Η καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου από τον ΕΦΚΑ, αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Σύμφωνα με αυτές, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ θα εγκρίνει την εισήγηση με το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:
- Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
- Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
- Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.
Ενέργεια: Σήμερα οι χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος για Οκτώβριο – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις
Κρας-τεστ τιμών και αντοχών στη μάχη της Ενέργειας λίγο πριν μπει ο χειμώνας ξεκινά από σήμερα καθώς, βάσει νόμου, οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τις προσφορές και εκπτώσεις που θα δώσουν στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου.
Στα υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας έχει σημάνει συναγερμός γιατί, με βάση και τις νέες τιμές της αγοράς , θα κριθεί το ύψος της επιδότησης που θα μπορέσει να προσφέρει το Κράτος, αλλά και το νέο σύστημα κινήτρων που θα ισχύσει το χειμώνα για «σούπερ-έκπτωση» σε όσους πετύχουν να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα τις επόμενες μέρες ή ώρες, θα τις καθορίσουν όμως οι εξελίξεις. Την φορά αυτή μάλιστα, τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμολογίων ρεύματος ενδέχεται να κρύβουν και ευχάριστες εκπλήξεις που θα διευκολύνουν τα νοικοκυριά, αλλά και το οικονομικό επιτελείο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
Πιο συγκεκριμένα, αν και η τιμή χονδρικής εξακολουθεί να «χορεύει» στα 440 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη τελευταία εβδομάδα, στο ίδιο διάστημα το φυσικό αέριο υποχωρεί πλέον κάτω και από 190 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, αντί 250-350 ευρώ που είχε «κολλήσει» από τον Ιούνιο και μετά. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να επιτρέψει στο Δημόσιο να μη χρειαστεί να βάλει τόσο βαθιά «το χέρι στην τσέπη» για να δώσει επιδοτήσεις λογαριασμών, ειδικά αν και οι τιμές των παρόχων ακολουθήσουν πτωτική τροχιά.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμα συνέλθει από το σοκ των τιμολογίων Σεπτεμβρίου, που οδήγησε σε έκτακτη επιδότηση και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισ. για την Ενέργεια. Περιμένουν να δουν ταυτόχρονα και τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκές επίπεδο, ώστε να «κουμπώσουν» όλα με τα νέα μέτρα επιδότησης.
«Έχουμε έτοιμα σενάρια για κάθε πιθανή εξέλιξη» λένε στο οικονομικό επιτελείο. Παραδέχονται όμως όι δεν έχουν πλέον πολλά περιθώρια για να περιμένουν αν θα βγει «καπνός» από τις Βρυξέλλες. Και στο τέλος της ημέρας, αν δεν υπάρξει προοπτική άμεσης συμφωνίας ή λύσης στην Ευρώπη, η Αθήνα θα προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις σε μέτρα ανακούφισης –προφανώς όμως έτσι πιο περιορισμένης από όσο απαιτούν οι περιστάσεις.
«Κλειδί» των αποφάσεων, εκτός από τις διεθνείς τιμές και τις τιμές χονδρικής, είναι η μείωση της κατανάλωσης. Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν κίνητρα για “στροφή” στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξοικονόμηση ενέργειας. Επιδοτήσεις θα ισχύσουν κυρίως για τους πιο ευάλωτους, ανάλογα με τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.
Και αυτό διότι:
· με βάση στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η Ελλάδα εισάγει περίπου 70 εκατομμύρια θερμικές μεγαβατώρες ρωσικού αερίου το χρόνο: χονδρικά, τα 50 εξ αυτών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, τα 10 για να ζεσταθούν νοικοκυριά που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο του φυσικού αερίου, ενώ τα υπόλοιπα 10 για βιομηχανική παραγωγή κλπ.
· όσο η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου κινείτο στα 15-20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από την Ελλάδα έφευγαν περίπου 1-1,5 δισεκατομμύρια για εισαγωγές αερίου –κυρίως στη Ρωσία. Από πέρυσι την άνοιξη όμως, οι διεθνείς τιμές αερίου δεκαπενταπλασιάστηκαν! Και από τον Αύγουστο πέρυσι που – πρώτη φορά στα χρονικά- είχαν φτάσει τότε στα 28 ευρώ, τον Αύγουστο «πέταξαν» έως και στα 346 ευρώ ανά μεγαβατώρα!
· συνεπώς, με τις διεθνείς τιμές αυτές, αν οι ανάγκες προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα μας παραμείνουν αμετάβλητες -χωρίς καμία μείωση της κατανάλωσης- από την Ελλάδα «εξάγονται» απευθείας προς τη Ρωσία 20 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο –δηλαδή πάνω από το 10% του ΑΕΠ της χώρας!
Τι σημαίνει για την Ελλάδα καθαρή εξαγωγή συναλλάγματος 18-19 δισ. ευρώ περισσότερων από όσα έδινε πέρυσι στη Ρωσία, για φυσικό αέριο και μόνον;