Δραματική η κατάσταση της οικονομίας στη γειτονική χώρα – Κοροϊδεύει τον τουρκικό λαό ο «σουλτάνος» τάζοντάς του καλύτερες μέρες, την ώρα που η τουρκική λίρα βυθίζεται.
Είναι δεδομένο πως η τουρκική οικονομία νοσεί και μάλιστα πολύ σοβαρά. Η πτωτική της πορεία προϋπήρχε της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς επιχειρούσε με… καθρεφτάκια στους ιθαγενείς να φτιασιδώσει την τραγική εικόνα.
Η τουρκική λίρα «βυθίζεται» και η ισοτιμία με το δολάριο είναι σταθερά κοντά στο 7% και μαλιστα να το ξεπερνά. Παράλληλα, τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα 2 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτοί προστέθηκαν στους ήδη 4,5 εκατομμύρια ανέργους, εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας στο 30%. Όσο για την πηγή του τουρισμού, μάλλον στερεύει και αυτή, αφού λόγω της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό έχουν μειωθεί δραματικά.
Συναγερμός στην Άγκυρα
Έκτακτη σύσκεψη των ανώτερων αξιωματούχων της χώρας συγκαλεί για αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς η λίρα τη Δευτέρα έφτασε σε νέα χαμηλά. Η ισοτιμία τη Δευτέρα ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 7 λιρών ανά δολάριο (7.395). Οι απώλειες αγγίζουν το 20%.
Στη σύσκεψη, θα συμμετάσχουν ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και αξιωματούχοι από οργανισμούς όπως η κεντρική τράπεζα, οι κρατικές τράπεζες και η τραπεζική ένωση ανέφερε η εφημερίδα Milliyet. Δεν ανέφερε την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.
Η τουρκική λίρα αντιμετωπίζει νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου λόγω ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών για την ακολουθούμενη νομισματική και οικονομική πολιτική.
Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να συνεδριάζει την Πέμπτη με αντικείμενο την πολιτική για τα επιτόκια, με τις αγορές και πολλούς επενδυτές να ασκούν πιέσεις για αύξηση του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο διαμορφώνεται στο 8,25%, κάτω από τον πληθωρισμό που ανέρχεται στο 11,8%.
Ωστόσο, ο Ερντογάν αντιτάσσεται στις αυξήσεις των επιτοκίων λέγοντας ότι είναι πληθωριστικές και η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει τις κρατικές τράπεζες για να στηρίξει το δανεισμό σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που θα τονώσει την ταλαιπωρημένη τουρκική οικονομία.
Με τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την τουρκική οικονομία και τα συναλλαγματικά αποθέματα να συρρικνώνονται δραματικά, και τις περιφερειακές κρίσεις που προκαλεί η Τουρκία να προκαλούν περαιτέρω αβεβαιότητα, αναλυτές θεωρούν ότι η προσφυγή της γείτονος στο ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.
Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία υποκινούνται από τον Ερντογάν, μεταφέρουν στους Τούρκους πολίτες την πτώση στο νόμισμα ως ενορχηστρωμένη επίθεση που οργανώθηκε από ξένες δυνάμεις, αναφέροντας πως ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σώσει την κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία.