Το «αγόρι στο κουτί» έχει επιτέλους όνομα – 65 χρόνια μετά.
Η Αστυνομία ταυτοποίησε ένα αγόρι που βρέθηκε νεκρό σε ένα κουτί στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ πριν από 65 χρόνια. Πρόκειται για τον τετράχρονο Joseph Augustus Zarelli, θύμα μίας από τις παλαιότερες ανεξιχνίαστες ανθρωποκτονίες της πόλης.
Η ταυτοποίηση, που έγινε μέσω ανάλυσης DNA, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη των ερευνητών στην επί δεκαετίες ανεπίλυτη υπόθεση, η οποία χρονολογείται από τα τέλη Φεβρουαρίου 1957, όταν το παιδί βρέθηκε τυλιγμένο σε μια κουβέρτα μέσα σε χάρτινο κουτί, το οποίο εμφάνιζε ίχνη πρόσφατου τραύματος.
Η υπόθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κοινωνίας, κανείς όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ για να δηλώσει ότι ο μικρός Τζόζεφ ήταν παιδί του και η ταυτότητά του παρέμεινε μυστήριο παρά τις συνεχείς προσπάθειες να ταυτοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
«Ουράνιε πατέρα, ευλόγησε τούτο το άγνωστο αγόρι» λέει ο τάφος του μέχρι πρότινος «αγνώστου παιδιού της Αμερικής». (©Α.Ρ.)
«Επί 65 χρόνια, η ιστορία του “αγνώστου παιδιού της Αμερικής” στοιχειώνει την κοινότητα, το Αστυνομικό Τμήμα της Φιλαδέλφειας, το έθνος μας και τον κόσμο» δήλωσε αξιωματικός της τοπικής Αστυνομίας, η οποία άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου επαινώντας γενιές αστυνομικών που εργάστηκαν για την υπόθεση, ορισμένοι εκ των οποίων δεν ζουν πια.
Ωστόσο, ενώ οι αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα γιορτάζουν την ταυτοποίηση του Τζόζεφ, η έρευνα για το ποιος ευθύνεται για τον θάνατό του παραμένει σε εξέλιξη. «Εχουμε τις υποψίες μας ως προς το ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος, αλλά θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να συμμεριστώ αυτές τις υποψίες, καθώς αυτή παραμένει μια ενεργή και εν εξελίξει ποινική έρευνα» δήλωσε ο Τζέισον Σμιθ της μονάδας ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας της Φιλαδέλφειας.
«Μπορεί να μην κάνουμε σύλληψη» είπε ο Σμιθ. «Μπορεί ποτέ να μη φτάσουμε την ταυτοποίηση του δολοφόνου. Αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».
Η πορεία της ταυτοποίησης
Ηταν 25 Φεβρουαρίου του 1957, όταν το σώμα του Τζόζεφ βρέθηκε σε ένα κουτί σε μια δασώδη περιοχή της βορειοανατολικής Φιλαδέλφειας. Ήταν ξεκάθαρο τότε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι το παιδί «είχε βιώσει φρίκη που σε κανέναν δεν αξίζει».
Είχε «χτυπηθεί σοβαρά», πρόσθεσε ο Σμιθ, καθώς πολλές μελανιές ήταν ορατές στο σώμα του. Η νεκροψία είχε επιβεβαιώσει ότι το παιδί ήταν μεταξύ 4 και 6 ετών και είχε διαπιστώσει ότι «είχε υποστεί πολλαπλές εκδορές, μώλωπες, υποσκληρίδιο αιμάτωμα (σ.σ. στον εγκέφαλο) και υπεζωκοτική συλλογή (σ.σ. υγρό στην περιοχή του θώρακα και των πνευμόνων)» είπαν οι Αρχές – τραυματισμοί που ουσιαστικά ισοδυναμούσαν με τραύμα από αμβλύ αντικείμενο.
