Το πλύσιμο των ρούχων, το άπλωμα και το σιδέρωμα είναι από τις αναγκαίες δουλειές του νοικοκυριού που- δυστυχώς- γίνονται σε καθημερινή βάση, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια. Ίσως πιστεύετε ότι μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, πλέον κάνετε τα πάντα σωστά και έχετε μάθει όλα τα κόλπα για πεντακάθαρη μπουγάδα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε.
Μήπως κάνετε κάποιο από τα από τα παρακάτω λάθη και, άθελά σας, καταστρέφετε τα ρούχα ;
1. Χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό!
Οι περισσότερες νοικοκυρές κάνουμε αυτή την… αμαρτία, ακόμα και αν κατά βάθος ξέρουμε ότι είναι λάθος να γεμίζουμε μέχρι πάνω με απορρυπαντικό την ειδική θήκη του πλυντηρίου. Αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι ότι έτσι, ενισχύουμε την ανάπτυξη των βακτηρίων στα ρούχα, με αποτέλεσμα το απορρυπαντικό ουσιαστικά να χάνει τις δραστικές ουσίες του και να μην καθαρίζει καλά τα ρούχα.
Δοκιμάστε να μειώσετε στο μισό τη δόση του και θα διαπιστώσετε- με έκπληξη- ότι τα ρούχα θα βγαίνουν πεντακάθαρα. Αν μάλιστα έχετε πιο οικολογική συνείδηση, μπορείτε να ελαττώσετε ακόμα περισσότερο την ποσότητα του απορρυπαντικού και να την αντικαταστήσετε με μαγειρική σόδα ή ξύδι– αν το ύφασμα το επιτρέπει.
2. Τρίβετε επίμονα τους λεκέδες
Ξέρουμε πόσο εκνευριστικό είναι να λερώνεται το αγαπημένο σας μπλουζάκι, αλλά το να προσπαθείτε επίμονα να αφαιρέσετε τον λεκέ τρίβοντάς τον, σχεδόν με μανία, δεν θα βοηθήσει! Έτσι, ο λεκές εξαπλώνεται γρηγορότερα ενώ το ύφασμα μπορεί να ξεφτίσει.
Το μυστικό είναι να πλένετε το ρούχο όσο ακόμα ο λεκές είναι νωπός. Διαφορετικά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, βάλτε λίγο αλάτι ή ταλκ πάνω του που θ’ απορροφήσουν την πολλή υγρασία.
3. Κατεβάζετε τα φερμουάρ των τζιν
Τα ευαίσθητα ρούχα είναι πολύ πιθανό να «πιαστούν» στα μεταλλικά δοντια του φερμουάρ και και έτσι να θρηνείτε ένα ακόμα ρούχο! Αν το αφήσετε κουμπωμένο μέχρι πάνω, η φόρμα του παντελονιού δεν πρόκειται να χαλάσει.
4. Δεν ξεκουμπώνετε τα πουκάμισα
Αντίθτα με τα τζιν, στα πουκάμισα το ξεκούμπωμα είναι απαραίτητο! Το ύφασμά τους είναι ευαίσθητο και έτσι το αγαπημένο σας πασπαρτού λευκό πουκάμισο μπορεί τελικά να μην φοριέται, γιατί θα φαίνεται ξεχειλωμένο.
5. Βάζετε μαλακτικό στις πετσέτες
Αναμφισβήτητητα, όλοι θέλουμε οι πετσέτες μας να είναι μαλακές και ευωδιαστές. Το μαλακτικό, όμως, αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, καταφέρνει μόνο το δεύτερο σκέλος. Και αυτό γιατί τα συστατικά του μειώνουν την απορροφητικότητά τους, με αποτέλεσμα να είναι μεν μαλακές και κάθε φορά μετά το μπάνιο, να αισθάνεστε ότι δεν σκουπίζεστε καλά.
Μειώστε την χρήση του και εναλλακτικά στην ειδική θήκη του πλυντηρίου βάλτε, αντί για μαλακτικό, λευκό ξύδι, το οποίο θα τις καθαρίσει και θα τις αναζωογονήσει σε βάθος!
6. Κάνετε τις κάλτσες «μπαλάκια»
Το πού πάνε οι κάλτσες μετά το πλυντήριο ήταν, είναι και θα είναι ένα αιώνιο μυστήριο. Πολλές νοικοκυρές, μάλιστα, για ν’ αποφύγουν αυτό το ανεξήγητο φαινόμενο της μονής κάλτσας, κάνουν το κάθε ζευγάρι μπαλάκι πριν το βάλουν στον κάδο του. Όσο καλή ιδέα, όμως, και αν είναι αυτή για να μην χάνονται, αφενός δεν πλένονται καλά και αφετέρου χάνουν το σχήμα τους.
