ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται και 3ο lockdown – Θα βγουμε τον Δεκέμβριο αλλά…

Σε καθεστώς γενικού lockdown είναι η Ελλάδα από τα ξημερώματα του Σαββάτου και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη οι απαγορεύσεις θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν τελικά το νέο lockdown θα λήξει την συγκεκριμένη ημερομηνία. Άπαντες αναρωτιούνται αν θα υπάρξει τρόπος να εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα. Μην ξεχνάμε ότι την Άνοιξη κατέστησαν απαγορευτικοί οι εορτασμοί του Πάσχα.

Ένα νέο μοντέλο περιορισμών αναμένεται να εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει την τακτική του «ακορντεόν» που θα φέρνει άρση και επιβολή των περιορισμών ξανά και ξανά κατά τους επόμενους μήνες.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ημέρες χαλάρωση, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθεί η χώρα μέχρι τον Μάρτιο με ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό θα ισχύσει μετά τα Χριστούγεννα, καθώς η τωρινή καραντίνα αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Δεκέμβρη. Ο κόσμος θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα για ένα περίπου δεκαήμερο μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά θα ισχύει ξανά το lockdown.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, τα κρούσματα θα κυμαίνονται κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

Κάπως έτσι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη από το σύστημα Υγείας. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει βέβαια ο αριθμός των κρουσμάτων για την άρση των μέτρων αλλά και το εμβόλιο που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Δεκάδες ομάδες στον κόσμο κάνουν έρευνες για το εμβόλιο ή για φάρμακο προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο γύρω στα Χριστούγεννα. Από τότε θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Μέχρι τότε πάντως το μόνο μέτρο απέναντι στην πανδημία είναι τα περιοριστικά μέτρα και ο περιορισμός των επαφών.

ΠΗΓΗ : Athensmagazine.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button