Υπήρξε μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον για την υπόθεση και η Αστυνομία έλαβε και ακολούθησε εκατοντάδες υποδείξεις από την περιοχή και από ολόκληρη τη χώρα. «Καμία, ωστόσο, δεν μας οδήγησε στην ταυτοποίηση του παιδιού» λένε οι Αρχές, προσθέτοντας ότι καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί μια υπόθεση ανθρωποκτονίας και να οδηγηθεί ο δολοφόνος στη Δικαιοσύνη όταν το θύμα παραμένει αγνώστων στοιχείων.
Ενώ το DNA ανακαλύφθηκε το 1800, η τεχνολογία DNA δεν είχε προχωρήσει ιδιαιτέρως μέχρι τη δεκαετία του 1950, εξήγησε την Πέμπτη ο επικεφαλής ιατροδικαστής. Αντίθετα, η «οπτική ταυτοποίηση» ήταν η κύρια μέθοδος αναγνώρισης ανθρώπων, είπε, και έτσι οι Αρχές δημοσίευσαν φωτογραφίες του παιδιού στην εφημερίδα και ανήρτησαν αφίσες στην πόλη. Εντούτοις, δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση.
Το αγόρι θάφτηκε αρχικά σε κοιμητήριο μη ταυτοποιημένων ατόμων στη Φιλαδέλφεια, όπου βρισκόταν μέχρι το 1998, όταν τα λείψανά του εκτάφηκαν και στη συνέχεια ενταφιάστηκαν εκ νέου στο νεκροταφείο Ivy Hill, όπου η ταφόπλακα σήμερα γράφει «America’s Unknown Child» («Το άγνωστο παιδί της Αμερικής»).
Από τη συνέντευξη Τύπου των αστυνομικών αρχών της Φιλαδέλφειας. (©Α.Ρ.)
Οι ερευνητές κράτησαν τμήματα από τα λείψανα του παιδιού για μελλοντικές εξετάσεις, αλλά τα τεστ DNA εκείνη την εποχή δεν απέφεραν νέα στοιχεία.
Η Αστυνομία προέβη σε εκταφή των λειψάνων ξανά το 2019, όταν διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να προχωρήσει με τις πιο σύγχρονες πλέον ιατροδικαστικές τεχνικές. Αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα του τεστ DNA ανέβηκαν σε βάσεις δεδομένων και με τη βοήθεια γενετικών γενεαλόγων από την Identifinders International, εταιρεία εγκληματολογικής γενετικής γενεαλογίας, οι ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να επικοινωνήσουν με συγγενείς της οικογένειας του παιδιού.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν τη βιολογική του μητέρα και έλαβαν τα αρχεία γέννησής του, στα οποία αναγράφεται και το όνομα του πατέρα. Περαιτέρω έρευνα οδήγησε τις Αρχές σε ένα άτομο που αργότερα επιβεβαιώθηκε μέσω πρόσθετων τεστ ότι ήταν ο πατέρας του παιδιού. Η Αστυνομία αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των γονέων του παιδιού, παρά ταύτα ανέφερε ότι και οι δύο είναι νεκροί. Ωστόσο, ο Τζόζεφ έχει αδέρφια που ζουν ακόμη.
Η δρ Κολίν Φιτζπάτρικ, πρόεδρος της Identifinders International, είπε ότι η υπόθεση ήταν η πιο δύσκολη σε ολόκληρη την καριέρα της, αναφέροντας ότι η εξιχνίασή της θα μπορέσει να βοηθήσει και άλλες, παρόμοιες υποθέσεις.
Εν τω μεταξύ, η Vidocq Society, λέσχη διερεύνησης εγκλημάτων στη Φιλαδέλφεια που ήταν μεταξύ των πρωτοστατών της υπόθεσης όλα αυτά τα χρόνια, ετοιμάζεται να βάλει επιτέλους όνομα στον τάφο του παιδιού. «Ο Τζόζεφ Ογκάστους Ζαρέλι δεν θα είναι πλέον το “αγόρι στο κουτί”» είπε ο Μπιλ Φλέτσερ της Vidocq Society – «και δεν θα είναι πλέον “αγνώστων λοιπών στοιχείων”».
Πηγή: CNN