Τα πρόστιμα του ΚΟΚ έχουν αυστηροποιηθεί με τον καιρό, επιχειρώντας να συνετίσουν κατά το δυνατόν τους οδηγούς, που ξεφεύγουν.
Καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης του αριθμού των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030 αναμένεται έχει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, ετοιμάζοντας ένα «σφαγείο» οικονομικά.
Πρόκειται για μια δέσμη δράσεων που αναπτύσσεται από Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και εδράζεται στο τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή παιδεία, Δίκαιοι Κανόνες για όλους.
Στους θεμελιώδεις πυλώνες του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου συγκαταλέγεται και η επικαιροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που όπως έχει διαμηνυθεί θα τιμωρεί τον οδηγό και όχι το όχημα, ενώ εκτιμάται ότι θα λειτουργεί πραγματικά αποτρεπτικά για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Η «βαριά καμπάνα» για το αλκοόλ
Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, οι ποινές θα γίνουν αυστηρότερες για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα, συμπεριλαμβανομένης και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
Συγκεκριμένα, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες, στην περίπτωση που η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.