Η Βασίλισσα Σοφία φαίνεται πως δεν κρύβει τη λατρεία της για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς του εξέφρασε την άποψη, ότι πρόκειται για τον καλύτερο πρωθυπουργό, που είχε ποτέ η Ελλάδα.
Η αδελφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Μητσοτάκης την υποδέχθηκε μαζί με τη Μαρέβα, μιλώντας για θαυμασμό του κόσμου, τη στιγμή που υπήρξε μια περίεργη ανακάλυψη στο Τατόι.
Ο διάλογος της Βασίλισσας Σοφίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Βασίλισσα Σοφία: «Σας θαυμάζει ο κόσμος, όλους. Είστε ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχε η χώρα ποτέ».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σας ευχαριστώ να είστε καλά. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Και νομίζω η κοινωνία μας στήριξε».
Βασίλισσα Σοφία: «Έχετε ίδια ηλικία με γιο μου».
Μαρέβα Μητσοτάκη: «Ναι τον γνωρίσαμε».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι τον γνωρίσουμε στην Μαδρίτη τον Δεκέμβριο του ’19. Πήγατε στο Τατόι;
Βασίλισσα Σοφία: «Όχι».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα ήθελα πάρα πολύ την επόμενη φορά που θα έρθετε να πάμε μαζί να μας μεταφέρετε και τις δικές σας αναμνήσεις».
Βασίλισσα Σοφία: Ναι. Ναι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλουμε να αναδείξουμε όλο το χώρο. Ήταν λάθος που ήταν τόσο παραμελημένος ο χώρος».
Βασίλισσα Σοφία: «Κρίμα δεν είναι;»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Και κάναμε μελέτη για κτίσματα και τάφους. Θα ξαναδώσουμε ζωή στο αγρόκτημα. Θα τον κάνουμε πόλο επίσκεψης».
Η σχέση της Σοφίας με την Ελλάδα και η προηγούμενη επίσκεψη
Μπορεί η Βασίλισσα Σοφία να έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Ισπανία, αλλά ποτέ δεν έχασε τη σύνδεσή της με την Ελλάδα και τη βασιλική οικογένεια, που υπήρχε μέχρι το 1975 στην χώρα μας, ερχόμενη πρόσφατα, μάλιστα, για ιδιαίτερο σκοπό.
Η Βασίλισσα Σοφία, λοιπόν, γύρισε στην χώρα καταγωγής της, αφενός για να θυμηθεί τα νεανικά της χρόνια, αφετέρου για να παραστεί, πλάι στον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο και τους υπόλοιπους, για την παρουσίαση του βιβλίου, σχετικού με τη μητέρα της, δηλαδή την Φρειδερίκη της Ελλάδας.
Στην Αθήνα, λοιπόν, την περίμεναν ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, και η σύζυγός του, Άννα Μαρία. Όλοι μαζί, λοιπόν, έκαναν αυτή την επανένωση, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του προσωπικού ημερολογίου της Φρειδερίκης, που πραγματοποιήθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Η εκδήλωση δεν ήταν ανοικτή στο κοινό μεν, αλλά μετετράπη σε ένα γεγονός με πολλές στιγμές έντονα συναισθηματικές, στις αναφορές στην Φρειδερίκη, ανάμεσα στα τρία αδέρφια, αφού πλην των Κωνσταντίνου και Σοφίας, εκεί βρισκόταν και η Πριγκίπισσα Ειρήνη. Άπαντες παρακολουθούσαν με πολύ ενδιαφέρον τις εξηγήσεις, που έδινε ο συγγραφέας, Κώστας Σταματόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την παρουσίαση.
Η πιο έντονη στιγμή ήρθε, όμως, πιο μετά, όταν ο Σταματόπουλος χρειάστηκε να απευθύνει χαιρετισμό στα παιδιά της Φρειδερίκης. Ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να αφήσει το αναπηρικό καροτσάκι, στηριζόμενος στη σύζυγον και τις αδελφές του και χάρηκε ιδιαίτερη με τη συζήτηση που ακολούθησε, με επίκεντρο το ημερολόγιο της μητέρας του, το οποίο διαιρείται σε τρεις τόμους και βασίζεται σε όλα τα γεγονότα, που έχουν καταγραφεί για τις μέρες της Φρειδερίκης στο παλάτι.
Για τη σύνταξη του ημερολογίου αυτού, βοήθησαν τρεις γραμματείς, υπεύθυνες για την επίσημη ατζέντα της Φρειδερίκης. Οι ίδιες αποφάσισαν να μαζέψουν όλες τις δραστηριότητές της, που είχαν καταγραφεί, μαζί με ομιλίες, συνεντεύξεις και φωτογραφίες.
Μέσω του βιβλίου αυτού, βέβαια, αναφέρονται και οι δράσεις της, όπως η ίδρυση ενός οργανισμού που πρόσβλεπε στη βοήθεια χηρών και ορφανών, καθώς και τη δημιουργία νοσοκομείων και σχολείων, σε μια εποχή, όπου τα φάρμακα δεν ήταν τόσο εύκολο να αποκτηθούν. Η ίδια, φυσικά, είχε βοηθήσει τους Συμμάχους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας κερδίσει τιμητική διάκριση των Ηνωμένων Εθνών.