Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωρά η πλήρης αναδιάρθρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι επικεφαλής θα προέρχονται από την Αθήνα.
Η απόφαση αυτή έρχεται ως αντίδραση στην ανεπαρκή διαχείριση του τραγικού δυστυχήματος στη Σούδα, που στοίχισε τη ζωή ενός 22χρονου. Ο πρωθυπουργός, εξοργισμένος από την κατάσταση, υπογραμμίζει ότι στην Κρήτη πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι νόμοι και κανόνες που εφαρμόζονται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε για το τραγικό τροχαίο: «Δεν υπάρχουν πολλές δικαιολογίες, οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν καλά την δουλειά τους, να κάνουν σύλληψη, να επικοινωνήσουν με τον εισαγγελέα με 1,3 μέτρηση στο αλκοτέστ. Το γιατί έγινε, για να μην δημιουργούμε θεωρίες, εδώ είναι καθαρό είναι ότι ο νόμος δεν εφαρμόστηκε».
«Δώσαμε αγώνα τις προηγούμενες δύο ημέρες όλο αυτό να μεταφερθεί στη δικαιοσύνη για να κάνει τη δουλειά της. Υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις και συνήθειες σε τοπικές κοινωνίες και υπηρεσίες που είναι αδικαιολόγητες. Στους αστυνομικούς που εμπλέκονται θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες κυρώσεις μέσα από τις διαδικασίες τις διοικητικές και της δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Διαμήνυσε, μάλιστα, ότι «θα αποδοθούν κυρώσεις και συνέπειες για πιθανή έλλειψη εποπτείας και ελέγχου στην υπόθεση αυτή».
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Χανίων διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των αστυνομικών, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι εντόπισαν τον 45χρονο στη Σούδα σε κατάσταση μέθης, δεν προχώρησαν στη σύλληψή του στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν πάγια εντολή της εισαγγελίας Χανίων, σύμφωνα με την οποία όσοι εντοπίζονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ δεν συλλαμβάνονται άμεσα, αλλά παραπέμπονται στην τακτική δικαιοσύνη, αφού πρώτα ακινητοποιηθεί το όχημά τους. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο 45χρονος ήταν υπότροπος και του είχε ήδη αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης λόγω προηγούμενης οδήγησης σε κατάσταση μέθης.
Τι προηγήθηκε του δυστυχήματος
Στις 23:30 το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου από τρεις αστυνομικούς, ένας 45χρονος οδηγός εντοπίστηκε με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του 1,3, δηλαδή σημαντικά πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 0,6. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν επίσης τρία άτομα, δύο άνδρες και μία γυναίκα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το δίπλωμα οδήγησής του είχε αφαιρεθεί τρεις μήνες νωρίτερα, σε προηγούμενο έλεγχο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στον ΒΟΑΚ.
Οι αστυνομικοί, έχοντας κατά νου ότι η Εισαγγελία Χανίων είχε δώσει εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία στα αλκοτέστ, αλλά να υποβάλλονται τακτικές μηνύσεις – εντολή που αργότερα διαψεύστηκε από την ίδια την Εισαγγελία με νέα ανακοίνωσή της – επιλέγουν να μην συλλάβουν τον 45χρονο. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ήταν υπότροπος και κυκλοφορούσε ήδη χωρίς δίπλωμα.
Στη συνέχεια, διενεργήθηκε αλκοτέστ στους υπόλοιπους, το οποίο αποδείχθηκε καθαρό. Τότε, η κοπέλα του ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει, υπογράφοντας τα απαραίτητα έγγραφα, και αποχώρησαν από το σημείο. Φαίνεται πως κατευθύνθηκαν στο σπίτι της, όμως αργότερα, περίπου στις 4 το πρωί, εκείνος πήρε το αυτοκίνητο και προκάλεσε το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του 22χρονου Παναγιώτη.