Τα fake news μπορεί να επηρεάσουν τη στάση του κόσμου όσον αφορά τη διασπορά της επιδημίας και την αποδοχή του εμβολίου, είπε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας στους συνωμοσιολόγους που αμφισβητούν τα επιστημονικά στοιχεία.
«Δυστυχώς πρέπει να πω δυο λόγια για τις ψευτοειδήσεις, τα περίφημα fake news και τους σημαντικούς κινδύνους που εγκυμονούν. Χιλιάδες άνθρωποι στο νοσοκομείο από παραπληροφόρηση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, εκατοντάδες νεκροί. Δυστυχώς, τα ψευδή νέα όχι μόνο οδηγούν στην υιοθέτηση λάθος στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στον ιό αλλά και σε αποδοχή πραγμάτων τα οποία είναι καθαρά ψέματα» υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας και παρουσίασε μερικά τέτοια διεθνή παραδείγματα, όπως τα δημοσιεύματα για τον εργαστηριακό έλεγχο των κρουσμάτων στην Ελβετία και τη δοκιμή του εμβολίου σε μειονότητες στη Νέα Υόρκη, «κάτι που φυσικά δεν γίνεται».
«Να τονίσουμε την ανάγκη του κόσμου να απευθύνεται στους ειδικούς, να ενημερώνεται από αυτούς, να μην ενημερωνόμαστε από τον κοινωνικό μας περίγυρο. (…) Φυσικά δεν έχει το εμβόλιο μικροτσίπ για να μας παρακολουθούν, αλλά δυστυχώς σε μια μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ το 28% το πιστεύει αυτό! Τέτοιου είδους ψευδείς θεωρίες οδηγούν στη χαμηλή εμπιστοσύνη του κόσμου στους επιστήμονες και επηρεάζουν βέβαια πράγματα καταλυτικά για την πορεία της πανδημίας. Η πανδημία δεν είναι ψέμα. Ο ιός είναι εδώ…», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιλόγων στο υπουργείο Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Φοβόμαστε μήπως αυτά τα ψεύτικα νέα επηρεάσουν τη στάση του κόσμου όσον αφορά τη διασπορά της επιδημίας και την αποδοχή του εμβολίου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «στην επόμενη χρονιά με την καθολική χρήση των μέτρων αλλά και του εμβολίου» θα φτάσουμε στο τέλος της επιδημίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι τίποτα σίγουρο. Θα παρακολουθούμε τον ιό και θα είμαστε εδώ για να τον αντιμετωπίσουμε με τα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα».
Δείτε το βίντεο