Για ν’αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες συνέπειες, την επόμενη φορά που θα βάλετε πλυντήριο, προτιμήστε να τις περιορίσετε σε μία ειδική θήκη πλυσίματος ρούχων, χωρίς να… θρηνήσετε θύματα.
7. Υπερ-φορτώνετε το πλυντήριο
Στοιβάζοντας με δύναμη τα ρούχα μέσα στον κάδο για να κλείσει η πόρτα δεν βοηθάμε το πλυντήριο να λειτουργήσει σωστά και να είναι αρκετά αποδοτικό. Αυτή η υπερ-φόρτωση μπορεί ακόμα και να προκαλέσει βλάβη στον ιμάντα, με την επισκευή του να μην είναι ιδιαίτερα οικονομική…
Το κόλπο για να υπολογίσετε το βάρος που μπορείτε είναι να «ξαπλώσετε» πλάγια την παλάμη σας στο κενό ανάμεσα στα ρούχα και το «ταβάνι» του κάδου. Αν χωράει, τότε μπορείτε ν’ αρχίσετε κανονικά την πλύση, διαφορετικά αφαιρέστε κάποια ρούχα.
8. Δεν καθαρίζετε τον κάδο
Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πλυντήριό σας… από μέσα; Αν δεν θυμάστε, καιρός ν’ αναλάβετε δράση- αμέσως! Ο κάδος, το στρογγυλό, μεταλλικό στεφάνι μπροστά και το λάστιχο συσσωρεύουν υπολείμματα απορρυπαντικού και ίχνη μούχλας, τα οποία κάθε φορά που βάζετε μια πλύση, μεταφέρονται στα ρούχα σας, μαζί με μία έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά.
Σε ένα μικρό μπολ, αναμίξτε 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα και αντίστοιχη ποσότητα νερού. Έπειτα, βάλτε το μίγμα στην ειδική θήκη για το απορρυπαντικό και ρίξτε μέσα στον κάδο δύο φλιτζάνια λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το και αφήστε τα συστατικά αυτά να… καθαρίσουν για σας!
9. Στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι
Οι κίνδυνοι για την υγεία από το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι, και ειδικά πάνω στο καλοριφέρ, είναι πολλοί, και ειδικά για το αναπνευστικό μας σύστημα. Εκτός αυτού, όμως, τα ίδια τα ρούχα φθείρονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοριφέρ.
Προτιμήστε ν’ απλώνετε τα ρούχα σε εξωτερικό χώρο ή, αν τις κρύες μέρες του χειμώνα, αυτό δεν είναι εφικτό, σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείτε.
Τέλος, μην παραλείψετε ν’ αγοράσετε ένα αφυγραντήρα για ν’ απορροφήσει την υγρασία που δημιουργείται από τα βρεγμένα ρούχα.
10. Δεν τα κρεμάτε σωστά
Ακόμα και στο άπλωμα των ρούχων, χρειάζεται… στρατηγική! Σκοπός μας πρέπει να είναι να τ’ απλώνουμε έτσι ώστε ν’ αποφεύγουμε το πολύ σιδέρωμα!
Κάθε φορά που τα βγάζετε από το πλυντήριο, τινάξτε τα και τεντώστε τα πριν τα κρεμάσετε. Έτσι, θα «ξετσαλακωθούν» αρκετά, κάνοντας το σιδέρωμα πολύ πιο εύκολο. Έπειτα, γυρίστε από την ανάποδη και τοποθετήστε τα μανταλάκια στην περιοχή της μασχάλης– σας εγγυώμαστε ότι εκεί δεν θα φαίνεται ούτε ένα σημάδι!
Τα πουκάμισα φροντίστε να τα κρεμάτε σε μία πλαστική ή ξύλινη κρεμάστρα αμέσως μόλις τελειώσει η πλύση. Αν είστε αρκετά γρήγορες, ίσως αποφύγετε εντελώς το σιδέρωμά τους.
Αντίθετα, τα μάλλινα ρούχα δεν πρέπει ποτέ να τ’ απλώνετε με μανταλάκια γιατί η φόρμα τους θα χαθεί μια για πάντα! Βάλτε μία στεγνή πετσέτα πάνω στην απλώστρα και αφήστε να στεγνώσουν εκεί. Για να μην τα πάρει ο αέρας, μπορείτε να βάλετε ένα μόνο χαλαρό μανταλάκι στο κάτω μέρος τους.