Σαν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου του 1975, η τότε πρωτοεμφανιζόμενη «ΕΟ 17 Νοέμβρη» έφτασε στα ίχνη του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, και τον εκτέλεσε έξω από την οικία του στο Ψυχικό, καθώς επέστρεφε από χριστουγεννιάτικο πάρτι.
Γεννημένος στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, τον Δεκέμβριο του 1929, και μεγαλωμένος στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, ο Γουέλς θα αποφοιτούσε από το Χάρβαρντ, όπου είχε κάνει κλασικές σπουδές με έμφαση στην ελληνική ιστορία και λογοτεχνία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αναζήτησε να εργαστεί στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA). Τελικά εντάχθηκε στην Υπηρεσία τον Ιούλιο του 1951, ενώ η πρώτη αποστολή του στην Ευρώπη ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1952. Εκεί ξεχώρισε γρήγορα χάρη στις γλωσσικές του ικανότητες, τις επιχειρησιακές δεξιότητές του και την εξαιρετική γνώση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Θα παρέμενε στην Ευρώπη για τρεις συνεχόμενες περιόδους. Το 1958, μετατέθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου του ανατέθηκε η ενασχόληση με τις τουρκικές υποθέσεις. Στη συνέχεια, και για τα επόμενα δέκα χρόνια, υπηρέτησε στο Τμήμα Δυτικού Ημισφαιρίου, με αποστολές σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής.
Την άνοιξη του 1975, ωστόσο, σε ηλικία 45 ετών, ο Γουέλς κλήθηκε να μεταβεί στην Ελλάδα ως υπεύθυνος του Σταθμού της CIA. Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, θα ξεκινούσε όταν η ταυτότητά και η διεύθυνσή του αποκαλύφθηκαν σε ξένα και ελληνικά έντυπα, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του.
Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 1975, ο Γουέλς και η οικογένειά του βρίσκονταν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Κατά την επιστροφή στην κατοικία τους, ο Γουέλς θα δεχόταν θανατηφόρο πυροβολισμό. Αναφέρει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο της 24ης Δεκεμβρίου: «Ο Γουέλτς, συνοδευόμενος από την σύζυγό του και τον σωφέρ του, επέστρεφε στην οικίαν του, οδός Φρειδερίκης 5, από χριστουγεννιάτικη δεξίωση […] Έξω από την οικία του του είχαν στήσει ενέδρα τρεις μασκοφόροι, που τον περίμεναν εντός σταθμευμένου αυτοκινήτου. Καθώς ο Γουέλτς έβγαινε από το αυτοκίνητό του, ένας από τους μασκοφόρους τον πυροβόλησε κατ’ επανάληψη και από πολύ κοντά. Ο Αμερικανός διπλωμάτης έπεσε αιμόφυρτος, ενώ το αυτοκίνητο με τους τρεις μασκοφόρους απομακρυνόταν με μεγάλη ταχύτητα. […] Οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας εντοπίζονται στην διαπίστωση ότι προφανώς πρόκειται για ωργανωμένο κατά γκανγκστερικό τρόπο, ασυνήθη για την ελληνική πραγματικότητα, έγκλημα».
Πέντε ημέρες μετά την επίθεση, μια τρομοκρατική ομάδα με την ονομασία «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοεμβρίου» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του. Η σύλληψη των υπευθύνων θα πραγματοποιούνταν σχεδόν 28 χρόνια αργότερα – το 2003. Θα καταδικάζονταν για τις άλλες πράξεις τους – όχι όμως για τη δολοφονία του Γουέλς λόγω της παρέλευσης 20 ετών και της σχετικής με αυτήν παραγραφής.
Η δολοφονία του Γουέλς αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για τη CIA και βάρυνε περαιτέρω το κλίμα στην Ουάσιγκτον, καθώς συνέπεσε με το τέλος ενός έτους συνεχόμενων αποκαλύψεων για τη CIA και την ευρύτερη κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ από την Επιτροπή Τσερτς της Γερουσίας, την πρώτη προσπάθεια για αποκάλυψη τυχόν καταχρηστικών και παράνομων πράξεων που είχαν διαπραχθεί κρυφά και περιορισμό της εξουσίας της. Θα οδηγούσε όμως ταυτόχρονα και στην ψήφιση του Νόμου Προστασίας Ταυτοτήτων Πληροφοριών του 1982, με τον οποίο καθίσταται παράνομη η αποκάλυψη του ονόματος ενός πράκτορα.
Με εντολή του Προέδρου Τζέραλντ Φορντ, ο Γουέλς κηδεύτηκε στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, ενώ τιμήθηκε με τον Διακεκριμένο Σταυρό Πληροφοριών (Distinguished Intelligence Cross).