Πρίν λίγες μέρες δημοσιεύσαμε ένα μερικώς ψευδές άρθρο. Παρακαλώ διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς ισχύει
Ισχυρισμός:
Πλέον προβλέπεται επιβολή προστίμου 6,000 ευρώ για κάτι που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων οδηγών.
Συμπέρασμα:
Πρόκειται για αντιγραφή μέρους δημοσιευμάτων που είχαν κυκλοφορήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2019, σχετικά με επικείμενη ψήφιση νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 29/01/2019. Επίσης, το αναφερόμενο ποσό των 6,000 ευρώ αφορά το ανώτατο όριο προστίμου που θα μπορούσε να επιβληθεί σε Σχολή Οδηγών, όχι οδηγό, σε περίπτωση πολύ σοβαρής παράβασης κατά τη διαδικασία εξετάσεων υποψηφίων οδηγών. Τέλος, στα εξεταζόμενα άρθρα δεν γίνεται καμία αναφορά ή διευκρίνιση για το ποια είναι η συμπεριφορά που έχουν ως συνήθεια οι 9 στους 10 οδηγοί και για την οποία επρόκειτο να τους επιβάλλεται πρόστιμο.
Το Φεβρουάριο του 2022 κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι πλέον προβλέπεται επιβολή προστίμου 6,000 ευρώ για κάτι που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων οδηγών. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι αβάσιμος.
Παραδείγματα: athensmagazine.gr (αρχική πηγή), apaixto.eu, gossips.eu, funonline.gr, tapanta.eu
Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αναφέρονται τα εξής:
Κόλαφος με τα διπλώματα οδήγησης: Πρόστιμο 6.000 ευρώ για κάτι που κάνουν το 90% των Ελλήνων οδηγών!
Τεράστια προσοχή!
Ποιοι Έλληνες οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 6.000 ευρώ; Πρόκειται για συνήθεια αρκετών που θα φέρει… πονοκεφάλους, όπως και το πρόστιμο των 600 ευρώ!
Τι αλλάζει στο δίπλωμα οδήγησης;
Τι θα ισχύσει για τους 17αρηδες και ποια σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη (29/01) από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα που φτάνουν και τα 6.000 ευρώ
Η οριστική απόφαση για τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης θα λαμβάνεται σε πέντε ημέρες από τη δοκιμασία και αφού έχει εξεταστεί όλο το οπτικοακουστικό υλικό, ενώ τα εξέταστρα ορίζονται σε 15 ευρώ. Αυτά θεσμοθετεί -μεταξύ άλλων- το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών.
Κάθε υποψήφιος οδηγός θα υποβάλλεται πρώτα στη θεωρητική εξέταση και εφόσον επιτύχει θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, η οποία θα διενεργείται σε δύο στάδια, ακόμα και την ίδια ημέρα, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Το πρώτο στάδιο θα είναι η πορεία και στο δεύτερο θα εξετάζονται οι δεξιότητες οδήγησης. Αν κάποιος υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο θα επανεξετάζεται στο πρώτο. Στη δοκιμασία των προσόντων ο εκπαιδευτής του υποψηφίου δεν θα βρίσκεται εντός του οχήματος ενώ την εξέταση θα διενεργεί ένας εξεταστής.
Η διαδικασία θα καταγράφεται από οπτικοακουστικά μέσα καθ’ όλη τη διάρκειά της, διαφορετικά θα είναι άκυρη. Η θεωρητική και η πρακτική εξέταση θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο ενώ το ζευγάρι εξεταζόμενου – εξεταστή θα προκύπτει από ηλεκτρονική κλήρωση λίγο πριν την εξέταση.
Από το νομοσχέδιο ορίζεται ότι οι εξεταστές θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης, οι εξετάσεις θα διενεργούνται εντός ωραρίου ενώ δίνεται λύση και για την αμοιβή τους από τον περασμένο Μάιο.
Οι 17άρηδες και το δίπλωμα
Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η συνοδευόμενη οδήγηση για τους 17χρονους, αφού πρώτα περάσουν τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και επιτύχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις.
Τότε, θα τους χορηγείται βεβαίωση δυνατότητας οδήγησης με συνοδό, ο οποίος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, να έχει δίπλωμα οδήγησης για πέντε χρόνια και να μην του έχει καταλογιστεί βαθμός ποινής στο point system. Ο ανήλικος θα πρέπει να έχει ειδική ασφαλιστική κάλυψη και θα λάβει την οριστική άδεια οδήγησης μόλις συμπληρώσει τα 18 χρόνια.
Οι κυρώσεις
Οι παραβάσεις -αφορούν τον υποψήφιο οδηγό, τον επιτηρητή θεωρητικής εξέτασης, τον εκπαιδευτή οδηγών, τη σχολή οδηγών, τον εξεταστή και τον αξιολογητή- κατατάσσονται ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς τους: πολύ.
Τι ισχύει
Το παραπάνω ημιτελές κείμενο που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2022, πλην της εισαγωγής του, αποτελεί αντιγραφή κειμένου δημοσιευμάτων που είχαν κυκλοφορήσει στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου του 2019, δηλαδή πριν τρία χρόνια. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]
Το ίδιο ημιτελές κείμενο είχε δημοσιεύσει ξανά η ιστοσελίδα athensmagazine.gr τον Ιανουάριο του 2020.
Τα δημοσιεύματα του 2019 αναφέρονταν στην επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταφορών με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις», που είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 29/01/2019.
Τελικά, οι περιγραφόμενες στα δημοσιεύματα ως επικείμενες αλλαγές, κατέληξαν περιεχόμενο του Ν. 4599/2019 (ΦΕΚ Α΄ 40/04-03-2019), που έκτοτε έχει τροποποιηθεί ή εν μέρει καταργηθεί από τους Ν.4625/2019 και Ν.4850/2021.
Στα δημοσιεύματα του 2019 αναφερόταν ότι, για διάφορες παραβάσεις της νομοθεσίας, θα θεσπιζόταν η επιβολή προστίμων που μπορεί να ανέρχονται σε ύψος έως και 6,000 ευρώ. Ειδικότερα, στο άρθρο 9 του Ν.4599/2019 (που καταργήθηκε με το άρθρο 1 του Ν.4625/2019), προβλέπονταν τα εξής:
Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (…) καθορίζονται και κατατάσσονται οι παραβάσεις κατά τη διαδικασία εξετάσεων, και καθορίζεται η διαδικασία επιβολής των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζεται η βεβαίωση των διοικητικών προστίμων, η διαδικασία είσπραξης τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της.
Οι παραβάσεις κατατάσσονται ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς τους στις εξής κατηγορίες: (α) πολύ σοβαρή παράβαση, (β) σοβαρή παράβαση και (γ) ελαφρά παράβαση. (…)
Επιβάλλονται σωρευτικά και τα εξής διοικητικά πρόστιμα:
α. για πολύ σοβαρή παράβαση:
αα) στον υποψήφιο οδηγό: από πεντακόσια (500) έως χίλια (1.000) ευρώ,
ββ) στον επιτηρητή θεωρητικής εξέτασης: από χίλια (1.000) έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ
γγ) στον εκπαιδευτή οδηγών: από χίλια (1.000) έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ
δδ) στη Σχολή Οδηγών: από δύο χιλιάδες (2.000) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ
εε) στον εξεταστή: από χίλια (1.000) έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ
στστ) στον αξιολογητή: από πεντακόσια (500) έως χίλια (1.000) ευρώ.
Δηλαδή, το αναφερόμενο ποσό των 6,000 ευρώ αναφέρεται στο ανώτατο όριο προστίμου που θα μπορούσε να επιβληθεί σε Σχολή Οδηγών, και όχι οδηγό, σε περίπτωση πολύ σοβαρής παράβασης κατά τη διαδικασία εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.
