Πέθανε το βράδυ της Κυριακής (11/04) ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, σε ηλικία 78 ετών, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη και τελικά απαλλάχθηκε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας στο Ερρίκος Ντυνάν. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με πνευμονίτιδα ακολούθως διεγνώσθη με αναπνευστική ανεπάρκεια, του χορηγήθηκε ισχυρή αντιβίωση χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 στη Χιλιαδού Ευβοίας, λίγες μέρες μετά την έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Στο σημείο να σας θυμίσουμε, ότι πέθανε και ο εκδότης Δημήτρης Ρίζος.
Θεολόγος Ψαραδέλλης – Ποιος ήταν;
Συνταξιούχος του ΙΚΑ και πατέρας δύο παιδιών ήταν ένας ένας από τους ηγέτες του Διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανήκε στον χώρο των τροτσκιστών και είχε έντονη αντιδικτατορική δράση. Τον Ιούλιο του ’70 καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη.
Δραπέτευσε για τη Μυτιλήνη, από όπου καταγόταν, και κατόπιν έφυγε τη νύχτα με βάρκα για την Τουρκία. Οπως ανέφερε συχνά ο ίδιος, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και κλείστηκε σε στρατόπεδο προσφύγων. Από εκεί δραπέτευσε και πήγε στη Βουλγαρία. Μάλιστα κατά τη από τη δεκαετία του ’80 υπήρξε σειρά ερευνών της Αστυνομίας για τον Ψαραδέλλη, που εθεωρείτο όμως “θεωρητικός” του τροτσκιστικού χώρου.
Αναλυτικά μια παλαιότερη συνέντευξή του
“Από την ηλικία του ενός έτους διαμένω στην περιοχή των Αθηνών και συγκεκριμένα στις περιοχές Ψυχικού, Χαλανδρίου και Χολαργού. Από νεαρή ηλικία πολιτικοποιήθηκα και σε ηλικία 20 ετών εντάχθηκα στους “Λαμπράκηδες”. Μάλιστα, την περίοδο 1965-1967 υπήρξα γραμματέας της T.O. Χαλανδρίου. Την περίοδο της δικτατορίας και συγκεκριμένα το 1967-68 ανέπτυξα έντονη αντιδικτατορική δράση.
Για τον λόγο αυτό συνελήφθηκα και φυλακίστηκα με ποινή 13,5 ετών και ύστερα από 3,5 χρόνια αποφυλακίστηκα για λόγους υγείας, το έτος 1972.
Στη συνέχεια, διαμέσου Γιουγκοσλαβίας – Ιταλίας – Αλπεων βρέθηκα στη Γαλλία, όπου με παρέλαβαν Γάλλοι σύντροφοι και με οδήγησαν στο Παρίσι. Εκεί ζήτησα και μου δόθηκε πολιτικό άσυλο. Εργαζόμουν ως τυπογράφος, παρ’ ότι η εργασία μου ήταν μηχανικός υφαντουργός.
Στο Παρίσι γνώρισα πολλούς αντιστασιακούς, επωνύμους και μη, καθώς και τη σύζυγό μου Νάντια, την οποία παντρεύτηκα εκεί.
Το έτος 1974 επέστρεψα στην Ελλάδα και προσπαθούσα να ενώσω τις διασπασμένες τροτσκιστικές οργανώσεις, πράγμα που έγινε αλλά στην πορεία ξαναδιασπάστηκαν. Μετά τη διάσπαση, εγώ παρέμεινα ως ενεργό μέλος της ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας – 4η Διεθνής). Λόγω προβλημάτων υγείας το έτος 1978 συνταξιοδοτήθηκα από το IKA.
Μετά τη συνταξιοδότησή μου υπήρχε χρόνος και ασχολιόμουν περισσότερο με την οργάνωση, και συγκεκριμένα στην έκδοση εντύπων συνδικαλιστικών οργάνων, κυρίως των αριστερών οργανώσεων”, είχε πει..athensmagazine.gr