ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Οι φλόγες τυλίγουν τη Μηλιά και τον Βουτά

Εύβοια: Ένα μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Από την πλευρά του Αιγαίου, πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτα, ξεπερνούν όλες τις γραμμές άμυνας, ακόμη και τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν.

Πριν λίγη ώρα, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε πως το Λιμενικό είναι σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής Πευκί, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η φωτιά αυτήν την στιγμή έχει μπει και στο χωριό Βουτάς.

«Θα καούμε ζωντανοί στην Ιστιαία, οι φλόγες μας περικύκλωσαν»: Εφιάλτης στη Βόρεια Εύβοια!

Φωτιά στην Εύβοια: «Καιγόμαστε, τα παιδιά μας θα καούν ζωντανά. Δεν γίνονται ρίψεις νερού. Είμαστε περικυκλωμένοι από τη φωτιά». Με κραυγές αγωνίας, με τρεμάμενες φωνές κάτοικοι της Ιστιαίας παρακαλούν η Πυροσβεστική να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς, διαφορετικά, όπως λένε, η φωτιά θα τους περικυκλώσει.

Οι κάτοικοι ζητούν να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από αέρος, γιατί η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Μας έχουν ξεχάσει», λένε οι κάτοικοι, ζητώντας εδώ και τώρα να πετάξουν τα Καναντέρ για να βοηθήσουν στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Ο δήμαρχος του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καταγγέλλει πως μέχρι τις 08:00 δεν πέταξαν στην περιοχή εναέρια μέσα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει η φωτιά στη Χαλκίδα.

«Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί επιχειρήσεις. Η φωτιά δεν σταματά πουθενά, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια. Συνεχίζουμε για έκτη μέρα. Το μέτωπο τώρα καίει στο χωριό Σπαθάρι. Από το πρωί προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο στα σπίτια τους να σβήσουν τις εστίες, γιατί όταν λείπει ο κόσμος η φωτιά μπορεί να κάψει περισσότερα σπίτια. Χρειάζονται πολλά χέρια, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από εναέρια και επίγεια μέσα».

Ο δήμος ξεκινάει διανομή σε όλες τις κοινότητες, γιατί δεν υπάρχει νερό και ρεύμα. Το δίκτυο έχει καταστραφεί. «Μέχρι τις 8 το πρωί δεν είχε πετάξει κανένα εναέριο μέσα. Στο Σπαθάρι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οι άνθρωποι είναι σε ψυχολογικό σοκ. Υπάρχει κλίμα οδύνης, θλίψης, οργής, απελπισίας και καμία ελπίδα για το μέλλον», ξέσπασε ο δήμαρχος.

«Δεν υπήρχε καμία βελτίωση στην προσπάθεια αναχαίτισης των πύρινων μετώπων, γιατί τα εναέρια μέσα και τα επίγεια που είχαμε δεν κάνανε ούτε για μικροφωτιές. Εάν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο στο Σπαθάρι, η φωτιά θα φτάσει στην Χαλκίδα. Θα καεί και η Χαλκίδα όπως πάνε αυτοί».

ΠΗΓΗ: athensmagazine.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button