Σούπερ μάρκετ: Απίστευτο κι όμως αληθινό. Γιατί οι καταναλωτές έχουν αλλάξει τρόπο με τον οποίο επιλέγουν τα ψώνια τους. Δείτε τι συνέβη…
Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν οι πωλήσεις ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ (FMCG) σε σύγκριση με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (PL).
Αυτό προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγορών στον τομέα των σούπερ μάρκετ, IRI.
Η οποία συγκρίνει τις πρώτες εννέα εβδομάδες του 2022 και συγκεκριμένα το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου, με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ECR, του φορέα διασύνδεσης των σούπερ μάρκετ με τις προμηθευτικές – βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ελλάδας.
Σούπερ μάρκετ: Η προτίμηση των καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Η τάση ανάπτυξης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, των μη επώνυμων δηλαδή προϊόντων, – τα οποία παρασκευάζει η βιομηχανία με το εμπορικό σήμα της εκάστοτε αλυσίδας σούπερ μάρκετ – οφείλεται ουσιαστικά στην αύξηση των τιμών στα καταστήματα λόγω του ευρύτερου κύματος ακρίβειας που απορρέει τόσο από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πληθωριστικές τάσεις, όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Για παράδειγμα ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας του 1 λίτρου έχει τιμή περί τα 6,2 ευρώ στο ράφι, ενώ ένα αντίστοιχο επώνυμο προϊόν αγγίζει τα 7,2 ευρώ ανά λίτρο.
Επομένως η τάση αύξησης πωλήσεων στην ιδιωτική ετικέτα είναι δεικτική του γεγονότος ότι το καταναλωτικό κοινό αναζητά αυτή την περίοδο φθηνότερες λύσεις για να γεμίσει το καλάθι του.
Στο +9,7% η αύξηση στα αγαθά ιδιωτικής ετικέτας
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της IRI η αύξηση πωλήσεων στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας καταγράφεται ζωηρότερη από την 3η εβδομάδα του Ιανουαρίου και έως και την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, που ήταν και η εβδομάδα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.
Η συνολική αύξηση πωλήσεων στο διάστημα των εννέα πρώτων εβδομάδων του έτους για τα αγαθά ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ, ήταν της τάξεως του 9,7%, ενώ η ευρύτερη κατηγορία των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών που περιλαμβάνει τρόφιμα, αγαθά προσωπικής υγιεινής και προϊόντα περιποίησης σπιτιού, κινήθηκε οριακά πτωτικά με -0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.
Eνδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 6 Μαρτίου στο 15,9%, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα το μερίδιό τους επί των συνολικών πωλήσεων των σούπερ μάρκετ ήταν 14,9%.
Εξετάζοντας την διακύμανση των πωλήσεων αγαθών στο σούπερ μάρκετ στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 6 Μαρτίου και σε σύγκριση με πέρυσι, με βάση τα στοιχεία της IRI την μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσιάζουν τα ζυμαρικά με 19,8%, τα οποία καταγράφουν επίσης ισχυρή τάση όταν αγοράζονται ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας με αύξηση 33,9% στην περίοδο που εξετάζεται.
Επίσης από τα προϊόντα με την υψηλότερη αύξηση στις πωλήσεις είναι οι έτοιμες σαλάτες με 15,6%, ακολουθούν τα μπισκότα με 11,5%, το ψωμί με 9,8%.
Τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων καταγράφουν τα αλκοολούχα, τα οποία ευνοήθηκαν στη διάρκεια των lockdown, ως υποκατάστατο της διασκέδασης εκτός σπιτιού. Συγκεκριμένα, το κρασί έχασε 17,7% των πωλήσεων σε σχέση με τις εννέα πρώτες εβδομάδες του 2021, το ουίσκι απώλεσε 11,1% και η μπύρα 9,6%.
Τα πρώτα πλαφόν στα σούπερ μάρκετ
Πλαφόν σε αγαθά πρώτης ανάγκης που ενδέχεται να παρουσιάσουν έλλειψη διαθεσιμότητας κατά το προσεχές χρονικό διάστημα θέτει η μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ μετά την άλλη.
Η κίνηση να τεθεί πλαφόν γίνεται σε κάποιες των περιπτώσεων προληπτικά, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα, ωστόσο εμφανίζονται ήδη και μεμονωμένα περιστατικά ελλείψεων συγκεκριμένων αγαθών, όπως το ηλιέλαιο σε κάποια καταστήματα.
Την ίδια στιγμή με σχετική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης θεσπίστηκε η υποχρέωση των εμπορικών επιχειρήσεων να δηλώνουν με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όλες τις ποσότητες τροφίμων όπως σιτάρι ή σιμιγδάλι, φυτικών ελαίων, αλεύρων σιταριού ή σιμιγδαλιού, αλεύρια δημητριακών και άλλα παρεμφερή προϊόντα.
Στόχος είναι να γνωρίζει η κυβέρνηση, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή τα ακριβή αποθέματα της χώρας στα συγκεκριμένα αγαθά και να αποτρέπονται όσο αυτό είναι εφικτό, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά με σκοπό την αποκόμιση μεγαλύτερου κέρδους.
Αγορά αλλαντικών: Διαρκής άνοδος στις τιμές του κρέατος λόγω ζωοτροφών
Πιέσεις ασκεί και στον κλάδο του κρέατος και των αλλαντικών η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές. Πηγές της αγοράς αλλαντικών αναφέρουν ότι μεσοσταθμικά οι αυξήσεις που έχουν περάσει στα σούπερ μάρκετ κινούνται στα επίπεδα του 6%.
Ενώ αναμένεται να υπάρξουν και νέες αυξήσεις που είτε θα μεταφραστούν με απευθείας αυξήσεις τιμών, είτε με μείωση στις εκπτώσεις, δεδομένου ότι η αγορά αλλαντικών βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στις προωθητικές ενέργειας στον πάγκο ή στο ψυγείο των αλλαντικών.
Λιπάσματα: Ασύμφορες οι τιμές για τους εμπόρους
Στον τομέα των λιπασμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ, Νίκος Κουτσούγερας, αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε προϊόντα όπως το κάλιο και η ουρία.
“Οι τιμές είναι τέτοιες που δύσκολα θα αποφασίσει ένας έμπορος να αγοράσει, δεδομένου αποτελεί μεγάλο ρίσκο να φέρει κανείς ένα μεγάλο κοντέινερ με εμπορεύματα.
Γι’ αυτό και θα προκύψουν σίγουρα ελλείψεις. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε αναστείλει ήδη παραγγελίες”.
“Ταυτόχρονα υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που διακινούν κάλιο και ουρία, οι οποίες λόγω περιορισμών δεν μπορούν να στείλουν προϊόντα”, συμπληρώνει ο κ. Κουτσούγερας.
“Οι τιμές στα λιπάσματα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα έχουν τουλάχιστον τριπλασιαστεί. Για παράδειγμα η ουρία από 250 δολάρια έχει φτάσει τα 1.100 ανά τόνο.
Η θειική αμμωνία από 120 δολάρια τον τόνο έχει φτάσει στα 500 δολάρια ανά τόνο και δεν υφίσταται διαθεσιμότητα.
Σε ό,τι αφορά το χλωριούχο κάλιο από τα 250 δολάρια ανά τόνο έχει εκτοξευθεί στα 850 δολάρια ανά τόνο”.
Πηγή: capital