ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ – Αποτελέσματα: Τι αλλάζει για την Ελλάδα μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών σύμφωνα με όλα τα μεγάλα δίκτυα των ΗΠΑ. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κι από τον Ιανουάριο του 2021 θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά του, έχοντας ως αντιπρόεδρο την Καμάλα Χάρις, που γίνεται η πρώτη γυναίκα κι η πρώτη μαύρη που θα έχει αυτό το αξίωμα.

Προφανώς και θα αλλάξουν πολλά στην πολιτική των ΗΠΑ μετά την επικράτηση του Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, ανά τετραετία, οι εκλογές των ΗΠΑ είναι το ορόσημο για τις πολιτικές – κι όχι μόνο – εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, με την αλλαγή προέδρου στις ΗΠΑ να επηρεάζει και τη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η στάση που κρατά μια υπερδύναμη – η κορυφαία της βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) – είναι κομβική και προφανώς το διαφαινόμενο αποτέλεσμα θα φέρει εξελίξεις.

Η απόσταση από τον Ερντογάν

Ο άλλοτε αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα και διαφαινόμενος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, στο παρελθόν έχει εκφραστεί ανοικτά κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη, εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση με τις θέσεις του αναφορικά με την Ελλάδα αλλά και με τις προθέσεις του για το μέλλον.

Οι εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων και αναλυτών κάνουν λόγο για μια πιο ενεργητική παρουσία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό στηρίζεται στα λόγια του Μπάιντεν για τον «σουλτάνο» Ερντογάν. «Μπορούμε να στηρίξουμε τα στοιχεία της τουρκικής ηγεσίας που υπάρχουν και να πάρουμε περισσότερα από τα παλιά. Να ενθαρρύνουμε να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι με πραξικόπημα, όχι. Μπορούμε να το κάνουμε μέσω της εκλογικής διαδικασίας», είχε σχολιάσει λίγο πριν πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές των ΗΠΑ.


Μπάιντεν και Ερντογάν φέρονται να έχουν απόσταση –
AP Images

Παράλληλα, ο Μπάιντεν κατά καιρούς έχει εκφράσει απόψεις θετικές για τους Κούρδους, τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, κάτι που όπως αναφέρουν οι ειδικοί θα προκαλέσει πίεση στην Άγκυρα. Μάλιστα για τους αναλυτές είναι δεδομένο πως πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορεί πλέον να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί απευθείας με τον ένοικο του Λευκού Οίκου και το «Οβάλ Γραφείο». Η δημιουργία μιας τέτοιας απόστασης, θεωρείται ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα που μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για την προώθηση δικών της συμφερόντων.

Τι έκανε και τι θα κάνει για την Ελλάδα ο Μπάιντεν

Λίγες ημέρες πριν την τελική ευθεία των αμερικανικών εκλογών, η καμπάνια των Δημοκρατικών δημοσίευσε μέσω ανακοίνωσης την οπτική της για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Σε αυτόν τον μακροσκελές κατάλογο, υπήρξαν δυο κατηγορίες. Τα πεπραγμένα και οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν γύρω από θέματα που αφορούν την Ελλάδα και οι προθέσεις του σε περίπτωση που κατάφερνε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παλαιότερη (2011) επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ελλάδα – AP Images

Μάλιστα, πριν από τα bullets με τις θέσεις του Μπάιντεν για τη χώρα μας, υπήρχε και μια δήλωση που είχε κάνει ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου το 2009. «Η Ελλάδα και η Αμερική μοιράζονται κοινές αξίες, κοινούς στόχους και μια κοινή φιλοσοφική παράδοση που προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα», ήταν τα τότε λόγια του.

Στον κατάλογο των ενεργειών που έχει κάνει η πλευρά Μπάιντεν σχετικά με τη χώρα μας, περιλαμβάνονται θέσεις του ενάντια στην τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου αλλά και παραινέσεις του στην κυβέρνηση Τραμπ να αντιταχθεί στην τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα, γίνονται αναφορές με τους δεσμούς που έχει αναπτύξει με την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ αλλά και με την προώθηση των θέσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τζο Μπάιντεν σε συνάντησή τους στην Αθήνα το 2017 –
InTime

Η λίστα με τα πεπραγμένα του Μπάιντεν για την Ελλάδα

  • Ως αντιπρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε να προτρέψει την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, συνεργαζόμενος στενά με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει μια δίκαιη συμφωνία.
  • Ο Τζο έχει από καιρό αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου και έχει υποστηρίξει μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Το 2014, επισκέφθηκε το νησί όντας ο πρώτος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που το έκανε τα τελευταία 50 χρόνια, και ηγήθηκε της διπλωματικής εμπλοκής του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό.
  • Ο Τζο πρόσφατα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών βίας.
  • Ο Τζο έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και έχει προσφέρει αταλάντευτη υποστήριξη στην ικανότητα του Πατριαρχείου να επιτελεί τον ρόλο του ως το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρεί πολύτιμη την επίσκεψή του το 2011 στο Πατριαρχείο και την καθεμία συνάντηση που είχε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
  • Ο Τζο Μπάιντεν ήταν πάντα φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Ντέλαγουερ και σε όλη τη χώρα. Είναι ευγνώμων για τη μακροχρόνια υποστήριξη της κοινότητας.
  • Ο Μπάιντεν θεώρησε ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι βραβεύτηκε από το Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ το 2016 και ότι έλαβε το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015

Τι θα κάνει ο Μπάιντεν για την Ελλάδα

  • Ο Τζο Μπάιντεν θα δουλέψει με τους στενούς συμμάχους μας της Ελλάδας για να προωθήσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμετοχικές δεσμεύσεις στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου
  • Ο Τζο θα δουλέψει στο διπλωματικό σκέλος της ανεύρεσης λύσης για το ζήτημα της Κύπρου
  • Ο Τζο θα συνεχίσει να είναι μια δυνατή φωνή για την ανεξιθρησκεία παγκόσμια, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button