαρακτηριστικά του F-35 συγκαταλέγεται το κράνος που φορά ο πιλότος του, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στόχευσης, μόνο με την κίνηση του κεφαλιού. Με κόστος περί τα 400.000 δολάρια, το κράνος δίνει μια τελείως νέα οπτική στον χειριστή του αεροσκάφους, καθώς έχει νυχτερινή όραση και δικές του «οθόνες» με τις οποίες μπορεί να ζουμάρει πάνω σε στόχους και περιοχές.
Το «έξυπνο» F-35 δέχεται και φωνητικές εντολές από τον πιλότο μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται DVI (Direct Voice Input).
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία, τα F-35 είναι αεροσκάφη που πετούν μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ανάλογα με τον τύπο του (τα F-35 βγαίνουν σε τρεις εκδόσεις), το F-35 μπορεί να απογειώνεται σε αεροδιάδρομο πολύ μικρό ή και να προσγειώνεται κάθετα.
Αναγκαία η απόκτησή του – Πανίσχυρη η HAF
Στο άκουσμα της είδησης πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για… πολυτέλεια να έχει η Ελλάδα μερικά από τα καλύτερα μαχητικά στον κόσμο. Προφανώς είναι αφελής και άσχετοι. Με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και με την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της με τη χρήση των S-400, τα F-35 και τα Rafale αποτελούν αναγκαίο μέσο για τη διατήρηση της ποιοτικής υπεροχής στην περιοχή.
Όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές στο Newsbomb.gr, «η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να μείνει μόνο στην 4η γενιά μαχητικών. Πρέπει να μπει δυναμικά στην 5η γενιά. Το επιβάλλουν οι εξελίξεις. Η απόφαση για αγορά μαχητικών 5ης γενιάς είναι μονόδρομος και οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα», τονίζουν.
Το πώς θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απόκτηση των πρώτων έξι F-35, είναι ένα θέμα που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ένα ενδεχόμενο είναι η χρησιμοποίηση κάποιων από τις προβλέψεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης της Σούδας. Επίσης, η άφιξη των αμερικανικών μαχητικών θα μπορούσε να συνδιαστεί και με τη σταδιακή προώθηση του προγράμματος της αναβάθμισης των 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε διαμόρφωση «Viper», ώστε σταδιακά να μπορεί να συνεργαστούν. Ταυτόχρονα η Π.Α. και η «Λόκχιντ Μάρτιν» συζητούν για την αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, σε διαμόρφωση «Plus advance», αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε «Viper».
Με απλά λόγια, στόχος του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, είναι η Ελλάδα να έχει μέσα στην επόμενη δεκαετία τα εξής αεροσκάφη στο στόλο της:
- 37 F-16 Block 50, που θα μετατραπούν σε «Μ»
- 32 F-16 Block 30 που θα μετατραπούν επίσης σε «Μ»
- 85 F-16 που σταδιακά θα γίνουν Viper
- 24 Mirage 2000-5, τα οποία με την υποστήριξη που πλέον υπάρχει έλαβαν τις αναγκαίες παρεμβάσεις – βελτιώσεις
- 18 πανίσχυρα Rafale 4.5 γενιάς
- 24 F-35, τα καλύτερα μαχητικά 5ης γενιάς.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 36 F-4 Phantom τα οποία ανήκουν επίσης στις βασικές μονάδες κρούσης και χρησιμοποιούνται ως βομβαρδιστικά, ενώ υπενθυμίζουν πως τα… γερασμένα πλέον Mirage 2000 θα δοθούν πιθανότατα στη Γαλλία, με την παραλαβή των πρώτων Rafale.
Θα προλάβει να εξοπλιστεί πριν να είναι αργά;
Η Ελλάδα θέλει να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες απόκτησης νέων αεροσκαφών. Έχοντας άλλωστε απέναντι έναν αλλοπρόσαλο και αφερέγγυο ηγέτη όπως ο Ερντογάν, περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν.
Μετά τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς λοιπόν, όσο οι ΗΠΑ βρίσκονται ουσιαστικά σε ακυβερνησία και η Ευρώπη συνεχίζει να τον «χαϊδεύει», δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχοντας δώσει δυναμικές απαντήσεις επί του πεδίου όπου και όποτε χρειάστηκε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται ενίσχυση και μάλιστα άμεσα, ώστε να προλάβουμε τις όποιες εξελίξεις.
Η στρατιωτική ηγεσία έχει επισημάνει όλες τις παραμέτρους και για το λόγο αυτό επιμένει σε συνεχή και ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη «γειτονιά» μας. Αν η Ελλάδα δεν είναι πανίσχυρη στρατιωτικά και χάσει για μια ακόμη φορά το εξοπλιστικό «τρένο», τότε οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο θα την προλάβουν και η αντιμετώπισή τους θα είναι πλέον αδύνατη.
[newsbomb]