Όλο το χρόνο και σε περιόδους νηστείας οι Τετάρτες και οι Παρασκευές αποτελούν ημέρες αυστηρής νηστείας. Η αυστηρή νηστεία έχει να κάνει με το φαγητό χωρίς λάδι.
Η νηστεία έχει να κάνει με βασικό εργαλείο την καταπολέμηση του Διαβόλου και γενικότερα του κακού εαυτού μας. Ο Χριστός είχε αναφέρει πως “Το γένος τούτο ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία”. Με τη νηστεία κάποιος πολεμά το διάβολο και νικά τις πονηριές του, διότι γίνεται ευαίσθητη, η ανθρώπινη φύση του τόσο στην αγάπη, όσο και τη χάρη του.
Την ημέρα της Τετάρτης, οι άνθρωποι νηστεύουν για να θυμούνται πως ένας φίλος του τον πρόδωσε. Επίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως κι εκείνοι, παρά το γεγονός πως είναι φίλοι του πως είναι δυνατό να τον προδώσουν, αν δεν αγωνίζονται.
Όσον αφορά την ημέρα της Παρασκευής, η νηστεία πραγματοποιείται λόγω της σταύρωσης του Κυρίου. Έτσι, σταυρώνουμε και τον εαυτό μας για να μας ελεήσει. Όπως ακριβώς και με τον σταυρωμένο ληστή. Πάντως, σε ημέρες νηστείας, αν συμπέσει κάποια εορτή, τότε έχουμε κατάλυση, δηλαδή χαλάρωση της νηστείας με κατανάλωση από λάδι. Επίσης, αν είναι εορτή της Παναγίας ή του Προδρόμου τρώμε ψάρι.
Σχετικά με τις Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή είναι ημέρες καταλύσιμες. Δηλαδή, τρώμε από όλα, εκτός από τις περιόδους νηστειών. Σάββατο και Κυριακή δεν επιτρέπεται ποτέ να γίνει αυστηρή νηστεία, δηλαδή χωρίς λάδι.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως μόνο ένα Σάββατο νηστεύουμε από λάδι. Αυτό, διότι την ημέρα αυτή, ο Χριστός, είναι σωματικά στον τάφο και η ψυχή του έχει κατέβει στον Άδη για να αναστήσει τον προπάτορα Αδάμ.