Lockdown – Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Αποφασισμένη να σπάσει τον κύκλο της απειθαρχίας στην εφαρμογή των περιορισμών που υπονομεύει την επιτυχή ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού είναι η κυβέρνηση. Άλλωστε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης με μόνιμη εναλλαγή από το καθεστώς της οριζόντιας καραντίνας για τρεις εβδομάδες και δυο εβδομάδων κανονικότητας, δεν είναι η μοναδική πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου.
Κατά πληροφορίες, στην κυβέρνηση γίνονται εισηγήσεις για την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων.
Ένα σχέδιο με αυστηρότερους περιορισμούς που θα εξασφαλίζουν όμως το άνοιγμα ενός καθαρού διαδρόμου έως το ξέφωτο. Αυτό δεν είναι άλλο από την νέα φάση στη παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας στην οποία θα μπορεί να επιστρατευτεί και το εμβόλιο. Έως τότε όμως απαιτείται μια περιχαράκωση, η οποία θα αδρανοποιεί και το «κοκτέιλ» της υπερμετάδοσης, που συνθέτουν η κόπωση των πολιτών, τα κρούσματα καταστρατήγησης των μέτρων, και η αλματώδης άνοδο της μεταδοτικότητας του ιού.
Τα μέτρα που φαίνεται πως τυγχάνουν της αποδοχής μερίδας στελεχών, θέλουν την καθιέρωση της απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια χρονική ζώνη διάρκειας 12 ωρών. Κάποιοι μάλιστα προκρίνουν το ορόσημο για την έναρξη της, ακόμη και στις απογευματινές ώρες. Μια επιλογή όμως με προφανείς δυσκολίες αλλά και παρενέργειες στο συνολικό εγχείρημα αναχαίτισης της διασποράς και προστασίας όλων των παραγόντων. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτή η συνταγή προτείνεται ως συμπλήρωμα στο πλέγμα των μέτρων του οριζόντιου lockdown που «τρέχει» από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, ή εάν οι εισηγητές της προκρίνουν την υιοθέτηση της μετά την λήξη της πανελλαδικής καραντίνας στις 30 Νοεμβρίου. Ζητούμενο του ίδιου σχεδίου είναι η αναβάθμιση του επιπέδου ελέγχου της τήρησης των περιορισμών. Σε αυτό το πεδίο φαίνεται να προτείνεται κατά τις ίδιες πληροφορίες να εισαχθούν μέτρα αλλά γαλλικά. Δηλαδή να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και με άλλα σώματα όπως για παράδειγμα η δημοτική αστυνομία, η οποία θα επιτρέψει την απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων κυρίως της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναδιανομή τους σε άλλα πεδία του ίδιου στρατηγικού σχεδιασμού.
Από την άλλη εντός της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που δεν συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Υποστηρίζουν δε, ότι με μικρές προσαρμογές στο υπάρχον πλαίσιο, των οριζόντιων περιορισμών, θα επιτραπεί στην πολιτεία να δρέψει περισσότερους καρπούς, στη μάχη αναχαίτισης της διασποράς του Covid-19. Κομβικής για την συνολική απόδοση των μέτρων είναι η αύξηση των ποσοστών τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Για το δημόσιο προτείνεται το μοντέλο οριζόντιας εφαρμογής της τηλεργασίας, και η λειτουργία του μόνο με προσωπικό ασφαλείας.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση επιμένουν ότι το στρατηγικό όπλο της στον πόλεμο κατά της πανδημίας είναι η έξοδος από την φαρέτρα της, μέτρων νωρίτερα από τον απαιτούμενο χρόνο. Για αυτό όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς τα στοιχεία προμηνύουν ένα δεκαήμερο-φωτιά κατά τη διάρκεια του οποίου οι πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα υγείας θα γίνουν ακόμη πιο ασφυκτικές. Δείγματα αυτής της κατάστασης ήδη αποτυπώνονται στους δείκτες που παρουσίασε την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Έτσι δεν αποκλείεται αποκλείεται ακόμη και η συνταγή μιας καραντίνας – ακορντεόν. Ένα κράμα δηλαδή καθολικού lockdown συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και επιστροφής στην κανονικότητα με περιορισμένο άνοιγμα κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και με μόνιμα μέτρα όπως το μειωμένο ωράριο λειτουργίας στις λεγόμενες «εστίες υπερμετάδοσης», η υποχρεωτική χρήση μάσκας κ.α.
Το Plan-A πάντως, υπό την προϋπόθεση της ευλαβικής τήρησης των μέτρων, προβλέπει την άρση του οριζόντιου lockdown στις 30 Νοεμβρίου, και την είσοδο στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με αρκετούς περιορισμούς.