ΚΟΣΜΟΣ

Χαστούκι της προέδρου της Κομισιόν στον Ερντογάν: «Πάρε τους μετανάστες απ’ τα σύνορα της Ελλάδας»

Λίγο πριν περάσει το κατώφλι της Κομισιόν, η πρόεδρός της, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόγκηξε τον Ερντογάν, λέγοντάς του να πάρει πίσω τους μετανάστες από τα σύνορα της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα».

Η ίδια σημείωσε, επίσης, ότι οι μετανάστες, η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία «χρειάζονται βοήθεια», ενώ τόνισε πως η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «οξείας κατάστασης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα δικαιώματα των προσφύγων, λέγοντας πως η διαχείριση της κρίσης πρέπει να γίνει «με σεβασμό στο ατομικό δικαίωμα αναζήτησης ασύλου».

Τέλος, σχετικά με την ανανέωση της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας καθώς και πιθανή νέα χρηματοδότηση από ευρωπαϊκής πλευράς προς την Τουρκία, είπε ότι «δεν πρόκειται να συμφωνηθεί κάτι σήμερα… Είμαστε ακόμα στην αρχή ενός νέου διαλόγου».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button