Διευκρινίσεις για το αν θα υπάρξει πρόστιμο σε όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας,Μάριος Θεμιστοκλέους, σύστηνε υπομονή στους πολίτες που δεν βρίσκουν γιατρό ώστε να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, λέγοντας το Σάββατο (24/09) και αναφέρθηκε στο αν θα υπάρξει πρόστιμο ή όχι.
Τι είπε για το πρόστιμο αν κάποιος δεν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό
Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στον ΑΝΤ1, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε: «Χτίζουμε έναν νέο θεσμό και είναι λογικό να χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει. […] Τα πρώτα καλά δείγματα θα τα έχουμε από τον Ιανουάριο του 2023 και, σε έναν χρόνο από σήμερα, οι πολίτες θα πάρουν την φροντίδα που χρειάζεται».
Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε ότι η γεωγραφική κατανομή των γιατρών που έχουν ενταχθεί στον προσωπικό γιατρό δεν είναι καλή, καθώς «αυτή τη στιγμή καλύπτεται το 70% της χώρας». Ερωτηθείς, λοιπόν, για την επιβολή πέναλτι σε όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε: «Όποιος δεν έχει βρει γιατρό, να περιμένει». Ακόμα, πρόσθεσε ότι θα βρεθούν γιατροί τους επόμενους μήνες, επομένως ο πολίτης δεν χρειάζεται να κάνει τώρα εγγραφή και δεν θα μπει κανένα πρόστιμο.
Προβλήματα στην Αττική – Τι έχει πει ο Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στα προβλήματα που εντοπίζονται στην Αττική ως προς τον προσωπικό γιατρό, τονίζοντας
Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε: «Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη».
Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα».
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για το πρόστιμο όσων δεν εγγραφούν
Διευκρινίσεις για την πορεία των εγγραφών στον προσωπικό γιατρό και για το πρόστιμο όσων δεν καταχωριστούν στο σύστημα εξέδωσε πριν από δύο ημέρες το Υπουργείο Υγείας.
Έτσι, σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας επεσήμανε: «Δεδομένης της πολύ μεγάλης συμμετοχής των πολιτών αναστέλλεται η επιβολή αυξημένης συμμετοχής σε όσους δεν εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό μέχρι την 01/12/2022 όποτε και θα έχουν ενταχθεί όλες οι ειδικότητες στο θεσμό και θα υπάρχει επάρκεια γιατρών».
Ακόμα, προστέθηκε: «Επομένως στις περιοχές που έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων των προσωπικών γιατρών όπως στην Αττική οι πολίτες δύνανται να περιμένουν έως την υπογραφή των νέων συμβάσεων με γιατρούς που θα διασφαλίσει την επάρκεια γιατρών στο σύστημα και την ευκολότερη επιλογή τους από τους πολίτες».
Πώς γίνεται η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό
Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τρεις τρόπους:
- Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (ehealth.gov.gr), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη
- Αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
- Στο φαρμακείο, φέροντας ΑΜΚΑ και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο
ieidiseis.gr