Πιο αυστηρά μέτρα φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον και το ρεκόρ μολύνσεων που σημειώθηκε την Τρίτη (29/12). Προς το παρόν, ωστόσο, οι ειδικοί αν και έχουν βάλει στο στόχαστρο τη διασκέδαση, δεν εξετάζουν προς το παρόν παρεμβάσεις για τα σχολεία.
Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία από 10 Ιανουαρίου, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, πρόθεση και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους, ενώ και ο υπουργός Υγείας τόνισε χθες σε δηλώσεις του ότι δεν υπάρχουν σκέψεις να μην ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου όπως είναι προγραμματισμένο.
Διευκρίνισε δε ότι μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά στον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε. «Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χέρια μας για να πετύχουμε το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος με την Όμικρον να δείχνει τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες πιο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε. «Δεν υπάρχει σήμερα κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.
Σχετικά με τα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εντός της ημέρας, μετά και τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών, θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Υγείας όσα που θα ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά, ενδεχομένως με κάποιες προσαρμογές. Σημείωσε ότι τα μέτρα θα είναι λίγο – πολύ αυτά που γνωρίζαμε ότι θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες τροποποιήσεις των μέτρων στα σχολεία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν κανονικά μετά τις διακοπές.
Όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου «πιθανολογώ ότι η επιτροπή στη συνεδρίασή της το μεσημέρι θα εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά νωρίτερα, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές στο ίδιο αυτό πλαίσιο, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά, ανάλογα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη διασπορά της Όμικρον στα μεγέθη που γνωρίζουμε. Οι τομείς εφαρμογής των μέτρων είναι αυτοί που γνωρίζουμε δε συζητάμε για κάτι παραπάνω».
Την ίδια ώρα οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα σχολεία και την εξάπλωση του κορονοϊού σε αυτά. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στα σχολεία, τονίζοντας πως θεωρεί ότι θα κλείσουν λόγω κρουσμάτων. «Αυτή η λοίμωξη είναι ιογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων». ανέφερε.
«Το να κλείσουμε τα σχολεία και την οικονομία είναι παράπλευρες απώλειες», σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής στη Β’ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και εξήγησε ότι άλλες χώρες δεν ανησυχούν γιατί έχουν δημιουργήσει αυτό το μαξιλάρι, ειδικά της τρίτης δόσης.