Θρήνος επικρατεί στην Ιταλία για το θάνατο της σπουδαίας Ραφαέλλα Καρά, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, σκορπίζοντας τη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, τη στιγμή που στην Ελλάδα ένας ακόμη χαμός έχει προκαλέσει σοκ.
«Η Ραφαέλα μάς άφησε. Πήγε σε έναν καλύτερο κόσμο, όπου η ανθρωπιά της, το αδιαμφισβήτητο γέλιο της και το εξαιρετικό ταλέντο της θα λάμψουν για πάντα», ανέφερε η ανακοίνωση των λατρευτών ανιψιών, Federica και Matteo, της Barbara, της Paola και της Claudia Boncompagni, δια βίου φίλων και στενών συνεργατών της αγαπημένης Ιταλίδας σταρ του τραγουδιού και της παρουσίασης.
https://youtu.be/mb5_5oErVi8
Ποια ήταν η Ραφαέλλα Καρά
Ήταν γεννημένη στις 18 Ιουνίου 1943 και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.
Η Ραφαέλα Καρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως παρουσιάστρια μουσικοχορευτικών εκπομπών τόσο στην πατρίδα της, την Ιταλία, όσο και στην Ισπανία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Γεννήθηκε στη Μπολόνια και η πρώτη της επιτυχία ήταν το τραγούδι «Tuca Tuca», σύνθεση του για χρόνια συνεργάτη και συντρόφου της Gianni Boncompagni.
Άλλες επιτυχίες της ήταν το «Tanti Auguri» (γνωστό και με τον ισπανικό του τίτλο «Para Hacer Bien el Amor Hay que Venir al Sur»), το «A far l’amore comincia tu» (που αποτελεί και τη μοναδική της είσοδο στα βρετανικά Charts υπό τον τίτλο «Do It, Do It Again»).
Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, τo 1969-1970 γνώρισε την πραγματική τηλεοπτική επιτυχία με το σόου «Io Agata e tu» (με τους Nino Taranto και Nino Ferrer), όπου η Carrà λανσάρει ένα νέο τύπο, σύγχρονης και εκρηκτικής showgirl.
Το φθινόπωρο του ίδιου έτους βρίσκεται στο πλευρό του Corrado στο Canzonissima όπου προκαλεί σκάνδαλο με τον ακάλυπτο αφαλό της ενώ τραγουδά για τους τίτλους της εκπομπής, την επιτυχία «Ma che musica maestro»! Την επόμενη χρονιά ξανά στο Canzonissima, λανσάρει το περίφημο “tuca” και τραγουδά το «Chissà se va». Τη δεκαετία του 70 γίνεται γνωστή και στην Ισπανία, και η επιτυχία των τραγουδιών της κάνει την ισπανική τηλεόραση TVE να της προσφέρει δική της εκπομπή «Η ώρα Raffaella».
Αφιέρωμα του Guardian πριν από έναν χρόνο σημείωνε για την Καρά ότι έμαθε στην Ευρώπη τη χαρά του σεξ. Ό,τι ήταν οι Abba για τη Σουηδία ήταν η Καρά για την Ιταλία. Η καριέρα της διήρκεσε περίπου 60 χρόνια ενώ υπήρξε είδωλο πρεσβεύοντας τη γυναικεία απελευθέρωση στην κρεβατοκάμαρα. Τραγουδούσε «Σε θέλω» – Ti voglio και προκαλούσε επανάσταση καθώς προέτρεπε τις γυναίκες να διεκδικούν τα θέλω τους.
Για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο πρωτοπόρα ήταν και ότι εκείνη πρώτη εξέφρασε τη σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας στη μουσική, αξίζει να σημειωθεί ότι η δική της επιτυχία ήρθε πριν από το ηδονιστικό «Ι feel love» της Ντόνα Σάμερ και τον ντίσκο ύμνο της Σερ «Take Me Home» με σέξι αποχρώσεις. Προηγήθηκε τουλάχιστον μία δεκαετία από το «She Bop» της Σίντι Λόπερ που έκανε λόγο για αυτοϊκανοποίηση και 15 χρόνια από το Erotica της Μαντόνα. Η Καρά ενθάρρυνε τις Ευρωπαίες γυναίκες να έχουν πρωτοβουλία στο σεξ και σίγουρα αυτό στις δεκαετίες ’60 και ’70 δεν ήταν κάτι συνηθισμένο.