Μία νέα έρευνα έρχεται για να αποδείξει ότι υπάρχει ένα ρόφημα που καταφέρνει να εξασφαλίσει ισχυρά κόκκαλα και το παράδοξο της υπόθεσης, είναι πως αυτό δεν είναι το γάλα. Σύμφωνα με εγκεκριμένους διατροφολόγους, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε ένα βότανο που υπάρχει σίγουρα στο σπίτι σας όπως και σε κάθε σχεδόν νοικοκυριό.
Αν μας ρωτούσαν ποιο ρόφημα πρέπει να καταναλώνουμε για γερά οστά, το πρώτο που πιθανότατα θα σκεφτόμασταν θα ήταν το γάλα. Το γάλα μεγαλώνει γερά παιδιά με «γερά κόκκαλα», ακούγαμε συνήθως και μας εξηγούσαν πως είναι η δύναμή του κρύβεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν αρκεί ένα τρόφιμο να είναι πλούσιο σε ασβέστιο αλλά να εξασφαλίζει και μεγάλη απορρόφηση του μεταλλικού στοιχείου από τον οργανισμό (βιοδιαθεσιμότητα). Έτσι, μπορεί το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, η βιοδιαθεσιμότητά τους όμως συγκριτικά με τα κραμβοειδή λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κ.α. είναι σημαντικά μικρότερη.
Έπειτα, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση γάλακτος από ενήλικες με καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
Τσάι για γερά οστά
Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο Δρ Sue Xiao Yu, όσοι επιθυμούν γερά οστά θα πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητά τους το τσάι. Τα αντιοδειξωτικά του στοιχεία όπως οι πολυφαινόλες, οι κατεχίνες και τα φλαβονοειδή, αποδεικνύονται ισχυροί σύμμαχοι της υγείας των οστών χάρη στις ξεχωριστές τους ιδιότητες.
Οι πολυφαινόλες ενισχύουν την ασβεστοποίηση (ορυκτοποίηση) των οστών, καθυστερούν την ελάττωση της οστικής πυκνότητας και αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Οι κατεχίνες λειτουργούν ως ασπίδες για τα οστικά κύτταρα και τα φλαβονοειδή έχουν ευεργετική δράση υπέρ των οιστρογόνων, των ορμονών που βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας.
Πράσινο, μαύρο και τσάι oolong εξασφαλίζουν την προστασία των οστών
Πράσινο, μαύρο και τσάι oolong είναι οι τύποι που μέσα από σχετικές έρευνες έχουν αποδειχθεί ως οι πλέον αποτελεσματικοί στην προστασία των οστών, σύμφωνα με τη Δρ Yu. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, δεν υπάρχουν ευρήματα που να προκρίνουν το ζεστό κρύο τσάι παρά μία μόνο μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Nutrition και ανέφερε ότι 50°C-60°C είναι η ιδανική θερμοκρασία ώστε να συντηρούνται καλύτερα οι κατεχίνες.
Τέλος, ένα έως τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική ποσότητα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αρκεί βέβαια να μην επαναπαύεται κανείς σε αυτά αλλά να τα εντάσσει σε ένα πλήρες και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο που θα εξασφαλίζει στοιχεία όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, επισημαίνει η ειδικός.
Τα οφέλη του τσαγιού επεκτείνονται και σε άλλα όργανα και λειτουργίες του οργανισμού όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, η ικανότητα συγκέντρωσης και η διάθεση. Όπως αναφέρει η εγκεκριμένη διατροφολόγος Neva Cochran, οι φλαβανόλες του τσαγιού, ένα αντιοδειδωτικό από την οικογένεια των φλαβονοειδών, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Αναφορικά με τις εγκεφαλικές λειτουργίες, πέραν της εξουδετερωτικής δράσης των κατεχινών έναντι των ελεύθερων ριζών, το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί μέσα από 21 έρευνες με ισχυρότερη προσοχή και μνήμη, κάτι που οι ερευνητές απέδωσαν στην καφεΐνη και θειαμίνη που περιέχει.
Η τελευταία αποτελεί ένα αμινοξύ που σχετίζεται με τη συγκέντρωση και την ηρεμία.