Στα υπό εξέταση άρθρα δεν γίνεται καμία αναφορά ή διευκρίνιση για το ποια είναι η συμπεριφορά που έχουν ως συνήθεια οι 9 στους 10 οδηγούς, και για την οποία επρόκειτο να τους επιβάλλεται πρόστιμο, ακόμη και αν παραβλέψουμε ότι το ποσό των 6,000 ευρώ δεν αφορά συγκεκριμένα οδηγούς.
Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε κάτι περισσότερο από ένα δημοσίευμα της ίδιας ιστοσελίδας (athensmagazine.gr) το 2019, όπου είχε γραφτεί το εξής κείμενο, που αναφερόταν σε δύο διαφορετικά περιστατικά:
Οι κυρώσεις
Οι παραβάσεις -αφορούν τον υποψήφιο οδηγό, τον επιτηρητή θεωρητικής εξέτασης, τον εκπαιδευτή οδηγών, τη σχολή οδηγών, τον εξεταστή και τον αξιολογητή- κατατάσσονται ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς τους: πολύ σοβαρή, σοβαρή και ελαφρά. Τα πρόστιμα αρχίζουν από τα 100 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 6.000 ευρώ!
Απόφαση κόλαφος: Χάνουν το δίπλωμα οδήγησης για ένα μήνα 9 στους 10 Έλληνες οδηγούς!
Αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα και πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπει η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για τους οδηγούς που καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητό τους, ενώ επιβαίνουν σε αυτό παιδιά κάτω των 12 ετών!
Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
Στο δεύτερο μέρος του εν λόγω αποσπάσματος, διατυπώθηκε ο κινδυνολογικός ισχυρισμός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών πρόκειται, μετά βεβαιότητας, να έρθει αντιμέτωπη με μηνιαία αφαίρεση διπλώματος οδήγησης. Η εκτίμηση βασιζόταν σε έκδοση υπουργικής απόφασης το 2019 (Δ2β/Γ.Π.οικ.80727/2019), με την οποία προβλέπονταν πρόστιμα σε περίπτωση παραβιάσεων της απαγόρευσης του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου οδηγοί αυτοκινήτων, με επιβάτες ανηλίκους έως 12 ετών, καπνίζουν. Δεν παρατίθεται, ωστόσο, κάποια τεκμηρίωση στον έμμεσο ισχυρισμό ότι το 90% των οδηγών είναι καπνιστές, και επιπλέον οδηγούν καπνίζοντας, συνοδεύοντας μικρούς ανηλίκους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα το 2020 περίπου το 42% του πληθυσμού άνω των 15 ετών, ήταν καπνιστές σε καθημερινή βάση.
Συμπέρασμα
Τα εξεταζόμενα άρθρα, που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο του 2022, αποτελούν αντιγραφή μέρους δημοσιευμάτων που είχαν κυκλοφορήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2019, σχετικά με επικείμενη ψήφιση νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 29/01/2019. Στο νομοσχέδιο υπήρχε πρόβλεψη για πρόστιμο που θα μπορούσε να επιβληθεί σε Σχολή Οδηγών, όχι οδηγό, σε περίπτωση πολύ σοβαρής παράβασης κατά τη διαδικασία εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, ως ανώτατο όριο προστίμου.
Επίσης, δεν εξηγείται στα άρθρα κάποια περίπτωση συμπεριφοράς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή προστίμου στο 90% των οδηγών. Ανατρέχοντας σε παλαιότερα άρθρα της ιστοσελίδας-αρχικής πηγής για τα υπό εξέταση κείμενα, βρήκαμε κινδυνολογικές και ατεκμηρίωτες αναφορές για επικείμενη μηνιαία αφαίρεση διπλώματος οδήγησης από όλους σχεδόν τους οδηγούς στην Ελλάδα, καθώς επρόκειτο το 2019 να θεσπιστεί ποινή όταν οδηγοί αυτοκινήτων με επιβάτες ανηλίκους έως 12 ετών καπνίζουν στο όχημα.