Μία απίστευτα συγκινητική ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας, όταν μία μητέρα από την Πάτρα χάρισε ζωή στον γιο της με ρομποτική μεταμόσχευση ήπατος. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση του δεξιού λοβού του ήπατος από την 56χρονη μητέρα στον 18χρονο γιο της, ο οποίος έπασχε από προχωρημένη κίρρωση του ήπατος, λόγω οικογενούς χολοστατικής ηπατοπάθειας.
Μεταμόσχευση ήπατος από μητέρα σε γιο
Η πολύπλοκη επέμβαση πραγματοποιήθηκε από την εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γιώργου Σωτηρόπουλου και την αναισθησιολογική ομάδα υπό τη διευθύντρια Αναισθησιολογικού Αικατερίνη Λαμπαδαρίου.
Πρόκειται για την τρίτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή του σχετικού ιατρικού πρωτοκόλλου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί σταθμό στην ιατρική ιστορία της χώρας, καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ρομποτικό σύστημα στο πλαίσιο μεταμόσχευσης συμπαγούς οργάνου σε δημόσιο νοσοκομείο.
Η μερική ηπατεκτομή στη δότρια πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος Da Vinci, με τη μέθοδο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Η καινοτόμος αυτή τεχνική, εκτός από την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στον δότη, δίνει ώθηση στην εξάπλωση της μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα, διευκολύνοντας την απόφαση υποψήφιων δοτών και οικογενειών.
Η επιτυχής εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής σε μια τόσο εξειδικευμένη επέμβαση τοποθετεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας στην πρωτοπορία των διεθνών εξελίξεων, καθώς η εν λόγω μέθοδος εφαρμόζεται συστηματικά μόνο σε δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στην Ευρώπη —στην Ιταλία και την Πορτογαλία— και σε περιορισμένο αριθμό κέντρων παγκοσμίως.
Σε ανακοίνωσή της, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν στην προετοιμασία και την υλοποίηση αυτής της απαιτητικής διαδικασίας: χειρουργούς, αναισθησιολόγους, ηπατολόγους, εντατικολόγους, ακτινολόγους, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, αιματολόγους, παθολογοανατόμους, τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, το νοσηλευτικό προσωπικό χειρουργείων, ΜΕΘ, πτερύγων, καθώς και τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες.
Η ανακοίνωση καταλήγει με την ευχή η επιτυχής αυτή ρομποτική επέμβαση να συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση της συγγενικής μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντα δότη, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των υποψήφιων δοτών.