Από τις προτάσεις βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας , το σχέδιο είναι να οδηγηθούμε σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης), δηλαδή πέριξ των 0,16 ευρώ ανά kWh, ενώ πλέον σήμερα οι τιμές φτάνουν και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις. Μάλιστα ειδικά σε υψηλέ καταναλώσεις νοικοκυριών, οι επιβαρύνσεις ήταν πολύ υωηλές.
Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται είναι:
1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.
Όποια από τις παραπάνω επιλογές «προκριθεί» από το επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, θα οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή αγοράς από τους προμηθευτές ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Άλλωστε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε πως «πολύ σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης»