Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για λήψη τυχόν περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί, δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.
Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία, έκανε λόγο για δυναμική κατάσταση, καθώς διπλασιάζεται ο αριθμός κρουσμάτων κάθε δύο μέρες (1,5 με 3 κατά μέσο όρο, όπως είπε). Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό αν αυτό σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα νοσηλειών, σοβαρής νόσου και θανάτου, κάτι που αναμένουμε να μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες.
«Σίγουρα η χώρα μας δεν έχει μπει σε αυτή τη φάση» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος, όπως είπαν οι καθηγητές επιδημιολογίας, να υποκρύπτεται ένα κύμα Όμικρον μέσα σε ένα τωρινό κύμα Δέλτα, κάτι που το παρακολουθούμε συνεχώς».
Αναφερόμενος στα μέτρα για τον κορωνοϊό, είπε ότι κατά την εκδήλωση τονίστηκαν μέτρα όπως η τρίτη δόση, τα rapid tests, η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός τον χώρων. «Όλα αυτά είναι μέτρα» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο και θα τοποθετηθεί.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «σίγουρα η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί», καθώς, όπως πρόσθεσε, «δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων». «Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για λήψη τυχόν περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σε ποιον παραδόθηκε η μελέτη για τις ΜΕΘ, ανέφερε ότι «εδώ είναι επιστημονικό φόρουμ» και παρέπεμψε στη δήλωσή του της περασμένης εβδομάδας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το όφελος των εμβολιασμών παραμένει υψηλό όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στα παιδιά τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σωθεί λόγω του εμβολιασμού.
Αναφερόμενος στην επαναλοίμωξη με την Όμικρον, ασθενών που έχουν νόσηση ήδη από άλλα στελέχη του ιού είπε ότι φαίνεται από το 1% η επαναλοίμωξη έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή. Όπως τόνισε βέβαια, αυτό σχετίζεται με τον χρόνο που νόσησε κάποιος -αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο, αλλά και με τον τύπο του ιού από τον οποίο μολύνθηκε αρχικά.