Την αποκάλυψη ότι στην Πάτρα έχουν καταγραφεί 3-4 θάνατοι από τον φονικό μύκητα Candida Auris, την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλέον αποτελεί την νούμερο ένα ανησυχία των ειδικών, έκανε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.
Η Α. Μαστοράκου, μιλώντας στον Max Fm, τόνισε πως ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας και αν μεταδοθεί σε ασθενή ασθενή με σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανοσοκατασταλμένο τότε υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να αποβεί θανατηφόρος αφού παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην θεραπεία.
Μοναδικό μας όπλο σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου αποτελούν τα μέτρα υγιεινής τα οποία πρέπει να παραμείνουν γιατί μας σώζουν από αυτούς τους κινδύνους.
Όσο για τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις, ωστόσο θα πρέπει να μην υπάρξει πανικός στους πολίτες καθώς αποτελεί σπάνιο μύκητα, αλλά όταν βρεθεί στο κατάλληλο χώρο και με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος.
Τι μπορεί να προκαλέσει ο μύκητας που “τρυπώνει” στα νοσοκομεία
Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι η Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).
Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν τω συνόλω, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας, τονίζει ο ΕΟΔΥ.
Επισημαίνει ότι, η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον).
Ο ΕΟΔΥ, ως ο αρμόδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας -αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων.
Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας (1665/07-04-2022), σημειώνει η ανακοίνωση, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.
Σημειώνεται ότι, τους τελευταίους μήνες ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας μετά από τα δύο τελευταία απαιτητικά χρόνια για τις υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19. Η καταγραφή και η εκτίμηση κινδύνου για τα επιμέρους παθογόνα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.