Τραγωδία στα Τέμπη: 13 Απριλίου 2003 έγραφε το ημερολόγιο. Σαν σήμερα η «μαύρη» επέτειος ενός από τα μεγαλύτερα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα. 21 μαθητές βρήκαν τραγικό θάνατο όταν φορτηγό με νοβοπάν συγκρούστηκε με το λεωφορείο που τους μετέφερε, βάζοντας τέλος στο νήμα της ζωής τους.
Ήταν απόγευμα Κυριακής, 13 Απριλίου του 2003. Ένα λεωφορείο με 49 μαθητές της Α’ Λυκείου και δύο συνοδούς καθηγητές από το Μακροχώρι της Ημαθίας, επέστρεφε από σχολική εκδρομή στην Αθήνα. Στα Τέμπη, τα χαμόγελα και ο χρόνος ξαφνικά πάγωσαν για 21 μαθητές που δεν επέστρεψαν ποτέ σπίτι τους.
Το χρονικό της τραγωδίας των Τεμπών
Την ώρα που το λεωφορείο βρισκόταν στην κοιλάδα των Τεμπών και κατευθυνόταν προς τη Θεσσαλονίκη, από το αντίθετο ρεύμα με κατεύθυνση προς Λάρισα, ερχόταν μία νταλίκα από τον Προβατώνα Έβρου που κουβαλούσε φύλλα ξυλείας- νοβοπάν.
Στο 384,5ο χιλιόμετρο, ο 43χρονος οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο του οχήματος, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Χτύπησε το μπροστινό μέρος του και «έξυσε» την αριστερή πλευρά του λεωφορείου. Τα νοβοπάν φεύγουν από την νταλίκα και σαν λεπίδες, «θερίζουν» τους μαθητές που δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. 21 από αυτούς βρήκαν φρικτό θάνατο, δεκάδες τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι 9, σοβαρά.
Το λεωφορείο ακολουθούν δύο ακόμα αυτοκίνητα που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τα υλικά, συγκρούονται και τυλίγονται στις φλόγες ενώ ένα τρίτο καρφώνεται στα βράχια.
Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης, ήταν το γεγονός ότι τα σωστικά συνεργεία που έφθασαν στο σημείο χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες.
Οι μαρτυρίες των παιδιών που επέζησαν επειδή κάθονταν στη δεξιά πλευρά του λεωφορείου, ήταν συγκλονιστικές.
«Είδα τα νοβοπάν να πέφτουν από τη νταλίκα πάνω μας. Όλοι ουρλιάζαμε. Δεν θέλω να το θυμάμαι» ανέφερε ένας 15χρονος μαθητής από τα μπροστινά καθίσματα της δεξιάς πλευράς του λεωφορείου.
«Είχα στραμμένο το βλέμμα μου συνεχώς στο βουνό, κάτι μου είπε να κοιτάξω αριστερά. Δεν πρόλαβα να δω τίποτα, μόνο αντικείμενα που έφευγαν από το φορτηγό και έπεφταν πάνω στο λεωφορείο. Αμέσως πέσαμε πάνω στον βράχο. Μετά επικράτησε πανικός».
Η δίκη και οι ποινές
Την επόμενη ημέρα της μεγάλης τραγωδίας, συλλαμβάνεται ο οδηγός της νταλίκας. Σύμφωνα με το πόρισμα, το φορτηγό ήταν σε κακή κατάσταση, μετέφερε υπέρβαρο φορτίο, τα ελαστικά ήταν φθαρμένα ενώ και η ταχύτητα ήταν μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο.
Ο οδηγός βρισκόταν στο τιμόνι επί έξι ώρες χωρίς διακοπή ενώ ήταν καινούριος στη δουλειά και λίγο αργότερα δηλώνει συντετριμμένος από το δυστύχημα, λέγοντας «θα προτιμούσα να είχα σκοτωθεί και εγώ για να μη ζήσω αυτή την τραγωδία».
Τον Οκτώβριο του 2008, έγινε η δίκη του πολύνεκρου δυστυχήματος. Ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια.
Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Ο αντιδήμαρχος Βέροιας δηλώνει το 2012 πως «παρά τις τιμωρίες και τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».
Όταν εγκαινιάστηκαν οι σήραγγες στα Τέμπη, η πρώτη σήραγγα πήρε το όνομα «Μαθητών Μακροχωρίου Ημαθίας» ενώ στο σημείο υπάρχει μία μαρμάρινη πλάκα με την παρακάτω επιγραφή: «Στο σημείο αυτό, με ευθύνη της πολιτείας και στον βωμό του κέρδους, θυσιάστηκαν οι 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας».