ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο AstraZeneca – Κικίλιας: Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ – Όποιος έχει ραντεβού να πάει

«Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΦ», τόνισε το πρωί της Τρίτης (16/03) ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το μπαράζ των αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη – Συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε πως οι εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά στην Ελλάδα

«Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το οποίο έλεγξε ο ΕΟΦ και αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca», τόνισε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά», υπογράμμισε.

Τόνισε δε, ότι όποιος έχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα για εμβολιασμό να πάει κανονικά να κάνει το εμβόλιο.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι υπεύθυνος για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και αυτόν ακολουθούμε πιστά από την αρχή. Μέχρι να πει ο Οργανισμός κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά», ξεκαθάρισε. «Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του. Χθες μίλησε υπέρ του οφέλους των εμβολιασμών», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα», κατέληξε.

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η κυβέρνηση μελετά καθημερινά τα στοιχεία και «επεξεργάζεται σχέδια και πλάνα που υπάρχουν στα συρτάρια».

Τόνισε δε, ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μάχης με την πανδημία, ωστόσο έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για τις εικόνες που καταγράφηκαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα με τις πορείες και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά κάποιων αρχόντων της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να δώσει κάποια ημερομηνία σχετικά με το άνοιγμα της χώρας, ανέφερε όμως ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι το περυσινό.

Τι λέει η AstraZeneca για τις παρενέργειες

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανάλυση των δεδομένων ασφαλείας μας δεν έδειξε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα» τόνισε.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button